×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2013-01-31  

Kulturdebatt blev mest om NA:s framtid.

Kulturdebatt blev mest om NA:s framtid.

På onsdagskvällen hölls en samtalsdebatt i Länsmuseets hörsal mellan Staffan Werme (FP) och Lennart Håkansson tidningschef Nerikes Allehanda.
Samtalsledare var Martin Dyfverman, debatten arrangerades av Kultursidan.com för att debattera yttrandefrihet, politik, kultur och Nerikes Allehanda.

© 2013 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Staffan Werme (FP) och NA:s tidningschef Lennart Håkansson debatterade framtiden.
Mellan dem syns Martin Dyfverman, kvällens debattledare.

På onsdagskvällen hölls en samtalsdebatt i Länsmuseets hörsal mellan Staffan Werme (FP) och Lennart Håkansson tidningschef Nerikes Allehanda.
Samtalsledare var Martin Dyfverman, debatten arrangerades av Kultursidan.com för att debattera yttrandefrihet, politik, kultur och Nerikes Allehanda.

En debatt, många frågor men få svar.

För vem görs tidningen?
Det var en av frågorna som slog mig när jag lyssnade på debatten och hörde svaren i går kväll.
Den viktigaste frågan för NA måste vara att locka till sig den yngre läsekretsen, förnya och bredda prenumerationsbasen för att få en tillräckligt stor lönsamhet för att verksamheten ska kunna drivas vidare.
NA har bra journalister, NA har bra fotografer och NA gör normalt ett bra jobb, det vill jag vara tydlig med redan från början, problemet är att när tidningen, produkten som en del vill kalla det, något jag måste säga ger mig rysningar att höra om en dagstidning, har fått för lite material i förhållande till vad läsarna är beredda att betala för och vad finns egentligen som riktar sig till de lite yngre läsarna som måste fångas upp som framtida prenumeranter?
Vad jag tycker mig se är att för att råda bot på det har NA:s ägare valt att skära ned på verksamheten, göra en än, redaktionellt sett, tunnare tidning för att kunna minska omkostnaderna, problemet är att den nya tunnare tidningen lockar färre läsare, genererar mindre inkomster och leder till nya neddragningar som leder till, ja du förstår nog hur jag tänker, men tillbaka till kvällens debatt nu.

En stor förändring i tidningars attityd.

Staffan Werme inledde debatten med att berätta om att han inte uppskattade när NA flyttade ledarsidan från första uppslaget till det sista uppslaget.
Han tog upp den frågan med en av cheferna och svaret han fick var att den sidan kunde lika gärna tas bort helt för den säljer inte, det är så få som läser den.
Då förlorade tidningen lite av känslan av att vara en del av samhället och den gick från att ha haft ett samhällsansvar till att bli en vinst maximerad tidning där det handlar om att skapa så stora vinster som möjligt.
- För mig är dagstidningen något mer än bara publikation.

Mycket ekonomi och lite kultur i debatten.

Det blev mycket prat om ekonomi i den här debatten och som vanligt fick kulturen strykas till förmån för ekonomi.
Det lilla som blev sagt om kultur var att den nya kulturchefen Eva Ejdeholt försvarade den nya inriktningen på kultursidorna.
Kultursidorna ingår nu i bilagan Latte och Eva Ejdeholt sa att hon letat efter någon som kan skriva om mode och inredning ur kultursynpunkt men hon hade inte hittat någon som höll tillräckligt hög kvalitet eftersom hon inte bara vill att det ska vara yta.
Eva Ejdeholt sa också att just den här dagen hade kulturen fått ett helt uppslag i tidningen med bokrecensioner, i det fortsatta samtalet kom det fram att den sidan redigeras i Västerås och det är recensenter från hela tidningskoncernen som skriver.

Var är känslan?

Stor del av debatten handlade om att de som satt i publiken vill ha tillbaka den lokala förankringen, de vill inte se att materialet är skrivet någon annan stans än i Örebro.
Var är lokalkänslan och var är hjärtat som klappar för Örebro, det var två vanliga frågor.
Lennart Håkansson sa flera gånger att om han visste vad NA och andra tidningar gjorde för fel så skulle han kunna leva gott som konsult och åka runt i landet och hjälpa tidningar med problem. Det de flesta i publiken uttryckte var just att centralisering fungerar inte och det är inte det de vill ha i sin morgon tidning, men Lennart Håkansson verkade inte ta till sig det de sa utan han fortsatte med att de måste centralisera vissa delar för att klara av ekonomin.

Saknar sjukdomsinsikt.

En i publiken sa att Nerikes Allehanda saknar sjukdomsinsikt och det han saknar i tidningen år rymd och espri, skimret är borta.
Allehanda är inte angelägen längre och det är ett problem, han ville se mer reflektioner, analys och recensioner.
Var är de djupgående intervjuerna med de lokala kulturutövarna eller de essäliknande artiklarna som ställer frågor?
Svaret från Eva Ejdeholt blev att vi recenserar visst, även om vi inte kommer upp i samma kvantiteter som tidigare, det var ett rätt typiskt svar från NA den här kvällen att de visst skriver om det som deras läsare vill ha, men i en debatt så kanske man ska lyssna lite mer också.
Personligen skulle jag vilja travestera lite på Steve Dunleavy bok om Elvis, NA, what happened?


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar