×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2013-05-02  

Medvind för Vänsterpartiet.

Medvind för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet har medvind just nu och det märktes den här första maj, det var trångt på Våghustorget där Vänsterpartiet i Örebro håller sitt första maj firande och huvudtalaren i år var Vänsterpartiets tidigare partiledare, Lars Ohly.

© 2013 Johan Gullberg - knytpunkt.com
16 Klickbara bilder.

Vänsterpartiet har medvind just nu och det märktes den här första maj, det var trångt på Våghustorget där Vänsterpartiet i Örebro håller sitt första maj firande och huvudtalaren i år var Vänsterpartiets tidigare partiledare, Lars Ohly.

Jämställdhet är viktigt.

Inledningen av Malin Tinjan var lite improviserad eftersom hon startade med orden att hon känner sig peppad nu, för vad är normen, ja den är längre än jag och hon fick börja med att sänka mikrofonen som var alldeles för högt upp.
Vad är normen för oss kvinnor, jo vi ska vara lite tysta och mikrofonen fungerade inte, så jag gläds åt att prata om jämställdhet idag.

Många områden är ojämlika.

Malin Tinjans tal handlade till stor del om de ojämlika förhållanden som finns i Örebro idag, Malin Tinjan talade om de skillnader som finns mellan tjejer och killar och att tjejer ofta måste ha presterat mer för att få ett arbete.
Tjejer i Örebro har oftast bättre betyg än sina killkompisar ändå får tjejerna oftast en lägre lön och det är oftast kvinnor som gör det obetalda hemarbetet och det här är något som Malin Tinjan och Vänsterpartiet i Örebro vill förändra.

Kritik mot Socialdemokraterna.

Malin Tinjan talade också om hur hon ser att jämställdhetsarbetet har stannat av sedan Socialdemokraterna inledde samarbete med Kristdemokraterna och Centern.
Malin Tinjan saknar politisk vilja och mod att stå upp för det man tror på.
En grundförutsättning för jämställdhet är att kvinnor måste få en möjlighet att bli självförsörjande på sina löner och Örebro Kommuns nya lönestrategi som nyligen antogs saknar helt jämställdhetssatsningar sa Malin Tinjan.
- Jag vet och ni vet att det bara finns ett parti som driver en politik för ett mer jämställt Örebro, både ni och jag vet att det bara finns ett parti som garanterat skulle driva rätten till heltid om vi skulle styra Örebro. På samma sätt som det bara finn ett parti som vill behålla välfärden gemensam och inte ägd av riskkapitalister.

Omtyckt Ohly.

Det här var det andra första maj talet för Lars Ohly och han var snabb med att säga att det var publikrekord i Enköping där han talade tidigare på dagen men det var ännu fler i publiken i Örebro och det här året var det många som tagit sig till Våghustorget och Vänsterpartiets firande av första maj.
Lars Ohly gick igenom de största politiska frågorna i sitt tal och han inledde sitt tal med att tala om socialism och läste upp Jenny Wrangborgs dikt om socialism och Lars Ohly sa att den dikten kommer alltid att inlemmas i första maj firandet i framtiden.
- Socialismen är det som slår tillbaka mot den förlorade arbetsglädjen, underbemanningen och maktlösheten. Socialismen är någonting som bryter igenom allt det grå, så försiktigt våldsamt som en storm byggs upp vid horisonten, här ska det kortsiktiga tvingas backa för människorna för det finns ett annat sätt att leva än det som getts oss hittills.

Mycket att demonstrera för.

Lars Ohly sa bland annat i sitt tal att det finns mycket att demonstrera mot, men det finns ännu mer att demonstrera för.
Vänsterpartiet vill skapa jämlika samhällen och minska klyftorna, vi de har under de senaste 20 åren försökt försvara dom solidariska och jämlika inslagen i vårt samhälle, men det känns som rätt länge sen de formulerade en vision och en reformagenda som många människor kan samlas kring och som upplevs som möjlig att genomföra.
- Det är dags att göra det nu för det är nu vi ska formulera kraven som en majoritet ska rösta för att en ny regering kan genomföra efter nästa val.

En trygg arbetsmarknad.

Sätten att urgröpa anställningsskyddet är många, det här måste vi ändra på.
Bemanningsföretag ska aldrig få ersätta fast anställning och svenska kollektivavtal ska följas på svensk arbetsmarknad, korttidsanställningar måste begränsas och ingen ska behöva sitta hemma och vänta på att bli inringd som timanställd.
- Arbetsgivarnas rätt att fritt anställa och avskeda personal avskaffades 1975 när medbestämmande lagen infördes, men på bakvägar så har den återinförts på den svenska arbetsmarknaden och därför demonstrerar vi idag, vi demonstrerar för trygga anställningar med löner att leva på.

Arbetslösa och sjuka är inte lata.

Lars Ohly sa i sitt tal att regeringen vill lägga ansvaret på de arbetslösa och sjuka genom att säga att de är lata och helst vill hålla sig undan arbete, regeringen tror att alla vill sko sig på andras bekostnad.
I dagens Sverige leder sjukdom till fattigdom och några som drabbas mest är kvinnor.
- Men jag säger till er, Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund, på sig själv känner man andra, det är ni som är giriga och lata och det är ni som tar varje tillfälle att berika de redan rika.

Vänsterpartiet har medvind.

Efter sitt tal fick vi en kort intervju med Lars Ohly och några av de viktigaste ämnena han ser i politiken idag är välfärden, arbetsmarknaden och jämställdheten.
Lars Ohly tycker att det är underbart att stödet för Vänsterpartiet ökar bland väljarna, men han är lite orolig för att det blir en majoritet som röstar bort den nuvarande regeringen, men en majoritet som inte vill förändra tillräckligt mycket och Lars Ohly vill se stora förändringar i samhället och därför behövs Vänsterpartiet i Regeringen.
Lars Ohly sa att han tror att Vänsterpartiets framgång just nu beror till stor del på vinster i välfärden och Vänsterpartiet är enda partiet som har gått ut och sagt att de vill stoppa det, sen sa Lars Ohly också att många börjar bli trötta på den borgerliga regeringen, Lars Ohly sa att han har märkt att när han är ute och talar att det kommer fram människor som har röstat borgerligt tidigare men inte tänker göra det igen.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar