×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-02-14  

F1-legend hedrades på Almbyplan.

F1-legend hedrades på Almbyplan.

Under lunchen på fredagen hedrades minnet av Örebrosonen Ronnie Peterson som skulle ha fyllt 70 år idag om han inte tragiskt omkommit 1978.
Minnesstunden hölls vid statyn av Ronnie Peterson på Almbyplan och det var många Örebroare som kom och de som försökte passera statyn på cykelbanan hade lite problem att ta sig förbi.

© 2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
14 Klickbara bilder.

Under lunchen på fredagen hedrades minnet av Örebrosonen Ronnie Peterson som skulle ha fyllt 70 år idag om han inte tragiskt omkommit 1978.
Minnesstunden hölls vid statyn av Ronnie Peterson på Almbyplan och det var många Örebroare som kom och de som försökte passera statyn på cykelbanan hade lite problem att ta sig förbi.

Legendaren Ronnie Peterson.

Ronnie Peterson blev legendarisk på tävlingsbanorna och han startade sin karriär med go-kart tävlingar och arbetade sig hela vägen upp till Formel 1.
Karriären var fortfarande på väg uppåt när han kraschade på den berömda Monza i Italien 1978 och han avled senare på sjukhus till följd av en operation för att rädda hans ben, Ronnie Peterson blev 34 år.
Ronnie Peterson var en stor stjärna redan under sin livstid och hans minne är fortfarande starkt speciellt ute i Europa.

Kransnedläggning och en pratstund.

Ronnie Peterson hyllades av Svenska Bilsportförbundet och deras styrelseledamot Kenneth Thoren var den som lade kransen på statyn.
Vi fick en intervju med Kenneth Thoren vice Ordförande Svenska Bilsportförbundet, där han bland annat berättade att Ronnies minne är starkt och varje gång som en svensk förare tar sig till formel tävlingarna så minns de flesta Ronnie och nu med Marcus Eriksson som startar sin formel 1 karriär så kommer Ronnie Peterson minnas igen.
Det har ju inte bara vari Ronny Peterson som svensk förare utan det kom fler efter honom, till exempel Kenny Bräck och Lill Lövis Johansson även om ingen av de förarna körde Formel 1.
Ronnie Peterson kom in som en frisk fläkt i motorsporten och han var en mästare som tog flera segrar under sin karriär och var oerhört framgångsrik berättade Kenneth Thoren.
- Han var uppskattad som förare kan man säga, all expertis såg ju att det här var ett unikum och han började som de flesta gör med karting, sa Kenneth Thoren.

Ronnie Peterson, större i Europa än i Sverige.

Minnet efter Ronnie Peterson är större ute i Europa och resten av världen än vad det är här i Sverige,de yngsta i motorsporten kanske inte har någon bild av Ronnie men den här stunden kan påminna även ungdomar att vi har haft en riktigt stor formel förare berättade Kenneth Thoren.
Återväxten bland unga förare i landet är bra och Kenneth Thoren sa att vi har kanske aldrig haft så fina och framgångsrika ungdomar som vi har idag i de flesta formelbilsklasser.
- Jag vill påstå att vi har uppemot ett tiotal ämnen till att bli mycket framgångsrika förare, berättade Kenneth Thoren.

Många sållas bort under vägen.

Motorsporten har en tendens att sålla bort förare allteftersom de klättrar högre inom sporten och de unga förare vi har idag kommer säkert en del att sållas bort och alla tar sig inte till formel 1 bilarna berättade Kenneth Thoren och det är inte enbart begåvningen det hänger på, motorsport är dyrt.
Ronnie Peterson var den enda svenske förare som tagit sig hela vägen till formel 1 innan Marcus Ericsson tog sig dit i år och nu håller vi tummarna för honom.

Minnesstunden lockade många.

Björn Zetterman och Anders Hultqvist var två av alm tog sig till Almbyplan den här dagen för att vara med och hedra Ronnie Petersons minne.
Både Björn och Anders arbetar med bilar idag och Björn kommer ihåg när han var liten och satt och tittade på TV visade Ronnie Petersons tävlingar.
Björn såg band annat Ronnies sista tävling och på frågan om det var det som väckte hans bilintresse så blir det först ett nej för att ändras efter en liten stund till att det kan det nog ha varit även om han jämt gillat mekaniska saker.

Ronnie är jättestor i bland annat Italien.

Ronnie Peterson är fortfarande omtalad i bilkretsar och Björn Zetterman sa att kommer du ner till Italien då är ju han kung.
Björn var på en tävling på Monza för ett par år sedan och då träffade han på en av funktionärerna på banan och han blev helt galen när han fick höra att de var från Sverige och han visade tidningar och annat där Ronnie Peterson var med så där är han ju fortfarande riktigt känd.
Ronnie Peterson är mer känd internationellt än i Sverige, speciellt i Italien och England och Anders Hultqvist tror att det kan bero på att det finns ett större motorintresse i de länderna och anledningen kan ju vara att de har lite bättre klimat och säsongen man kan köra är längre, sen är det ju större population i de länderna det kan också spela in.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar