×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2014-03-16  

Förorenat vatten i Svampen.

Förorenat vatten i Svampen.

På söndagsmorgonen gick Örebro Kommun ut med en varning till hela kommunen att vattnet är förorenat och inte ska användas, senare mitt på dagen hölls en presskonferens där tjänstemän förklarade läget lite mer ingående.

På söndagsmorgonen gick Örebro Kommun ut med en varning till hela kommunen att vattnet är förorenat och inte ska användas, senare mitt på dagen hölls en presskonferens där tjänstemän förklarade läget lite mer ingående.

Läckande toalett.

Föroreningen i vattnet kommer från en läckande toalett på svampen och Lars Ferbe från Örebro kommuns vattenverk berättade att personal på svampen upptäckt att en toalett läckte vatten och vid närmare inspektion upptäcktes att vattnet tagit sig in i ett krypområde och där nått en spricka i en betongkonstruktion in till vattenreservoaren och eftersom det var förorenat vatten som läckte tog de ansvariga inga risker utan utfärdade larm för vattnet eftersom de kunde se att vatten runnit ner i reservoaren.
Hur mycket förorenat vatten som tagit sig ner i reservoaren vet de inte i nuläget eftersom de inte har haft några dåliga vattenprover från Örebrovattnet och de vet inte hur länge det här läckaget har hållit på.

Sanering pågår.

En sanering av svampen håller på och de räknar med att reservoaren kommer att vara sanerad under natten, just nu så är Svampen trycksäkrad och inget vatten släpps ut därifrån till vattenledningarna, även om saneringen är i full gång å kommer det att ta ett par dagar innan provsvaren kommer tillbaka på vattenkvaliteten.
Det första provet som togs redan igår kväll är redan skickat på analys och det svaret räknar Lars Frebe att de kan ha under måndagen, men för att vara på den säkra sidan så vill de ha flera positiva svar på vattenproverna innan de blåser faran över och de har också startat ett provtagningsprogram på vattennätet i Örebro för att se om det orena vattnet tagit sig ut i ledningarna.

Ingen större fara.

Per Arnholm från USÖ:s smittskyddsklinik sa under pressträffen att tarmbakterierna som kan finnas i vattnet bara blir farliga i stora mängder och man ska inte dricka vatten, men man kan borsta tänder och duscha och alla sådana saker som man brukar göra, det som kan vara bra att tänka på är att kaffeautomater värmer inte kaffet till kokningspunkten så det kan vara bra att koka vattnet innan man brygger kaffe för att vara säker på att det inte finns bakterier i vattnet.

Utsatta grupper ska vara försiktiga.

Som vanligt i sådana här lägen så finns det grupper som ska vara försiktiga och det är små barn och de som redan har ett nedsatt immunsystem av någon anledning.
Symtomen på att man fått i sig bakterier är magsjuka och för de allra flesta blir det inte värre än en rejäl magsjuka så så Per Arnholm gav intrycket av att man inte behöver vara allt för orolig så långe man inte dricker mycket vatten direkt från kranen.
Vattnet behöver inte heller koka i 3 minuter som rekommendationen var utan det räcker att koka upp vattnet ordentligt för att bakterierna ska bli ofarliga.

Inga tankbilar.

I nuläget kommer Örebro kommun inte att köra ut några tankbilar med vatten och anledningen är enligt Lars Frebe att de avvaktar de första provsvaren för att veta om det förorenade vattnet tagit sig ut i nätet och när det vet det så kan de planera för tankbilar.
Fram till tisdag kommer örebroare att behöva koka sitt vatten och anledning är att Örebro kommun behöver tre fria prover innan de kan säga att vattnet är bra.

Svampen ska renoveras.

Just nu år det ute en förfrågan om renovering av svampen, den börjar bli gammal och en renovering var redan tänkt men nu kanske man tittar lite närmre på just de här delarna med kryputrymmet i svampen vilket inte var tänkt från början med renoveringen.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar