×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2018-10-09  

Återbruk lockade många.

Återbruk lockade många.

För första gången arrangerade Örebro Kommun med fler en minimässa om återbruk på Stortorget och det var många besökare på plats redan tidigt på dagen och de hade fått ihop många deltagare så att övre delen på Stortorget blev som ett eget litet torg vilket skapade en mysig stämning.
Konferencier under dagen var Magnus Sjögren och det var tal av Kenneth Nilsson (S), musik av Mother Mink och en modevisning av elever från Drottning Blankas gymnasieskola.

© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
43 Klickbara bilder.

För första gången arrangerade Örebro Kommun med fler en minimässa om återbruk på Stortorget och det var många besökare på plats redan tidigt på dagen och de hade fått ihop många deltagare så att övre delen på Stortorget blev som ett eget litet torg vilket skapade en mysig stämning.
Konferencier under dagen var Magnus Sjögren och det var tal av Kenneth Nilsson (S), musik av Mother Mink och en modevisning av elever från Drottning Blankas gymnasieskola.

Invigningstal av Kommunstyrelsens ordförande.

Kenneth Nilsson (S) talade om att Örebro Kommun arbetar mycket med de stora frågorna när det gäller ett hållbart samhälle, så som att köpa vindkraftverk och andra stora saker men de små sakerna är minst lika viktiga för att ställa om till ett klimatsmart samhälle.
Det är viktigt att inte kasta bort en sak som fortfarande fungerar eller att kasta kläder som barnen har vuxit ur, utan låt gamla grejor och kläder gå vidare istället och när man ändå talar om återbruk så blir kommunstyrelsen i Örebro också återanvänd eftersom det blir samma majoritet som har styrt Örebro kommun sedan 2011.
- Den politiska ledningen har slagit fast att Örebro ska vara en klimatneutral kommun senast 2030. sa Kenneth Nilsson.

Återbruk, något att fundera på.

Temat återbruk betyder precis det som det verkar som, istället för att kasta gamla saker man tröttnat på eller som gått sönder så försök att se om de kan användas till något annat än det tänkta och att handla mer på second hand än i vanliga affärer.
Örebro Kommun och föreningarna som driver Åternyttan var de som arrangerade den här dagen och Örebro kommun har en satsning som heter Klimatsmart vardag där de har olika tävlingar som rör klimatsmart liv och den senaste tävlingen var om just återbruk där tävlingen gick ut på att skapa något nytt av något gammalt.
Thomas Giege var på plats i tältet där de visade upp bidragen i tävlingen och han berättade att han var där som representant för Örebro kommuns satsning klimatsmart vardag där alla kommunens invånare kan få råd och tips på hur man lever klimatsmart.
Den här tävlingen fick in 22 bidrag berättade Thomas Giege och Klimatsmart vardag brukar ha tävlingar av olika slag och den tävling som lockade flest deltagare var att man kunde få låna en elcykel på en vecka och då hade de ca 400 intresserade och Klimatsmart vardag brukar ha mellan sex och åtta tävlingar per år.
- Vi försöker ha mellan sex och åtta typer av utmaningar per år. sa Thomas Giege.

Åternyttan skapar nytt av gammalt.

En av föreningarna som är med i Åternyttan är Örebro stadsmission och de hade två tält på Stortorget, ett där de visade upp lite av vad de har skapat och ett där besökarna fick prova på att ge småsaker ett nytt liv.
Marie Martinez Castillo Åberg är verksamhetschef på Örebro stadsmissions Remake en verksamhet som hittar nya användningsområden till gamla saker och Marie Martinez Castillo Åberg berättade att Remake är en återbruksverkstad som tar emot gamla prylar och ger dem ett nytt liv, men de är fram för allt till för människor.
Till Remake är alla välkomna som vill ha en gemenskap sa Marie Martinez Castillo Åberg och då speciellt de som lever lite på utsidan av samhället och behöver ett sammanhang i livet. Arbetet på Remake görs i grupp och alla hjälps åt att bestämma vad de ska skapa för någonting av det som de får in så du behöver inte ha några förkunskaper för att kunna vara med eftersom alla hjälps åt.
De får in mycket textilier av olika slag och i somras fick de många ljusstumpar så att de kunde gjuta nya ljus och även små möbler av olika slag, med sig i tältet för Remake hade de en liten stoppad barnstol som från början hade varit ett sängbord och det är just den typen av saker som de vill få in, små möbler för de har inte så stor lokal att vara i och knappar, dragkedjor och gärna fler ljusstumpar.
- Vi vill ha in allt möjligt, ljusstumpar, textilier, dragkedjor, knappar och snören sa. Marie Martinez Castillo Åberg.

Premiär för Eko Guiden i Örebro.

Jonna Elofsson Bjesse var med i Naturskyddsföreningens tält på Stortorget och hon informerade om att det den här dagen var premiär för Eko Guiden i Örebro.
Eko Guiden finns i andra svenska städer men nu startas den också upp i Örebro och det är en tjänst som ska underlätta för konsumenter som vill handla EKO, Reko eller vintage eller hållbara verksamheter i staden.
Jonna Elofsson Bjesse berättade också att intresset ökar för den här typen av konsumtion och själva guiden har funnits i ca tio år men är då helt ny i Örebro, guiden drivs av föreningen medveten konsumtion och det är där som Jonna arbetar och det här var hennes första besök i Örebro och hon uppskattade att Örebro har en miljövecka.
- Föreningen Medveten Konsumtion, vårt motto är ju att vi ska inspirera till reflektion snarare än perfektion. sa Jonna Elofsson Bjesse.

Naturskyddsföreningen hade bland annat ett bokbord.

Naturskyddsföreningen var på plats för att prata med Örebroarna berättade Cecilia Hessel och ge så många tips som det bara går för att få människor att återanvända sina saker istället för att slänga och köpa nytt, vi i Sverige använder 4 och ett halvt jordklot till vår konsumtion och den inställningen till konsumtion som vi har fungerar inte i det långa loppet och Naturskyddsföreningen vill vara med och förändra hur vi ser på konsumtion.
Cecilia Hessel var tydlig med att om vi som privatpersoner ändrar vårt sätt att leva så kommer politiken att följa efter för det är ju trots allt vi som röstar på den politik vi vill ha och om svenskarna blir mer miljömedvetna så kommer politikerna att hänga på den trenden de också.
- Politikerna gör ju som vi säger, så att säga, om vi verkligen visar att det här är viktigt då följer ju politikerna. sa Cecilia Hessel.

Ingen aktivitet utan musik.

Det bjöds naturligtvis på musik också under den här dagen med Mother Mink och var ett passande val eftersom de är väldigt miljömedvetna och även om det är popmusik så har de texter om klimat och miljö som inte känns som ett jättevanligt ämne inom popmusiken.
Musikmässigt vet jag faktiskt inte riktigt vad jag ska kategorisera det här bandet som för de har inte ett enhetligt sound utan det varierar mellan låtarna och sedan är det lite svårt att få ett grepp om musiken på bara fyra låtar.
Vi fick också en intervju med sångerskan Fanny Wistrand där hon berättade att hon tyckte att det var extra roligt att få spela på Stortorget just under den här mässan eftersom hon och resten av bandet brinner för miljöfrågor och de har också många låtar som rör miljöfrågorna.
Musik är ett bra forum för att få fram sina tankar när det gäller miljö och det brukar vara många som kommer fram efter spelningar för att berätta att de uppskattar att de har den typen av texter.

Turné just nu sedan skivsläpp.

Just nu är Mother Mink ute på en turné ihop med det brittiska bandet the Primitives och efter Örebro skulle de till Nalen i Stockholm för att spela på kvällen, efter turnén så ska de dels spela in en video till låten shopping som de kommer att släppa som singel och sedan ska de göra klart sin skiva som de räknar med att släppa i mars nästa år.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar