×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2014-03-08  

Marit Paulsen (FP) vill få slutföra sitt uppdrag i EU.

Marit Paulsen (FP) vill få slutföra sitt uppdrag i EU.

Under fredagen var Marit Paulsen (FP) på Våghustorget för att prata EU politik tillsammans med Staffan Werme och det var Staffan Werme som ställde frågorna till Marit om hennes stora engagemang för EU och då speciellt om mat och djurhållning.
Marit Paulsen har profilerat sig som en förkämpe för bra mat och för att göra tilldragelsen lite extra festlig bjöd Folkpartiet på köttbullar efter Marits recept, tre olika sorter fanns det att provsmaka.

© 2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
4 Klickbara bilder.

Under fredagen var Marit Paulsen (FP) på Våghustorget för att prata EU politik tillsammans med Staffan Werme och det var Staffan Werme som ställde frågorna till Marit om hennes stora engagemang för EU och då speciellt om mat och djurhållning.
Marit Paulsen har profilerat sig som en förkämpe för bra mat och för att göra tilldragelsen lite extra festlig bjöd Folkpartiet på köttbullar efter Marits recept, tre olika sorter fanns det att provsmaka.

Om ni vill vara klimatsmarta.

Staffan Werme inledde med att prata om Marit Paulsens kokböcker och att recepten till dagens köttbullar fanns att få i tältet på Våghustorget och Marit Paulsen sa att om ni vill vara klimatsmarta så finns det några rätt enkla grejer ni kan göra.
- Snälla ni, om ni vill äta klimatsmart, om ni vill vara miljövänliga, vet ni vad ni ska göra då, ni ska aldrig köpa mer mat än ni äter opp, ni ska inte bära hem det och vi ska inte kasta hälften av all mat vi producerar, så att vara miljövänlig och klimatvänlig är att vara lite sparsam och tänka sig för och ärligt talat, det jag säger nu, det är väl jättesmart, är det inte det för tu till och med spar pengar, sa Marit Paulsen.

Marit vill få göra klart.

Marit Paulsen är Folkpartiets första namn på EU listan och under sin mandatperiod i EU parlamentet har hon bland annat arbetat med en initiativrapport och en strategirapport om djuromsorg och Marit Paulsen vill se ett Europeiskt lagverk som gäller djurhållning.
Många Europeiska länder har bra djurrättslagstiftning men det finns länder som inte har någon alls och det innebär att konkurrensen på den europeiska marknaden blir skev, Svenska bönder kan inte konkurrera med länder som kan föda upp djur mycket billigare för att de inte har någon lagstiftning som ökar kostnaderna för bönderna.
- Det går inte att vara en svensk bonde och ska uppfylla alla kraven men konkurrera på en marknad med alla de som inte har några regler och krav att uppfylla, sa Marit Paulsen.

Europeisk djurskyddslag är på väg att bli verklighet.

Den Europeiska djurskyddslagen som Marit Paulsen har arbetat med är nu äntligen på väg att bli verklighet och i april ska lagen ut på remiss och EU skickar ut remisser innan lagförslaget är lagt och inte som i Sverige att remiss skickas när förslaget är lagt och i stort sett klart.
De som är intresserade kan i April gå in på internet och fylla i vad de vill se i en djurskyddslag. I september eller oktober ska Marit Paulsens djurskyddslag komma är det tänkt och hon vill bli återvald så att hon kan se sitt arbete slutfört.
- Det är svårt för mig, i ärlighetens namn, och gå i pension i juli och få mitt lagförslag i september, det är det enda skälet till att jag vädjar att rösta på mig, det är för att jag ska få göra färdigt den här lagen som jag har slagits för i tjugo år nu, sa Marit Paulsen.

EU skapar ett system av fred.

Marit Paulsen var tydlig med att hon ser EU som ett sätt att bevara freden i Europa och det ger medlemsländer en möjlighet att hantera konflikter och kriser på ett bra sätt utan att skramla med vapen.
- Byråkrater är bättre än soldater, även om byråkrater inte är världens bästa, men jag menar att de går att sparka dom och det går att lagstifta om dem, det går att förhandla med dem, sa Marit Paulsen.

Viktigt att rösta i EU valet.

Staffan Werme frågade Marit Paulsen varför man ska gå och rösta i EU valet, det har generellt sett varit ett dåligt valdeltagande i EU val och Marit Paulsens svar var rakt och bestämt att det är jätte viktigt att rösta om Europa ska fortsätta att ha en fredlig organisation som klarar av att lösa problemen, våld och katastrofer finns i vår närhet.
Ukraina är nästan ett grannland och det finns fler oroshärdar också.
- Gå och rösta, rösta så att vi inte upprepar vårt historiska arv fån 30-talet för om ni tittar ut över dagens Europa så ser ni de olika nyanserna av brun fascistisk nationalism som sprider ut sig i Sverige och överallt annars, så snälla rösta och rösta på ett demokratiskt parti, sa Marit Paulsen

Oväntat stor publik.

Vi fick en kort intervju med Marit Paulsen efter hennes samtal med Staffan Werme på scenen och hon sa då att stunden på scenen var lite kall men det kom oväntat stor publik och det var trevligt. Marit Paulsen hade inte räknat med någon publik alls eftersom valrörelsen fortfarande är rätt långt borta och om man tittar på USA som har haft sin federation i 250 år så har de fortfarande ett lågt valdeltagande på knappa 50 procent.
- Om kommun politikerna är underskjortan så är EU parlamentariker möjligtvis en mössa, sa Marit Paulsen.

Viktigt att besluta hur EU ska se ut i framtiden.

Marit Paulsen svarade på frågan hur valdeltagandet ska öka att det är viktigt att besluta vad du vill ha för liv i Europa och ska vi gå tillbaka till 30 talet med gränser och soldater eller ska vi fortsätta den här vägen att lösa problem fast den är långdragen och lite tafflig ibland.
Marit Paulsen sa också att hon inte tycker att EU är för långdraget när det ska fattas beslut, därför att ett parlament ska vara ett drivankare på en teknisk och ekonomisk utveckling som går jäkligt fort och någonstans måste det finnas möjlighet att stanna upp och tänka igen beslut och det måste finnas en betänketid även om den inte får ta hur lång tid som helst.

Staffan Werme brinner för klimat och miljöfrågor.

Staffan Werme är nummer sju på Folkpartiets lista till EU valet och han sa att det här blir lite back to basic för honom för när han började sin politiska bana så var det klimat, miljö och naturfrågorna som drev honom och det är den sortens frågor han vill få arbeta med på EU nivå om han skulle komma in i EU.
Lite mer specificerat så är det miljögifterna som han skulle vilja koncentrera sig på för vart du än reser på jordklotet så finns det gifter i marken och det vill Staffan Werme arbeta till att få en förändring, vi behöver ta hand om vår planet så att barn och barnbarn får ta över en planet som är lika bra som den vi fick ta över en gång.

Allt hänger ihop.

När det gäller miljöfrågor så hänger många saker ihop och jordbruket till exempel är beroende av att naturen mår bra runtomkring, just nu är det en kris bland humlor och bin eftersom de är på väg att försvinna och speciellt USA har stora problem med det men samma problem finns även här i landet.
Klimatfrågan intresserar också Staffan Werme och den har blivit enklare att arbeta med eftersom fler vet vad det gäller nu, men det krävs många olika beslut på flera olika plan för att det ska bli någon verklig skillnad.
- Jag började jobba med klimatfrågan i mitten av 80-talet när ingen brydde sig och det skulle jag också vilja jobba med, sa Staffan Werme.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar