×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-01-21  

Skandinavisk premiär för Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.

Skandinavisk premiär för Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.

Örebro Länsteater fortsätter att sätta upp nyskrivna teaterpjäser och på lördag är det premiär för Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.
Den besynnerliga händelsen med hunden om natten är baserad på en bok med samma namn som är skriven av Mark Haddon och den engelska teaterversionen har spelats för utsålda hus i London och nu får den skandinavisk premiär i Örebro.

© 2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com
7 Klickbara bilder.

Örebro Länsteater fortsätter att sätta upp nyskrivna teaterpjäser och på lördag är det premiär för Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.
Den besynnerliga händelsen med hunden om natten är baserad på en bok med samma namn som är skriven av Mark Haddon och den engelska teaterversionen har spelats för utsålda hus i London och nu får den skandinavisk premiär i Örebro.

Autism och en deckarhistoria.

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten handlar om 15-åriga Christopher Boone som hittar grannens hund mördad med en högaffel och beslutar sig för att ta reda på vem som mördat hunden.
Christopher som har autism är ingen typisk detektiv, han kan alla världens länder utantill, alla primtal upp till 7507, han hatar beröring och talar alltid sanning.
Christophers undersökning av hundmordet leder honom ut på en omvälvande och mörka hemligheter kommer fram i dagen.

En rolig lyckträff.

Sara Giese är regissör för Den besynnerliga händelsen med hunden om natten och hon berättade att hon älskade boken när hon läste den och den är en riktig sträckläsare, men hon hade ingen tanke på att göra teater av boken men när hon såg att den satts upp i London så började hon jaga upp pjäsen och såg då att den fanns i Sverige och hon började då leta efter vem som satt på pjäsen här.
I samma veva pratade hon med Måns Lagerlöf, Teaterchef Örebro Länsteater om att Sara skulle komma tillbaka till Örebro och göra något och Måns förslag var just Den besynnerliga händelsen med hunden om natten så då kunde Sara sluta leta och nu är det snart premiär.

Har inte sett engelska versionen.

Sara Giese har inte sett den engelska versionen av Den besynnerliga händelsen med hunden om natten, hon har varit på väg flera gånger och senast var det runt jul men då rasade en läktare ner å teatern där den spelades och därför kunde hon inte se den.
Sara Giese ville inte se den engelska versionen innan hennes svenska version var färdigarbetad, men när hon kände att hennes version satt så hade det varit kul att se den engelska.
- Teater är ju lite som en covers konstform på ett sätt och man vill ju höra alla andra covers av den låten man jobbar med så klart, sa Sara Giese.

Roligt spännande och varm.

Sara Giese beskriver boken Den besynnerliga händelsen med hunden om natten som väldigt rolig, spännande, varm och mänsklig även om det låter som en floskel så har boken något väldigt elementärt i sig och Sara vill inte prata om att boken har något budskap men hon sa att något som Mark Haddon lyckas med är att ta en pojke som är speciell och genom att berätta ur hans perspektiv blir han den normala i berättelsen och alla runtomkring blir rätt märkliga.
- Det blir väldigt igenkännbart, man känner igen sig både i honom, att man har svårt att läsa av vad folk håller på med, massa konstiga saker som jag borde förstå men som jag inte förstår och man känner också igen sig i de vuxna, föräldrarna, hur vi håller på med, alla känslor som spretar åt olika håll, berättade Sara Giese.

Egna erfarenheter.

Linus Lindman spelar Ed pappa till Christopher och han beskriver pjäsen som ett relationsdrama och en deckargåta.
Autism är inget som Linus har ställts inför tidigare men med föreläsare som har berättat om situationer de har varit med om så har Linus Lindman känt igen sig i många och även om han själv inte har någon diagnos så sa han att man kan känna igen sig i vissa fall och på det sättet har han hittat hur han ska arbeta med sin karaktär i pjäsen.
Linus Lindman reaktion när han läste manuset första gången var att det här vill jag spela och det var uppbyggnaden med spänningen från en deckarpjäs samtidigt som det var som en barnpjäs och lek samtidigt, fast teatern är för vuxna.
- Den är uppbyggd på ett väldigt tilltalande sätt man blir överraskad och det är spännande, sa Linus Lidman.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar