Publicerat: 2013-03-05
Tegelbruket invigt.
Nu har Tegelbruket äntligen fått en ordentlig invigning och de slog på stort nu när dagen äntligen var här och Örebroare i alla åldrar passade på att besöka huset, redan innan invigningen startade var det trångt inne på Tegelbruket av alla nyfikna som kommit för att vara med på invigningen.
Tegelbruket invigt.
Klockan 14:00 startade invigningen med tal och sedan fortsatte de fram till midnatt med olika aktiviteter i Örebros helt nya allaktivitetshus.Nu har Tegelbruket äntligen fått en ordentlig invigning och de slog på stort nu när dagen äntligen var här och Örebroare i alla åldrar passade på att besöka huset, redan innan invigningen startade var det trångt inne på Tegelbruket av alla nyfikna som kommit för att vara med på invigningen.
Klockan 14:00 startade invigningen med tal och sedan fortsatte de fram till midnatt med olika aktiviteter i Örebros helt nya allaktivitetshus.
Flera olika talare.
Den förste talaren var Thomas Rasmusson som inledde med att tala om vad alla besökare skulle göra om det gick ett brandlarm.Han fortsatte sedan sitt tal med att säga att Tegelbruket bygger på ungdomars intresse och inflytande, Tegelbruket kommer aldrig att bli färdigt eftersom verksamheterna är föränderliga och baseras på det som ungdomarna vill göra.
Tegelbruket är ett allaktivitetshus och dagtid kommer det att vara öppet för alla och det kommer att finnas aktiviteter för alla åldrar, kvällstid kommer huset att vara fullt av ungdomar eftersom Tegelbruket har inriktat sig på ungdomar mellan 16 - 25 år.
Förväntansfull verksamhetsledare.
Thomas Rasmusson som tidigare var projektledare för Tegelbruket är nu verksamhetsledare och vi fick en kort intervju med honom efter invigningstalen.Thomas Rasmusson har väntat länge på invigningen han anställdes sommaren 2010 och det har varit en lång väg till invigningen.
Thomas Rasmusson har en lång historia med att arbeta med ungdomar på olika sätt och Tegelbruket var ett drömprojekt på flera sätt, nu ser Thomas Rasmusson fram emot att få börja arbeta ordentligt med ungdomarna och att det ska startas flera aktiviteter i huset.
Åldersgränsen är egentligen ingen gräns utan det talar egentligen bara o att det r den åldersgruppen som Tegelbruket har som målgrupp och anledningen till den är enkel, mellan 16 och 25 är den ålder där många halkar ur och de har inte fritidsgårdar eller liknande aktiviteter, därför ska Tegelbruket försöka fånga upp så många som möjligt i just den åldersgruppen.
- Det ska sägas i sammanhanget, för det får inte glömmas bort att det är ett hus för alla andra också, men kanske på ett annat sätt, sa Thomas Rasmusson.
Rasmus Persson (C ) startade arbetet.
Rasmus Persson kommunalråd Centerpartiet var den som drog igång arbetet med Tegelbruket och inspirationen fick han från Fryshuset i Stockholm.- Jag kommer fortfarande ihåg en del tjänstemän som på något cyniskt sätt sa sätt inte igång det här Rasmus, skapa inte dom här förväntningarna, vi kommer aldrig någonsin att uppfylla dem. Idag tror jag att man har fått svar på tal när det gäller den cyniska sätt att se på samhället.
Gör det möjligt för individer att växa.
Rasmus Persson sa också att de tidigt i processen att skapa Tegelbruket kom på att Tegelbruket inte skulle vara en kommunal del utan att det skulle drivas av det civila samhället och de tog tidigt kontakt med Sensus och KFUM.Det har inte varit helt enkelt att starta upp Tegelbruket sa Rasmus Persson och det ska inte vara enkelt att starta upp en helt ny verksamhet.
- Vad är då Tegelbruket, vad är vår vision med Tegelbruket, varför satte vi igång det.
Ja för mig ska Tegelbruket vara organiserad verksamhet men väldigt oorganiserad, det ska möjliggöra men det ska absolut inte servera, genom att skapa självkänsla hos ungdomar, genom att skapa respekt så kan man också skapa möjligheter för ungdomar att nå sina drömmar, det har alltid varit min vision av Tegelbruket.
Det här är starten.
Vi fick en kort intervju med Rasmus Persson som var initiativtagare till Tegelbruket och Rasmus var väldigt nöjd med hur Tegelbruket blev men det är nu arbetet börjar på riktigt och han kommer aldrig att släppa Tegelbruket.På frågan om Tegelbruket blev som han tänkt blev svaret ett rakt NEJ och lite skratt för att sedan fortsätta med absolut inte, ju fler som blev inblandade i arbetet under resans gång desto mer utvecklades projektet och om det hade varit en ide och en tanke så hade det inte blivit så här bra. Rasmus Persson är också nöjd med att Tegelbruket inte är en kommunal verksamhet, Tegelbruket behöver våga och ta ut svängarna och det är inte kommunala verksamheter så bra på jämt.
KFUM hade många representanter på plats.
Både Ingela Fredriksson, KFUM Örebro och Patrik Schröder, generalsekreterare KFUM Sverige höll tal under invigningen.Ingela Fredriksson sa bland annat i sitt tal att KFUM i Örebro länge har velat samla alla sina verksamheter under ett tak och det har de nu fått möjlighet att göra med Tegelbruket.
KFUM vill nå nya målgrupper och det kan de också göra med hjälp av Tegelbruket och de får också möjlighet att ta en större del i det sociala sammanhanget.
Patrik Schröder talade om var KFUM vill stå för och det är att stötta unga på deras villkor, den verksamhet de bedriver är egentligen inte det viktiga utan det viktiga är att det är på ungdomarnas villkor.
KFUM har en stark värdegrund och sammanfattningen som Patrik Schröder sa på slutet var att det är kärlek och respekt, de vänder sig till alla och ingen blir utesluten.
- Vi stöter inte ut vi släpper in sa Patrik Schröder.
ÖBO vill vara en del av Tegelhuset.
Karin Sundin ordförande ÖBO sa i sitt tal att det har varit en spännande resa och hon hoppas att resan inte är slut nu bara för att huset är klart.ÖBO vill fortfarande vara delaktiga i Tegelbruket och hur de ska kunna vara det har de just nu diskussioner med styrelsen för Tegelbruket om.
Karin Sundin var den enda av talarna som hade med sig en invigningspresent och det var en murslev för att visa att här byggs det något och att ÖBO fortfarande vill vara med och bygga.
- Vi är glada från ÖBO:s sida att vi ska få fortsätta vara med och förvalta det här huset, men vi vill också vara med och fylla det här huset med innehåll och med verksamhet, inte hur och vad, men att ge lite möjligheter.
Seniorverksamhet en dag i veckan.
Anneli Nyman handläggare, Kultur för seniorer, var på Tegelbruket för att berätta om att det en dag i veckan är öppet hus för seniorer på Tegelbruket och Anneli Nyman berättade också att de hoppas att det ska resultera i ett utbyte med ungdomarna.Det kanske kan behövas hjälp med läxläsning eller någon aktivitet seniorer och ungdomar kan ha tillsammans eller varför inte bli extra mormor och morfar.
Öppet hus för seniorer kommer också ha olika möten och de får bland annat besök av Örebros brottsförebyggande råd och det kan ju säkert intressera ungdomar också.
Tanken bakom dagen för seniorer är att seniorer hade ingen möteslokal i Markbacken tidigare och Tegelbruket verkade vara en bra ide.
Det är underbara lokaler och det har varit lite intresse redan och med tanke på att biblioteket ligger i Tegelbruket så kommer seniorer hit ändå.
Det finns redan tankar på vad seniorerna vill göra och biljard och cirkelgym, musik och trädgård fast trädgård kan kanske bli lite svårt.
Anneli Nyman sa också att naturligtvis ska huset vara för ungdomar men det kan vara väldigt bra att få in lite äldre i huset också och den som nu blir nyfiken är välkommen på torsdagar mellan 8.30 - 13.30 och då finns det även en värdinna på plats.
Innebandytjejer på plats.
Moa Molin och Cajsa Säfström träffade vi när de var på väg ut från Tegelbruket och de brukar redan vara här eftersom de tränar innebandy och träningen flyttade till Tegelbruket redan i januari.Tjejerna trivs i de nya lokalerna eftersom de är större och fräschare.
Ett stort plus är att det går att köpa mat i Tegelbruket också om man inte hunnit äta tidigare på dagen och de får lust att prova på annat också när det finns så mycket i lokalerna.
Kommentarer: