×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Satsning på belysning och fortsatt utveckling.


Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2012-05-05  

(H)järnkoll på Krämaren.

(H)järnkoll på Krämaren.

Under torsdagen var det (H)järnkoll på Krämaren.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.com
3 Klickbara bilder.

Under torsdagen var det (H)järnkoll på Krämaren.
(H)järnkoll är en kampanj för ett psykiskt friskare Sverige och drivs av myndigheten Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, i samarbete med NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.
Den här dagen hade (H)järnkoll dukat upp fika inne på Krämaren och det fanns många representanter från flera olika föreningar att prata med.

Många olika föreningar representerade.

NSPH är en paraplyförening för föreningar som har med psykiatri området att göra på något sätt. NSPH brukar ha en manifestation varje termin så det bli en på hösten och en på våren.
Gert Andersson från Attention berättade att förra året var det kallt och regnigt den 3 maj så i år när det var sol och varmt var de inne på Krämaren istället för ute på Olof Palmes Torg.
NSPH i Örebro består av 14 fristående föreningar och det är stor variation på vad föreningarna har för inriktning.

Örebro är kampanjområde för (H)järnkoll.

Örebro regionen har nu blivit utvald till kampanjområde från (H)järnkoll och det betyder att de kommer att få en större budget för att arrangera manifestationer under tiden.
Kampanjområde kommer Örebro att vara fram till 2014 så de har också möjlighet att arbeta mer långsiktigt med kampanjer för att öka vårt medvetande om psykisk hälsa.
Den här manifestationen var inriktad på samtal och flera av (H)järnkolls ambassadörer var på plats för att prata om hur det är att leva med psykisk ohälsa.

Ambassadör för ADHD.

Gert Andersson är själv ambassadör för (H)järnkoll och han har diagnostiserats med ADHD, som ambassadör är han ofta ute och håller föreläsningar på olika ställen och intresset är stort, både från myndigheter, kriminalvården och andra.
Nu finns det en anstalt i Norrtälje som har specialiserat sig på just ADHD och de intagna får där möjlighet att få en utredning och en diagnos om de har ADHD eller någon annan sjukdom.
Psykiskt funktionsnedsättning behöver inte vara bara negativt sa Gert Andersson, det är många artister och idrottsmän som har någon form av psykisk funktionsnedsättning och Camilla Henemark som har berättat om sin ADHD var på besök i Örebro i höstas för att tala om sin sjukdom.

Debatt är viktigt.

Gert Andersson var inne på att det är viktigt att ha en debatt om psykisk ohälsa och att debatten måste hållas levande.
Om ingen pratar om psykisk ohälsa så kan det inte bli någon förändring och förändringen som de vill se är att en del av myterna om psykisk ohälsa försvinner.
Det enda sättet att ändra attityder är att prata om dem. Patrik Holmström, RSMH och Sofia Wange FPS sa båda två att attityder är ofta något man växer upp med och därför är det svårt att förändra.
Psykisk ohälsa behöver inte märkas tydligt och i en attitydundersökning så var det många som svarade att de inte vill arbeta tillsammans med någon som har psykisk ohälsa men om man tänker på att var fjärde svensk någon gång i livet kommer att råka ut för psykisk ohälsa på något sätt så är chansen stor att de flesta redan har en arbetskamrat med psykisk ohälsa.

Anorexi inte bara en tjejsjukdom.

Fredrik Sinkkonen stod och delade ut material för Anorexi/Bulimi-kontakt och fast vi var där tidigt hade Fredrik redan hunnit prata med två stycken som ville ha hjälp åt anhöriga.
Fredrik Sinkkonen har själv varit drabbad av anorexi och nu gör han sitt bästa för att hjälpa andra drabbade eller deras anhöriga. Anorexi/Bulimi-kontakt har en föreläsning som går att beställa och de har redan besökt ett antal skolor. Fredrik berättade också att de flesta tror att det bara är tjejer som drabbas av anorexi och därför är det viktigt att även killar vågar berätta om sina erfarenheter av sjukdomen.

Tillbaka

Kommentarer:

2012-05-07 18:17:18   Av: Patrik Holmström

Mycket bra reportage o ni fick m alla väsentliga delar.
Ja var en av dem som stod o delade ut fika o samtidigt inledde ett samtal om psykisk ohälsa i samhället.
Tack för att ni kom o spred det ytterligare på ert utmärkta lokala forum.

Lämna en kommentar