×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2013-08-21  

Kungligt besök i Örebro.

Kungligt besök i Örebro.

Du som passerade centrala Örebro under eftermiddagen på tisdagen råkade ut för stora folkmassor och avspärrade vägar eftersom Örebro Län den här dagen var värd åt Kungaparet.

© 2013 Johan Gullberg - knytpunkt.com
24 Klickbara bilder.

Du som passerade centrala Örebro under eftermiddagen på tisdagen råkade ut för stora folkmassor och avspärrade vägar eftersom Örebro Län den här dagen var värd åt Kungaparet.
Dagen startade med besök på olika ställen i länet och avslutades i Örebro där det både blev Open Artvandring och musikunderhållning.
Det kungliga besöket lockade många till Stortorget och de allra flesta var ute i riktigt god tid för att hinna få platser långt fram.

Kommunpolitiker och konstverk.

Kungaparet såg avslappnade ut när de kom promenerande uppför Drottninggatan för att hälsa på Lena Baastad (S), Lars O Molin (KD) och Stefan Isling kommundirektör.
Efter välkomnandet så blev det en kort titt på konstverket vid s.t. Nikolaikyrkan för att sedan fortsätta ner mot fontänen på Stortorget där Peter Flack var konferencier.
Underhållning på scenen startade innan kungen var framme vid torget och konstigt nog var de bara lite försenade trots att de hade haft ett tajt schema hela dagen.

Tal av både Kung Carl XVI Gustaf och Landshövding Rose-Marie Frebran.

Peter Flack tog mikrofonen och gick ner till den kungliga läktaren för att hälsa ordentligt på kungaparet och vår Landshövding och de såg inte ut att ha väntat sig det.
Efter den inledande hälsningen så framförde Örebro Kammarkör kungssången och sedan blev det tal av Landshövding Rose-Marie Frebran tal och Rose-Marie Frebran talade om alla fördelar med Örebro och Örebro Län och vilka platser de hade valt att visa upp under det kungliga besöket.
Rose-Marie Frebran talade också om hur Örebro har förändrats under Kung Carl XVI Gustafs 40 år som regent och när Konungen kröntes så var Örebro inne på sista svängen som en stor skostad, men idag är Örebro en Universitetsstad, en kulturstad, en grönskande stad, en internationell stad, en öppen stad där vi bryr oss om varandra jag är stolt över att vara Landshövding i ett län med stora tillgångar sa Rose-Marie Frebran bland annat under sitt tal.
- Den här stan är, hävdar jag också, i världsklass.

En speciell koppling till Örebro.

Kung Carl XVI Gustaf inledde sitt tal med att tala om den speciella koppling kungafamiljen har till Örebro eftersom det var här Jean Baptiste Bernadotte blev vald till Svensk tronföljare 1810.
- I år är det faktiskt 40 år sedan jag blev Sveriges kung och statschef, vad gör man då, jo då måste man tänka efter lite grand.
Med anledning av just den här långa tiden, så kände både drottningen och jag att då var de definitivt tid att resa runt i landet och resa runt i hela Sverige vilket vi håller på med.

Inspirerande resa.

Kungen sa också i sitt tal att resa runt i Sverige är inspirerande och att han är tacksam för möjligheten att kunna ägna ett år åt att resa runt och ta del av allt det som händer i länen och det är ganska många börjar han känna nu, avslutade han den biten med.
Kungen sa också att han tyckte att det var en underbar dag i Örebro Län, sista resan han var på till Norrland några dagar tidigare hade det ösregnat hela tiden men här i Örebro var det tur med vädret och solen sken hela dagen när Kungaparet åkte runt i länet.
- Idag har jag och drottningen mött en varm och vänlig gästfrihet i ert län.

Ta tillvara på alla ideer som finns.

Även om det inte märks på ytan här i Örebro så är ert län fortfarande ett viktigt industrilän sa Konungen och han och drottningen hade under dagen besökt bland annat Degefors Järnverk där de sett hur de framställer rostfria stålplåtar, ett annat besök var på Grimsö Forskningsstation där de fick information om den forskning och utbildnings möjligheter som de har, Konungen sa bland annat att Grimsö arbetar för att skapa förståelse och kunskap kring rovdjursfrågorna och det är frågor som alltid är aktuella.
Konungen avslutade sitt tal med att säga att han och drottningen under dagen hade mött mycket energi och ide rikedom och Kungen gav oss rådet att ta till vara på den iderikedomen när vi bygger det framtida Örebro.
- Vi är mycket glada och tacksamma att vi alla så här alla tillsammans kan mötas på torget så här, vi önskar er allt gott i framtiden och ni bidrar väldigt mycket till Sveriges utveckling.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar