×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2013-11-08  

Mohlavyr utmanar sig själv.

Mohlavyr utmanar sig själv.

Den 15:de november har Mohlavyr premiär på sin första egenskrivna musikteater och i samband med premiären släpper hon också tre nya låtar på svenska och en saga.
Mohlavyr eller egentligen Ulrika Mohlin är konstnär och sist hon släppte sin skiva var det i samband med en konstutställning, men den här gången så blir det musikteater i stället för tavlor.

Den 15:de november har Mohlavyr premiär på sin första egenskrivna musikteater och i samband med premiären släpper hon också tre nya låtar på svenska och en saga.
Mohlavyr eller egentligen Ulrika Mohlin är konstnär och sist hon släppte sin skiva var det i samband med en konstutställning, men den här gången så blir det musikteater i stället för tavlor.

Farfar, en viktig inspirationskälla.

Ingen typisk militär är namnet på föreställningen som Mohlavyr har skrivit och den handlar om hennes farfar Bertil Mohlin som var en viktig person i hennes liv ända tills han gick bort förra året.
En stor förebild och Mohlavyr sa att han var verkligen ett levande exempel på att det aldrig är försent att lära sig något nytt och när han blev pensionerad från det militära ägnade han sig åt att bygga en fiol, trots att han inte gjort något sådant tidigare och när han fyllde 80 år bestämde han sig för att han skulle lära sig att spela trumpet innan han var 90 år, bara för att ha något att sysselsätta sig med.
- Han var väldigt idérik och fick han en idé så genomförde han den oftast, sa Mohlavyr.

Ingen typisk militär.

Musikteatern om Mohlavyrs farfar kretsar runt hennes farmor Anita som är med som berättarröst. Idén till föreställningen fick Mohlavyr när hon hade intervjuat sin farmor och det är intervjun som föreställningen bygger på.
Mohlavyr försökte få sin farfar att skriva ner sina berättelser men hon var inte intresserad av det så hon fick intervjua farmor istället för att få höra om sin farfar och farmor Anita kommer att vara med på scenen i bildlig bemärkelse eftersom hennes berättar röst kommer från en radiostyrd trattgramofons-robot som Axel Nyström har byggt.
- Mitt mål med föreställningen är inte bara att berätta historien om min farfar utan även att sprida det här budskapet att det är aldrig försent att lära sig något nytt och har man någon idé så våga genomföra den.

Mohlavyr vill inte välja.

Mohlavyr känns som en lite annorlunda konstnär eftersom hon blandar olika konstformer och hon vill inte välja en form att uttrycka sig i.
Målandet har jämt varit viktigt för Mohlavyr berättar hon och musiken kom ganska sent, hon började inte skriva egna låtar förrän hon gick på gymnasiet och i början så var hon lite kluven för vilket hon skulle ägna sig åt innan hon kom på att hon faktiskt inte behöver välja hon kan göra båda sakerna.
Mohlavyr gillar att utmana sig själv och även om hon vet att man blir duktigare om man koncentrerar sig på en inriktning så trivs hon ändå med att blanda olika konstformer och den råda tråden i hennes konstnärskap är att hon är väldigt visuell.
- Det är väldigt mycket jobb och självklart ligger det väl något i de 10 000 timmar som man ska lägga på något för att bli riktigt bra, men hela Mohlavyr konceptet är egentligen format efter en helhet, bild och musik tillsammans, sa Mohlavyr.

Ett bra samarbete.

Axel Nyström har byggt den radiostyrda trattgrammofons-roboten som är navet i föreställningen, Axel gillar att pyssla med elektronik och att bygga saker så när Mohlavyr fick idén att ha en rörlig grammofon på scenen så nappade han direkt.
Axels byggande startade med den cykeldrivna bandspelaren som var med i Mohlavyrs konstutställning och sedan har han fortsatt utforska elektronikens värld, trots att han inte har någon utbildning inom det området.
Axel berättade att version tolv av det han bygger brukar bli bra och han har lite kvar att arbeta med när det gäller grammofonen men den ska vara klar till den 15 november när premiären.
Axel gillar att bygga saker och han ser fram emot att få bygga andra saker allt eftersom Mohlavyr fortsätter sin konstnärliga resa.

Premiären är på Martin Mutter i Grenadjärstaden den 15:de november klockan 19:00.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar