×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2014-03-30  

Tillsammansmarsch mot rasism.

Tillsammansmarsch mot rasism.

Under lördagseftermiddagen var det dags för Tillsammansmarschen, en marsch mot rasism och i det strålande varma vädret var det många som tog sig till Karolinska skolan för att vara med på promenaden upp till Våghustorget.
Marschen arrangerades av den nystartade gruppen Örebro för alla och de såg ut att få en flygande start med sitt första arrangemang.

© 2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
10 Klickbara bilder.

På lördagseftermiddagen var det dags för Tillsammansmarschen, en marsch mot rasism och i det strålande varma vädret var det många som tog sig till Karolinska skolan för att vara med på promenaden upp till Våghustorget.
Marschen arrangerades av den nystartade gruppen Örebro för alla och de såg ut att få en flygande start med sitt första arrangemang.

Manifestationer löser inte problemet.

Väl framme vid Våghustorget hålls det två tal och först ut var Nisha Ericsson en av grundarna av Örebro för alla.
Nishas tal handlade om att hon vill komma åt den vardags rasism som finns i det Svenska samhället och att arbetet mot rasism är mer än att delta i en marsch, arbetet börjar bara här en marsch eller en manifestation får inte bukt med problemet utan det är något vi alla behöver arbeta med jämt.
Peka finger åt yttersta högerkanten är ett enkelt sätt att se på ett problem som är betydligt mer komplext än så sa Nischa i sitt tal och hon vill se mer samtal om strukturell rasism, den rasism som finns i skolor eller på arbetsplatser, den rasismen står inte extremistiska högern för utan det är helt vanliga Svenskar som står för och för att komma åt den behöver vi arbeta med attityder och strukturer i samhället.

Örebro för alla en del av Tillsammansskapet.

Nisha Ericsson berättade lite om Örebro för alla i sitt tal och det var att det var ett gäng vänner som startade upp föreningen för att de tröttnade på den rasism de mötte i sin vardag och Örebro för alla är en del av Tillsammansskapet som Expo har startat upp som ett nätverk i landet för att förenkla delandet av verktyg, kunskap och inspiration för antirasistiska grupper.
- Örebro för alla vill ena den antirasistiska rörelsen i Örebro, Vi är för sammanhållning och ett Örebro där alla känner sig trygga och välkomna, sa Nisha Ericsson.

För jämlikhet och tolerans.

Robert Roos var talare två och även om han bor i Kumla så är han ofta i Örebro och han sa i sitt tal att han gick med i Tillsamansmarschen för att han vill se ett öppnare Örebro, ett jämlikare Örebro och ett tolerantare Örebro.
Robert Roos berättade också i sitt tal att han är fackligt förtroendevald och att han på arbetsplatser möter oro och rädsla eftersom människor är rädda för att bli utfrysta om de påtalar problem på arbetsplatsen och så ska det inte vara Robert vill se ett Örebro där alla vågar stå upp mot orättvisor och att alla har samma rätt att vara den de är.
- Jag vill se ett Örebro där du som kysser din pojkvän inte ska få några glåpord bara för att du själv är man, sa Robert Roos.

Mångfaldens Örebro.

Robert Roos sa också i sitt tal att han var glad idag eftersom så många hade varit med i marschen och att det var stor uppslutning på torget och att den här antirasistiska rörelsen måste fortsätta och att så många slutit upp var ett positivt tecken.
Antirasism sa Robert Roos är att alla får vara sig själva och att olika ideer och förslag bollas mot varandra och det är demokrati.
- Vi visar att vi är många. Mångt många fler än vad nazister, fascister och rasister någonsin kommer att bli, sa Robert Roos.

Trött på rasismens spridning.

Vi fick en kort intervju med Nisha Ericsson efter manifestationen på Våghustorget och hon berättade då bland annat att de var ett gäng som gick ihop i slutet av februari för att de var trötta på den rasism de såg sprida ut sig både i Örebro och resten av landet och Nisha Ericsson sa också att hon känner att rasismen har normaliserats i samhället och retoriken i samhällsdebatter har blivit mycket hårdare än vad den var tidigare och det leder till att folks attityder ändras till det sämre.

Manifestationer räcker inte.

Nishas svar på frågan vad hon tror skulle kunna vända trenden av ökad rasism blev att en manifestation ändrar egentligen inte något utan det viktiga är att börja prata om de underliggande problemen i samhället
Vi måste parata om strukturer och vad det är som gör att folk diskrimineras på arbetsmarknaden, på skolan och i vården och den diskrimineringen kan vi inte skylla på högerextremister för den står vi för.
- Vi måste börja med rannsakan av oss själva först, sa Nisha Ericsson.

Många är intresserade.

Nisha berättade också att hon tror att Örebro för alla kommer att växa och bli större för många har visat intresse och i dagsläget är de endast fem personer men de vill gärna bli fler och ett annat problem är att de inte har nått ut ordentligt än, men sedan de startade i februari så har de inte haft tid men den 12 april ska de ha ett möte där alla intresserade kan komma och träffa dem och då hoppas de få fler medlemmar.
Det finns mer inplanerat också och nästa datum är 24 maj när de ska ut i bostadsområden i Örebro där valdeltagandet brukar vara lågt för att berätta om vikten av att rösta och kanske berätta hur det går till.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar