×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2014-05-02  

Ibrahim Baylan majtalade i Örebro.

Ibrahim Baylan majtalade i Örebro.

Årets första maj blev relativt solig men lite kyligt och Socialdemokraterna fösta maj tåg ringlade sig en rätt lång sträcka när de i år utgick från Virginska skolan.
Först i tåget var det som det brukade Musikkåren Lyran och det blev en ordentlig promenad genom ett vårgrönt Örebro, marschen startade vid Virginska skolan och gick sedan Drottninggatan ner till Järntorget där de rundade slottet för att gå till Stortorget där scenen var uppställd.

© 2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
25 Klickbara bilder.

Årets första maj blev relativt solig men lite kyligt och Socialdemokraterna fösta maj tåg ringlade sig en rätt lång sträcka när de i år utgick från Virginska skolan.
Först i tåget var det som det brukade Musikkåren Lyran och det blev en ordentlig promenad genom ett vårgrönt Örebro, marschen startade vid Virginska skolan och gick sedan Drottninggatan ner till Järntorget där de rundade slottet för att gå till Stortorget där scenen var uppställd.

Flera tal.

Det var flera talare under tiden Socialdemokraterna firade Första maj på Stortorget och konferencier var Karin Sundin (S).
Förste talare var som tradition SSU:s ordförande, Disa Chrapkowska är rätt ny som ordförande för SSU Örebro län hon blev vald i mars 2014.
Disa Chrapkowska inledde sitt tal med att säga att äntligen är det första maj 2014, första maj är vår egen dag i arbetarrörelsen, i mer än 100 år har vi samlats för att demonstrera för arbetsrätt, för välfärd och för ett bättre samhälle, vi har gjort det för att vi vet att vi är så mycket starkare tillsammans än vad vi är var och en för sig och det är också det vi ska visa genom hela valrörelsen.

Vi ska förändra politiken.

Disa Chrapkowska sa bland annat i sitt tal att det är dags att byta ut höger gubbarna som styr EU och den borgerliga regeringen som styr Sverige, Disa Chrapkowska vill se en förändring i politiken både i Sverige och i EU.
Vad vi än tycker om EU och vi kan tycka mycket, så spelar det uppenbarligen roll vad vi gör med de pengar och den makt som EU har vi Socialdemokrater vill använda denna makt för att bekämpa arbetslösheten och kämpa för rättvisa villkor för alla som jobbar, det är dags för varann, sa Disa Chrapkowska.

Ibrahim Baylan var huvudtalare.

Ibrahim Baylan inledde sitt tal med att prata om EU och att det är dags att Europa får ett socialistiskt styre efter alla år med borgerligt styre, Ibrahim Baylan sa också att han är besviken på hur EU har hanterat kriget i Syrien.
Första maj firas inte bara i Sverige utan över stor del av Europa och Ibrahim Baylan uppmanade alla mötesdeltagare att titta ut i världen och se att på många sätt är världen på väg åt rätt håll men det återstår ändå mycket arbete innan det finns respekt för mänskliga rättigheter, solidaritet och jämlikhet.
De tydligaste exemplen på att det fortfarande finns mycket att göra i världen är de ställen där det idag pågår krig.
- Det finns inget värre som människan har uppfunnit än just krig där vi på alla sätt och vis försöker ta livet av varandra, det är människoförnedrande, det är fullständigt destruktivt för oss alla, sa Ibrahim Baylan.

Få vallöften.

Ibrahim Baylan gick igenom alla Socialdemokraternas viktiga frågor under sitt tal och på knappt 30 minuter han han med skola, gymnasium, välfärd, lärare och lite till.
Det var inte så många vallöften i hans tal men några kom det, bland annat att Socialdemokraterna vill bygga ut utbildningsmöjligheterna, 10 000 nya platser på universiteten i en första satsning, yrkesvux ska bli permanent så att vuxna kan söka sig nya yrken och yrkescollage är något som Socialdemokraterna vill satsa på för att locka fler gymnasiestudenter till yrkesutbildningarna.

Trivs i Örebro.

Ibrahim Baylan berättade efter sitt tal att han trivs i Örebro, han har släkt och vänner här som han inte träffar så ofta så det är jämt trevligt att komma hit.
Ibrahim Baylan tyckte mycket på att EU valet i år är viktigt så jag passade på att fråga hur viktigt han tycker att EU valt är och svaret kom snabbt att det är jätteviktigt för det räcker att titta på hur mycket EU har betytt de senaste åren, kraven nedskärningar i Europeiska länder som EU har drivit igenom har lett till större klyftor och EU:s beslut påverkar oss i Sverige också.
För att få upp deltagandet i EU valet sa Ibrahim Baylan att han tror att det är viktigt att prata politiken och inte bara säga att det är viktigt.
En av de viktiga frågorna för Socialdemokraterna i EU är att skapa ett regelverk så att det inte går att lönedumpa vilket det görs idag och det ökar konflikter.
- Jag som riksdagsledamot ser ju att många av de saker vi diskuterar i riksdagen och tar beslut om har ju ofta sitt ursprung i olika EU beslut, så EU valet är ett viktigt höger vänster val, sa Ibrahim Baylan.

Satsningar på universiteten.

Ibrahim Baylan berättade att han inte ser logiken i att minska platserna på universiteten när många söker utbildning och Socialdemokraterna lovar att om de vinner valet kommer det att bli 10 000 nya universitetsplatser och med tanke på hur många ungdomar som står i kö för att få studera på universiteten så behövs det också kvalitetshöjningar förutom fler platser.

Utbildningskontrakt.

Gymnasieutbildningen blir allt viktigare för ungdomar och Socialdemokraterna vill införa ett utbildningskontrakt för att få fler ungdomar som studerar färdigt, tanken är att de med extra hjälp ska klara av att få sina betyg.
Tanken är att öppna upp fler vägar för att ungdomarna ska klara av att läsa klart, det kan vara att varva skola med arbete eller praktik, lärlingsutbildningar eller folkhögskolor.
- De flesta som har varit utanför en tid inser nog att det här går inte men idag får de ingen hjälp och stöd tillbaka, istället ser vi ju allt fler unga som hamnar i Fas 3, i passivitet, detta måste brytas och det är därför vi föreslår det här, sa Ibrahim Baylan.

Yrkesutbildningarna behöver ändras.

Ibrahim Baylan sa att han tror att yrkesutbildningarna behöver förändras, Socialdemokraterna vill se att yrkesutbildningar på gymnasienivå utformas i samarbete med arbetsmarknaden och olika företag.
Dag är det många som hoppar av just yrkesutbildningarna på gymnasienivå och det visar att de utbildningarna behöver förändras.
- Vi har ju sett de få exempel där det finns, där väldigt många söker till yrkesutbildningarna och inte bara startar utan också fullföljer, där gör man så att då har man väldigt tätt samarbete med de lokala företagen, sa Ibrahim Baylan.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar