Publicerat: 2017-06-18
Musiker mot Rasism i Nikolaikyrkan.
Musiker mot rasism är en helt nystartad förening i Örebro och som namnet antyder är det en förening som arbetar mot rasism och under fredags eftermiddagen och kvällen hade de en konsert inne i Nikolaikyrkan. Musiker mot Rasism i Nikolaikyrkan.
Det var flera band som spelade och scenen var inomhus även om de från början tänkte ha två scener en inne och en ute, men det ostadiga vädret gjorde att alla spelningarna flyttades in i kyrkan.
Musiker mot rasism är en helt nystartad förening i Örebro och som namnet antyder är det en förening som arbetar mot rasism och under fredags eftermiddagen och kvällen hade de en konsert inne i Nikolaikyrkan.
Det var flera band som spelade och scenen var inomhus även om de från början tänkte ha två scener en inne och en ute, men det ostadiga vädret gjorde att alla spelningarna flyttades in i kyrkan.
Startade med punk/progg.
Först ut var gruppen Halva mänskligheten som spelar punk/progg med politiska texter även om de inte är partipolitiska så känns det som att de hör hemma på den vänstra sidan av politiken.Halva mänskligheten har inte enbart politiska texter utan de har texter som handlar om att växa upp också och om att ta plats och stå upp för sig själv.
Sångerskan Sara Sjöblom berättade efter deras spelning att det var kul att få spela i kyrkan och eftersom det var första gången de gjorde det så visste hon inte riktigt hur mycket hon kunde ta i, men det var kul att testa det här också.
Namnet Halva mänskligheten var från början tänkt som ett feministiskt ställningstagande men idag så ser de sig som ett band bestående av fyra människor och att tre av dem är killar och bara en är tjej spelar ingen roll.
Sara Sjöblom beskriver deras musik som punk/progg med lite inslag av visa är väl den bästa sammanfattningen som bandet har varit överens om, för de brukar tycka lite olika.
- Inte partibundet politiska men vi är ju socialistiska, uttalat och feministiska, så klart vi tror på rättvisa, det hörs nästan på bandnamnet, sa Sara Sjöblom.
Rivertown Blues imponerade.
Det var ett varierat program de satt ihop för eftermiddagen och efter starten med punk/progg så blev det lite mer blues/americana när Rivertown blues intog scenen, det här bandet är också Örebrobaserat och har kommit lite längre eftersom de släppt två plattor och det är ett band jag velat höra ett tag nu, men det var inte förrän nu det blev av och det jag hörde gav mersmak så jag ska försöka höra dem igen när de spelar en riktig spelning.Musikalisk så är det lite blues, lite rock och lite soul som är ihopblandat på ett väldigt bra sätt, Anna Grundström på sång är riktigt bra och att de valt låtar som passar utmärkt i en kyrka gav också ett litet plus i kanten.
Björn Wallgren både musiker och ordförande i föreningen.
Björn Wallgren spelade även han i Nikolaikyrkan och vi fick höra ett par nya låtar som kommer att släppas som singlar framöver, det uppskattas, men även att höra låtar vi hört förut var kul.Björn Wallgren har hittat sitt eget sound för ett bra tag sedan och han är lätt att känna igen både textmässigt och musikaliskt.
Låtar han skriver idag har ett annat djup än tidigare även om han fortfarande kan skriva låtar som bara skriker fest, men jag gillar det lite mer mogna i hans texter och att han fortfarande skriver på svenska.
Björn Wallgren var nöjd med sin insats på scenen och det var kul att få sjunga i kyrkan, så pass kul att han funderar på att arrangera en egen konsert i kyrkan och sen är ju att stå på scen det bästa han vet.
Björn släppte sin första singel på fem år förra månaden och nu är det planerat för ett nytt singelsläpp i september och en EP i oktober/november och ett helt album någon gång nästa år så det är mycket som händer i höst.
Nu i sommar så ska de komplettera lite låtar till skivan eftersom skivbolaget vill ha några låtar till och han får också en chans att arbeta med Zebo Hillborg från Docenterna.
Musik kan göra din röst hörd.
Musiker mot rasism startade egentligen på ett lite udda sätt efter Musikhjälpen som besökte Örebro i slutet av 2016.Alexander Hermansson som satt med i buren på Stortorget i Örebro under Musikhjälpen 2016 kontaktade Björn efter musikhjälpen och frågade om inte Björn kunde hjälpa till att starta upp Musiker mot rasism i Örebro, Alexander var imponerad av arbetet som Björn med fler gjorde med musikveckan i samband med Musikhjälpens besök i Örebro.
Björn sa okej till att starta upp fast han har många andra projekt att ta hand om och hittills har föreningen haft lite små arrangemang på olika caféer i Örebro och det här i Nikolaikyrkan var det största de hittills arrangerat men fler arrangemang kommer det att bli framöver och Björn hoppas att fler kommer att gå med i föreningen och att musikscenen i Örebro kan visa upp mer mångfald än vad den gör idag.
- Jag brinner i frågan och det är klart att vi ska göra någonting, nu har det tagit några månader men nu har vi föreningen igång och har en premiär här i kyrkan så att det känns jättekul, sa Björn Wallgren.
Alla är välkomna.
Trots att föreningen heter Musiker mot rasism så är alla välkomna och Björn Wallgren var väldigt noga med att påpeka att föreningen är politiskt obunden och Björn hoppas kunna fånga upp en del av det engagemang som finns i Örebro när det gäller den här frågan, för engagemanget är stort det har han märkt tidigare.Björn Wallgren berättade att han inte tycker att et är så stor mångfald på Örebros musikscener och han vill gärna få kontakt med musiker som finns i Örebro, Björn sa också att han själv har inte bra koll på vilka grupper det finns med musiker som har invandrarbakgrund men han vill gärna ha kontakt med så många som det går för att öka mångfalden i musikutbudet i Örebro.
- Det är ett enkelt sätt när man står där på scenen och du har en publik framför dig och tala om ett budskap eller någonting som du brinner för och det tycker jag är det bästa sättet, det är lätt genom sociala medier att säga saker och ting men när man står inför en publik och det är folk man inte känner så har du ju chansen att säga väl valda grejor, saker som du brinner och tänker för, berättade Björn Wallgren.
Kommentarer: