×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2013-02-21  

Ministerbesök på Ängen.

Ministerbesök på Ängen.

Under dagen hade visningslägenheten Ängen besök av Maria Larsson (KD), Barn - och äldreminister och en hel del andra lokala politiker.
Ängen forsknings och innovationslägenhet som det heter är en visningslägenhet där de visar och utvecklar hjälpmedel för äldre.

© 2013 Johan Gullberg - knytpunkt.com
2 Klickbara bilder.

Under dagen hade visningslägenheten Ängen besök av Maria Larsson (KD), Barn - och äldreminister och en hel del andra lokala politiker.
Ängen forsknings och innovationslägenhet som det heter är en visningslägenhet där de visar och utvecklar hjälpmedel för äldre.

En kort introduktion.

Merit Israelsson, verksamhetsledare Örebro Science Park, hälsade alla välkomna och berättade lite om vad Örebro Science Park är.
Visningslägenheter är inte unika i landet men Ängens visningslägenhet är kopplad till Örebro Universitet och anledningen till att lägenheten finns är att Amy Loutfi tog kontakt med Örebro Science Park för att hon ville att forskningen skulle få en större chans att nå ut och när de började så fanns inte Ängen - hälsans hus än, utan Ängen är ett samarbete mellan Örebro Kommun och Landstinget och det finns flera olika verksamheter i huset.
Örebro Science Park har till uppdrag att samla forskning, akademi, företag och det offentliga tillsammans.

Många möjligheter med dagens teknik.

Inne i Ängens visningslägenhet finns det flera olika hjälpmedel för äldre som har tagits fram för att underlätta vardagen på olika sätt.
Amy Loutfi, forskningsansvarig robotik, visade de olika hjälpmedel som fanns och de smarta lösningar som de arbetar med att förbättra.
Ofta när det gäller robotik så blir de färdiga produkterna dyra men Amy Loutfi vill hitta smarta lösningar och en produkt de har vidareutvecklat är Giraffen och projektet som finansieras av EU kallas Giraff plus.

En smart Giraff.

Giraffen är en mobil bildskärm som ger möjlighet till interaktiv kommunikation, den fungerar ungefär som skype, att du ringer upp Giraffen när du ska göra ett besök hos användaren.
De har haft Giraffen ute hos äldre som har testat den och en av de saker som kom fram då var att när Giraffen står i sin dockningsstation vänder den bildskärm och kamera in mot väggen, en äldre dam uppskattade inte att ha kameran ut mot rummet eftersom hon då kände sig övervakad.
En sak som forskarna arbetar med just nu när det gäller Giraffen är att integrera den med en rörelsedetektor.
Om rörelsedetektorn larmar ska personal kunna ringa upp Giraffen och ta sig en titt för att se vad som har hänt, idag så ringer de på den vanliga telefonen och om ingen svarar skickar de en ambulans, men med Giraffen ska de kunna titta efter själva för att se om den boende behöver hjälp och vilken typ av hjälp.
En av de saker de arbetar för att lösa just nu är att det tar mycket koncentration att styra Giraffen och så är det svårt att samtidigt prata med den boende så de håller på att titta på kommandon för att få Giraffen att köra vissa sträckor själv.

Harry damernas favorit.

Under rundvandringen i lägenheten så var det sälen Harry som lockade till mest kommentarer och skratt.
Harry är framtagen för att ge tröst och stimulans åt personer som är drabbade av demenssjukdom och han är en stor vit sälunge med fluffig vit päls. Harry har några sensorer inbyggda och ju mer man interagerar med Harry desto mer respons ger han och Maria Larsson verkade imponerad av Harry.
Anledningen till att det är en säl är att en säl förväntas inte röra på sig så mycket och att vi kan anknyta till den, vilket Maria Larsson var snabb och säga att Harry anknyter till henne.

Mer teknik men på användarens villkor.

Vi fick en kort intervju med Maria Larsson när visningen av lägenheten var slut och Maria Larsson sa bland annat att det var roligt att se all ny teknik och hur den kan förbättra äldres vardagsliv.
Maria Larsson sa också att hon tror att det kommer att bli mer teknik i vardagen men att det är viktigt att människor har en möjlighet att välja själva.
- Man ska ha respekt för den enskildes val, för en del är det en hjälp om man har en maskin som hjälper en att äta för så kan man äta när man själv önskar, tillsammans med kanske sin hustru eller make och för andra är det att föredra att bli matad av någon och det är därför jag tror att tekniken måste utvecklas men man måste låta den äldre själv välja.

Giraffen är en favorit.

Maria Larssons favorit är giraffen eftersom den ger bra möjlighet till kontakt med yttervärlden, den som av någon anledning är bunden till sitt hem har ändå en möjlighet med personlig kontakt och det är nästan som att få besök eftersom man kan prata med den som använder Giraffen och att Giraffen kan röra sig runt i hemmet.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar