Publicerat: 2012-01-19
Kultur- och Idrottsministern på tvådagarsbesök.
Under tisdagen och onsdagen besökte Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth Örebro för att titta på idrottsverksamhet och kulturliv.Kultur- och Idrottsministern på tvådagarsbesök.
Tillsammans med landshövding Rose-Marie Frebran invigde hon dessutom utställningen Örebro - idrottsstaden som går att se på Örebro läns museum.
Under två dagar var Rose-Marie Frebran värd åt Lena Adelsohn Liljeroth (M) Kultur- och Idrottsminister.
Besöket var uppdelat så att första dagen ägnades år idrott och andra dagen åt kultur.
Örebro har ett rikt idrottsliv och ett stort kulturutbud så det var mycket att lyssna på för vår minister.
Invigning av Örebro - Idrottsstaden.
Första punkten på det digra idrottsprogrammet var invigningen av utställningen Örebro - Idrottsstaden, utställningen visar vilket rikt utbud av olika idrotter det finns och har funnits i Örebro och vilka stora spelare av olika slag som kommer härifrån.Anledningen till utställningen var att Örebro blev utsedd av SVT Sport till Sveriges idrottsstad 2011.
Vardagsmotion är viktigt.
Dixie Eriksson var konferencier och pratade med både Rose-Marie Frebran och Lena Adelsohn Liljeroth under invigningen, idrottsministern berättade bland annat att det värsta hon visste i skolan det var just idrott, så de lektionerna skolkade hon ifrån så ofta hon kunde, men efter skolan upptäckte hon jogging och sedan dess har hon fortsatt att springa.Lena Adelsohn Liljeroth har sprungit tjejmilen 27 gånger på raken och halvmaran, sen har de åkt skidor och skridskor i familjen så vintersport har jämt funnits
Örebro läns landshövding sportar inte men hon förespråkar vardagsmotion.
Rose-Marie Frebran berättade att hon undviker att åka hiss om hon kan och hon inleder sina dagar med att springa i trapporna på slottet.
Ett digert program med idrotten.
Lena Adelsohn Liljeroth fortsatte efter invigningen till Behrn Arena där hon fick lyssna på hur Örebro har utvecklat Eyrafältet och efter det fortsatte hon ut till Vivalla för att träffa Basketföreningen som leds av Malika Bouallala.
Basketförening med mycket aktivitet.
I Vivalla fick Idrottsministern och Landshövdingen prata med Malika Bouallala och hon berättade om sitt intresse för basket och hur föreningen har växt, de fick också titta på när tjejerna tränade. I föreningen finns det tjejer mellan 7 och 20 år och Malika är stolt över att en del av de tjejer som var med från början nu är tränare i föreningen.Föreningen har 125 medlemmar och föreningen har funnits sedan 2008 men det var inte då Malika började träningen utan det började spontant innan de bildade en förening. Det sista året har medlemsantalet ökat snabbt och en del av det är att de nästan varje helg har turneringar av olika slag.
Lena Adelsohn Liljeroth hade en fulltecknad första dag i Örebro.
Vi fick en kort intervju innan Lena Adelsohn Liljeroth åkte tillbaka till Örebro slott och hon sa att det hade varit en bredd på dagen som inte var så vanlig, allt från utställningen som handlade om historien, dagen fortsatte sedan vid Behrn Arena och där handlade det bland annat om hur de ska få in multiidrott.Dagen avslutades med middag och mingel för att dagen efter fortsätta med kulturfrågor.
Lunch med kulturfrågor.
Dag två inleddes i Kumla men för att hinna med så mycket som möjligt hade Landshövding Rose-Marie Frebran bjudit in flera olika kulturarbetare som fick tio minuter var att hålla ett anförande på under en lunch på slottet i Örebro.Det var en stor bredd på de som var inbjudna och de kom från olika delar av kulturarbetet i Örebro. Först ut var Mats Nilsson från Örebro Konsthall och han pratade om Open Art och vilka möjligheter och svårigheter den utställningen ger.
Open Art en konstutställning i stort format.
Mats Nilsson berättade att Open Art ställer sina egna krav, det är inte så enkelt att välja vad som ska finnas med eftersom det öppna rummet i staden har sina egna krav.Open Art måste anpassas efter centrala Örebro och den här typen av utställning hade inte fungerat i många andra städer.
En svårighet de har när det ska arrangera utställningen är att det till exempel är svårt att ha med konstnärer från Norge tack vare att de inte är med i EU och det var något han skickade med Kulturministern för att se om det går att förenkla ett sådant samarbete.
Örebro Europas teckenspråkiga huvudstad.
Annika Andersson enhetschef Kulturskolan pratade om teckenspråk och de utmaningar hon har ställts inför när Kulturskolan startade upp verksamhet på teckenspråk.Verksamheten startades av ABF och Kulturskolan och Annika uppskattade sättet det startade på och det var att de talade om teckenspråk just som språk.
- Vad är det som gör att Örebro är ett centrum för teckenspråk. Det finns ungefär 10 000 personer i Örebro som är teckenspråkskunniga.
Teckenspråk är Örebro kommuns andra språk, först har vi svenskan och sen har vi svenskt teckenspråk.
Teckenspråk en utmaning på flera plan.
Kulturskolans satsningar på teckenspråk är inte helt enkla, när det ska hållas stora personalmöten så får de teckentolkning gratis men vid små arbetsmöten så måste de betala för tolkningen och Annika Andersson funderade på hur arbetsmarknaden ser ut för döva.Hur många arbetsgivare vill anställa någon medarbetare som kommer att innebära extrakostnader om man själv som arbetsgivare inte kan teckenspråk. En annan sak Annika tog upp var att trots att Örebro har en stor andel teckenspråkiga invånare får vi inte mer resurser till tolkcentralen eftersom det räknas ut med ett rikssnitt och då fungerar det inte riktigt när det finns ovanligt många i en kommun.
Den privata teaterns villkor.
Peter Flack pratade om den privata teaterns villkor och hur deras villkor har ändrats under tiden. Hjalmar revyerna har genom åren lockat stor publik, men det är inte Örebroarna som är den stora delen utan alla de hitresta besökarna.Hjalmars revyer har inte bara gått bra för deras teater utan för hela Örebro. En revy med Hjalmar lockar hit besökare vilket ger mer intäkter till hotell och cityhandeln, men nu har det varit en tuff säsong.
Konkurrensen har hårdnat och biljettpriser har ökat kraftigt och det är en del av svaret till att det har blivit tuffare.
Svenska Kammarorkestern i Örebro.
Gregor Zubicky inledde sitt anförande med att säga att det har gått väldigt bra de senaste året för kammarorkestern i Örebro.- När det gäller framgång så är det största som har hänt oss att vi äntligen har börjat bli bjudna till Stockholm, det har faktiskt visat sig genom åren att det är lättare att spela i London, Berlin eller New York än att spela i Stockholm.
Örebro är både fördel och nackdel.
Gregor Zubicky sa bland annat att fördelen med att arbeta i Örebro var att här kan man odla en särart och här finns tiden att gå in på djupet och arbeta.Svenska kammarorkestern har på så sätt kunnat hitta sin egen röst i den klassiska musikens värld. En nackdel med att finnas i Örebro är att de inte finns med på kartan när det planeras för något. Om man inte finns i Stockholm så blir man inte ihågkommer och Gregor skulle gärna vara med mer när Sverige ska representeras utomlands.
Rose-Marie Frebran blev tackad av Lena Adelsohn Liljeroth.
Lena Adelsohn Liljeroth tackade Landshövding Rose-Marie Frebran för att hon med sådant engagemang förmedlat programmet och bjudit in så många.- Jag tror aldrig jag har mött en Landshövding på de här resorna som har lagt ner så mycket arbete på ett besök som du har gjort.
Lena Adelsohn Liljeroth sammanfattade sina två dagar i Örebro.
Lena Adelsohn Liljeroth var nöjd med sina två dagar i Örebro och hon har upptäckt en stolthet över det som pågår här.Dagarna hade varit inspirerande och fullspäckade och hon träffade många inspirerande människor.
- Jag vet att det här är en kommun och ett län som faktiskt är rikt på kultur, vad jag kan se är en stor stolthet över det som finns sa hon bland annat.
Kommentarer: