×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2013-07-02  

Medeltidsdagar i Wadköping.

Medeltidsdagar i Wadköping.

Medeltida Marknad i Wadköping innebär oftast strålande sol och riktigt varmt, varmt var det i år med men på lördagen så kom det en liten åskskur på eftermiddagen men den fick inte marknadsbesökarna att hålla sig bort länge, utan direkt regnet var slut så var besökarna tillbaka igen.

© 2013 Johan Gullberg - knytpunkt.com
30 Klickbara bilder.

Medeltida Marknad i Wadköping innebär oftast strålande sol och riktigt varmt, varmt var det i år med men på lördagen så kom det en liten åskskur på eftermiddagen men den fick inte marknadsbesökarna att hålla sig bort länge, utan direkt regnet var slut så var besökarna tillbaka igen.

Medeltida marknad i ständig förändring.

Den medeltida marknaden i Wadköping är en lite ovanlig marknad eftersom utbudet jämt förändras, nu när den har blivit ett stadig tradition så känner man igen vissa av de som är där så som gycklare och musiker, vissa av marknadsstånden återkommer också varje år men det finns jämt nyheter också.
En nyhet i år var lekplatsen med en karusell och lite annat och den verkade bli riktigt uppskattad av de mindre besökarna och deras föräldrar.
Vi fick en intervju med Odjin och Anna Matiros och att marknaden utvecklas är något som de hela tiden arbetar med när marknaden planeras.
Barnaktiviteter har stått högt upp på önskelistan länge och det är något de gärna skulle utöka till nästa år, exakt hur återstår att se men Odjin skulle gärna se att område på marknaden där föräldrar kunde lämna sina barn en liten stund för att kunna gå runt på marknaden menads barnen får möjlighet att prova på någon sorts pyssel.

Ett styvt arbete att arrangera en marknad.

Odjin och Anna Matiros har många olika planer på hur de vill utveckla marknaden, men det är ett ordentligt arbete de här två dagarnas marknad innebär för dem, den förening som arrangerar marknaden består endast av fyra vuxna så det blir lite sömn de här nätterna.
De är mycket som behöver fixas och deras ledstjärna är att behandla de som deltar i marknaden på samma sätt som de skulle vilja bli behandlade när de åker till marknader.
Utvecklingsplaner finns också, de vill se en större barndel där aktiviteterna är gratis, Odjin vill också utöka lägerdelen så att fler föreningar vill vara med och bara vara för att skapa bra stämning på marknaden.

Upplevelsen är det vikiga.

Både Anna och Odjin Matiros är noga med att det är upplevelsen på marknaden som är det viktiga, visst är det viktigt att besökarna handlar också, men framför allt att de får en historisk upplevelse.
Många olika hantverk som utförs på marknaden är viktig och Odjin har många planer framåt för marknaden, bland annat vill han dela upp så att det blir en vikingamarknad och en medeltida marknad, just nu så är det egentligen en historisk marknad sa Odjin där olika epoker blandas, men han skulle vilja se marknaden mer uppdelad efter epoker så att besökarna kan få se skillnaden, vilket man inte gör nu om man inte tittar ordentligt på stånden.

Röde Mask en veteran på marknaden.

Röde Mask har säkert de flesta Örebroare som varit på medeltidsmarknaden sett någon gång, hans jongleringsnummer brukar locka stor publik och det gjorde den i år med.
Röde Mask har hållit på med jonglering i 22 år så man kan med rätta kalla honom veteran i det sammanhanget, han ha också varit med på marknaden fler gånger än han komme ihåg och under vår intervju med honom så berättade han bland annat att han är lite rostig i år men det funkade ändå.

Stridslek, modevisning och historia.

Peter Ahlqvist från Albrechts bössor berättade för oss att Albrechts bössor är en stor förening som vurmar för historia, Peter Ahlqvist är arkeolog och intresset för medeltiden har funnits sedan han var liten, det är något visst med riddare och slott.
Albrechts bössor försöker vara så historiskt korrekta som de kan och något de brinner för är at lära ut om historien, det finns många missuppfattningar speciellt om medeltiden och det försöker vi förändra genom att delta i olika sammanhang och berätta om medeltiden, berättade Peter Ahlqvist.
Albrechts bössor är en stor förening och de ägnar sig åt historiskt återskapande, de har alla möjliga människor i föreningen och alla har sina specialintressen så om de vill kan de bygga upp ett helt samhälle så som det såg ut i mitten av 1300-talet.

Medeltida matintresse.

Peter Ahlqvist berättade också att han själv har ett stort intresse för medeltidens mat och han försöker prova på att lag medeltida maträtter så snart han är ledig, den medeltida maten var mycket kryddigare än den vi äter idag och det är konstiga ingredienser för oss som lever nu, men Peter gillar att prova på olika saker.

Utbrytarkonster på hög nivå.

Arkadia var en av nykomlingarna för i år och hans gycklarkonster lockade stor publik.
Arkadia är en av de få gycklarna i Sverige som också har utbrytartrick och den här dagen tog han hjälp av två i publiken för att bli inlindad i kedjor för att sedan ta sig loss och snabb var han.
Arkadia berättade efter sin föreställning att det bara är han och antagligen en till i Sverige som håller på med utbrytartrick men att det är väldigt vanligt ute i Europa.

Gatukonst är magiskt.

Arkadia började som gatukonstnär och underhöll människor som var på stan, sin start hade han i Holland och sedan har han utökat sin repertoar så att den passar till flera olika saker, nu för tiden är det mest firmafester och dylika saker han gör men när han börjar tappa sugen så ger han sig ut på gatan för att underhålla.
Det är stor skillnad på att underhålla publik på en marknad eller en företagsfest av något slag än att bara gå ut på gatan och försöka få till en show.
Gatan är mycket svårare men när han lyckas så blir det väldigt bra, det svåra är att fånga människors intresse nr de bara passerar förbi och det är inte det enklaste att få människor att stanna till.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar