×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2014-03-29  

Vad händer med Örebro som teckenspråkshuvudstad?

Vad händer med Örebro som teckenspråkshuvudstad?

Under gårdagen hölls ett möte i rådhuset där Örebro kommun bjudit in till ett samtal om europeiskt samarbete för teckenspråkiga.
Under Bokmässan i Örebro har Örebro besök av två representanter från EUD, European Union for the Deaf, Markku Jokinen, Ordförande och Mark Wheatley, Generalsekreterare.
Under fredagen var de inbjudna till representationsvåningen på rådhuset för ett informellt samtal med representanter som var med och undertecknade utropandet av Örebro som Europeisk teckenspråkig huvudstad.

© 2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
6 Klickbara bilder.

Under gårdagen hölls ett möte i rådhuset där Örebro kommun bjudit in till ett samtal om europeiskt samarbete för teckenspråkiga.
Under Bokmässan i Örebro har Örebro besök av två representanter från EUD, European Union for the Deaf, Markku Jokinen, Ordförande och Mark Wheatley, Generalsekreterare.
Under fredagen var de inbjudna till representationsvåningen på rådhuset för ett informellt samtal med representanter som var med och undertecknade utropandet av Örebro som Europeisk teckenspråkig huvudstad.

Örebro har gjort mycket.

Lars O Molin (KD), Kommunfullmäktigeordförande, var den som berättade lite om vad Örebro har gjort för att kunna kalla sig Europas teckenspråkiga huvudstad och han räknade upp en diger lista samtidigt som han berättade att det finns mycket kvar att arbeta med och att det är långt kvar tills Örebro verkligen kan se sig som en huvudstad för teckenspråkiga.

Lite historia.

Lars O Molin berättade hur allt började och det var till Örebros firande av valet av Jean Baptiste Bernadotte till tronföljare så hade de en grupp som arbetade med döva och teckenspråkiga och i den gruppen satt bland annat Ronnie Wirslund, Magnus Sjögren och några till och Ronnie Wirslund ringde upp Lars O Molin och sa att gruppen hade fått iden att utropa Örebro till Europeisk teckenspråkig huvudstad.
Lars O Molin ringde då till Staffan Werme (FP) som var kommunstyrelsens ordförande och det tog inte lång tid innan Lars O Molin ringde tillbaka till Ronnie Wirslund och sa att visst ska vi bli det.
Efter det påbörjades en politisk process där alla politiska partier vad med och ställde sig bakom utropandet och det var inte enbart Örebro kommun utan det är flera aktörer som undertecknade en avsiktsförklaring. sedan så har arbetet varit igång.
- Jag är inte riktigt säker på att vi verkligen förstod vad vi skrev under men det är viktigt det vi skrev under i den avsiktsförklaringen, viktigt för de döva för det har blivit utvecklingen framåt, sa Lars O Molin.

Teckentolkning är norm.

Lars O Molin var noga med att berätta att Örebro Kommun arbetar inte ensam med frågan om teckenspråkig huvudstad utan det är ett samarbete mellan flera olika aktörer.
I Örebro och även i nationell tv börjar teckenspråket bli norm och i Örebro så är alla större och många mindre arrangemang teckenspråkstolkade idag, Örebro kommun missade teckenspråkstolkningen under ett firande av Svenska nationaldagen och då fick de veta det direkt både genom att människor hörde av sig till kommunen men också genom insändare i tidningen och klagomålen var högljudda, sedan dess har Örebro Kommun jämt teckentolk med när något arrangeras.

Lång tradition med teckenspråk i Örebro.

Martin Lind (S) representerade Örebro läns landsting och han berättade bland annat att i Örebro finns det en lång tradition av att ha fokus på teckenspråk, i Örebro ligger det största riksgymnasiet för döva till exempel och det finns flera myndigheter och skolor också så teckenspråk är inget nytt här i staden och att utropa Örebro till en teckenspråkiga huvudstaden är en viktig handling och det ger kraft åt en fortsatt utveckling.

Europas största tolkcentral.

Magnus Sjögren chef tolkcentralen, berättade bland annat att Örebro läns landsting har satsat på ny teknik och på sådant som kan underlätta kommunikationen mellan döva och hörande och tolkcentralen här i Örebro är den största i Europa, det gör att de också ägnar sig åt att ta fram nya hjälpmedel.
Det var tolkcentralen i Örebro som tolkade tv4:s program och därmed gjorde att den döva publiken kunde titta på populärkultur på tv.
Tolkcentralen i Örebro hanterar 200 000 bildtelefonisamtal per år, resterande tolkcentraler i landet hanterar 100 000 tolkuppdrag om året, det säger lite om storleken på tolkcentralen i Örebro.

Positivt intryck av Örebro.

Vi fick en intervju med Hanna Sejlitz förbundsordförande Sveriges Dövas Riksförbund och hon berättade då att hon hade ett positivt intryck av Örebro och hon sa att det var roligt att se att vi vill mycket samtidigt som hon ser att det är en stor utmaning och hon hoppas att samarbetet fortsätter mellan kommunen och andra.
Hanna Sejlitz har haft kontakt med medlemmar som bor i Örebro och hon har då märkt att det finns mycket kvar att göra och det kom också upp under samtalet, Hanna Sejlitz tog det sociala området som ett utvecklingsområde där det finns mycket arbete kvar och det finns många arbetslösa så där behövs det insatser, en skillnad med Örebro mot resten av landet är att här finns det kunskap och då kan ni kanske göra mer.

Fler döva i Örebro har gett stor kunskap.

En skillnad i Örebro mot resten av landet är att det finns fler döva här och på min fråga om Örebros arbete behöver spridas till övriga Sverige så blev svaret ja samtidigt som Hanna Sejlitz inte tror att alla kommuner kan göra något liknande.
- Det är viktigt att knyta ihop det här till ett nationellt center eller skapa ett nationellt nätverk där man kan jobba i regioner därför att varje kommun har inte möjlighet att utveckla något liknande, sa Hanna Sejlitz.

En upplevelse.

Vi intervjuade Markku Jokinen ordförande EUD, och han berättade att dagen varit bra och den hade varit en upplevelse och han hade fått med sig mycket, de hade pratat mycket kultur och konst och fått mycket information, Örebro som teckenspråkig huvudstad hade de naturligtvis pratat mycket om och de hade fått reda på hur det fungerar och mycket detaljer.
- Jag är imponerad och inspirerad, sa Markku Jokinen.

Brett arbete imponerar.

Markku Jokinen var imponerad av den politiska viljan i staden och att alla arbetar och strävar för dövsamhället i Örebro och att tjänstemännen i Örebro arbetar tillsammans för ett mål, det finns ingen annans stans i Europa berättade Markku Jokinen och det har han inte sett någon annan stans i Europa.
- jag har upplevt mycket i andra Europeiska länder, där är det liksom att man förbättrar en liten sak men så är allt annat väldigt, väldigt dåligt, men här i Örebro tycker jag att man jobbar brett, man försöker förbättra många olika områden, sa Markku Jokinen.

Teckenspråkig huvudstad.

Jag passade på att fråga om Örebro kan kalla sig teckenspråkig huvudstad och svaret blev att det var en intressant fråga och Markku Jokinen hade pratat med Mark Wheatley tidigare under dagen och då hade de sagt att det är väldigt modigt att utropa sig själv till Europeisk teckenspråks huvudstad men Markku Jokinen sa också att det verkar som att det arbetas med frågan för att det ska bli verklighet och att man verkligen jobbar med frågan och även om det finns mycket arbete kvar så är det ändå en bra början.
- Vi från EUD vill kunna sprida det som har startat här i Örebro till andra Europeiska länder, så jag har då bjudit in till Aten här framöver och även till Bryssel så jag vill att Örebro ska komma och delge sina erfarenheter om sitt arbete vidare ut i Europa, sa Markku Jokinen.

Enbart teckenspråk.

Markku Jokinen och Mark Wheatley kom till Örebro under torsdagen och första dagen var det endast döva som höll i arrangemangen, de visade bland annat upp Örebros nya servicecenter där det finns personal som kan hjälpa döva direkt utan tolk, berättade Ronnie Wirslund och fredagen var lite mer av uppvisning och presentation av de som var med och undertecknade utropandet av Örebro som teckenspråk huvudstad.
Ronnie Wirslund är tjänsteman på Örebro kommun och under vår intervju med honom berättade han också att hans roll i arbetet startade redan 2010 när han fick i uppdrag att arrangera en större konferens och Ronnie har ingen koppling själv till teckenspråk men idag försöker han med kommunens perspektiv att koordinera arbetet med Örebro som teckenspråkig huvudstad.

Det har blivit lättare.

I starten på arbetet var det lite mer trögarbetat och Ronnie Wirslund sa att i starten fanns det vallar att ta sig över och murar att ta sig igenom men arbetet har blivit lättare med åren och idag behöver han inte vara med och tjata lika mycket utan kommunens olika avdelningar hör av sig till honom för att få med det döva perspektivet när något ska göras.
- Det kommer fortfarande ta tid för den äldre boende att få sina behov tillgodosedda ute där de bor eller för ungdomen som vill ha en vettig fritid och framför allt för den som söker arbete men jag vill påstå att i organisationen Örebro, bland tjänstemän så är det en medvetande grad som har ökat väldigt, väldigt mycket sa Ronnie Wirslund.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar