×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2013-02-08  

Småföretagardagarna 2013.

Småföretagardagarna 2013.

Nu är Småföretagardagarna över för i år, det har varit två fulltecknade dagar med workshops och panelsamtal i olika ämnen.

© 2013 Johan Gullberg - knytpunkt.com
2 Klickbara bilder.

Nu är Småföretagardagarna över för i år, det har varit två fulltecknade dagar med workshops och panelsamtal i olika ämnen.

Slottet en trevlig miljö för möten.

Örebro slott är ett välanvänt slott och nu har det i två dagar pågått Småföretagardagar i slottets lokaler.
Rikssalen var en lagom stor lokal att samla deltagarna på när det var föredrag och samtalsdebatter, jag uppskattar också att slottet används praktiskt eftersom det inte verkar vara så vanligt att våra svenska slott används så som vårt i Örebro gör.

Svårigheter med att locka ungdomar till vissa utbildningar.

Den första paneldebatten var bland annat Elisabeth Svantesson moderat riksdagsledamot med och hon inledde sina första fem minuter med att göra reklam för Örebro och föreslog att alla inne i Rikssalen på Örebro slott skulle flytta hit eftersom det är en så bra stad.
Debatten handlade en del om skola och utbildning och att det är viktigt att företag och branscher besöker skolor för att visa hur de arbetar, de flesta vet inte hur det är att arbeta i industrin till exempel, den allmänna uppfattningen är fortfarande att det är ett smutsig jobb, men det stämmer inte med hur industriarbete ser ut i dag.

Lärlingsutbildningar diskuterades.

Skoltrötta ungdomar skulle ha nytta av att kunna ta en lärlingsplats, men de platserna är svåra att hitta och de företag som skulle vara i störst behov av att ta in en lärling har oftast inte möjlighet eftersom de inte har den tid som en behövs för att lära upp en helt ny person för jobbet som behöver utföras.

Företag behöver bli bättre på att visa vilka arbeten som finns för unga som ska välja utbildning.

Vi fick en kort intervju med Elisabeth Svantesson efter debatten och hon sa att det varit ett bra samtal.
En av de viktiga sakerna för att företag ska kunna hitta rätt kompetens är att utbilda de unga, den stora förändringen i skolan kommer inte visa sig på många år eftersom det är de som börjar i första klass i år som kommer kunna visa om förändringarna har gjort någon skillnad.
Elisabeth Svantesson var också tydlig i att näringslivet måste bli mer aktiva i skolorna.
- När man var 15, 16 år så var det inte alltid man hade koll på de jobb som finns och då måste näringslivet vara närvarande och finnas nära skolan så att unga vet hur de ska välja.

Annie Lööf tillbaka i Örebro.

Näringsminister Annie Lööf var tillbaka i Örebro för att tala på Småföretagardagarna.
- Många av er här vet säkert att jag var i Örebro för någon dag sedan, det är en del Örebroare som hoppas att det här håller i sig, men nu har jag inga Örebroresor inplanerade de kommande veckorna i alla fall.

Annie Lööf talade om vad regeringen gjort och vad de vill göra.

En nyhet i årets budget är investeringsavdrag och det ska göra det möjligt att investera i små företag, den som investerar 1,3 miljoner i ett mindre företag kan göra avdrag i deklarationen och få tillbaka 200 000 kronor.
Det finns nu en innovationsstrategi på plats för att simulera innovationer och det som nu finns är till största delen ett strategi dokument som ska hjälpa arbetet framåt.
Sjuklöneansvaret för små företag är också något som Annie Lööf vill titta på och hon vill försöka få igenom att staten ska ta ansvaret redan efter första veckan och inte som idag efter andra veckan.
En av de större saker Annie Lööf vill titta närmre på är uppgiftslämningen som företag behöver göra, samma uppgifter som ska skickas till flera olika ställen.
Annie Lööf vill titta på möjligheten att ha en väg in så att företag bara behöver lämna uppgifter en gång.
- Förra året tillsatte jag en utredning som nu ska titta på det tekniskt och juridiskt möjliga i att faktiskt forma en väg in vad gäller uppgiftslämning.

Entreprenörskapsforum vill förbättra villkoren.

Vi fick en kort intervju med Pontus Braunerhjelm som är VD för Entreprenörskapsforum.
Pontus Braunerhjelm berättade att Entreprenörskapsforum är en stiftelse som arbetar för att förbättra villkoren för entreprenörer och små företag.
Småföretagsdagarna fyllde 20 år 2012 och tanken bakom dagarna är att skapa en möjlighet för företagare, politiker och forskare att diskutera de problem som finns.

Svårt att få små företag att delta.

Entreprenörskapsforum har inriktning på ekonomiska frågor och de har ett kontor i Stockholm och ett i Örebro.
Småföretagsdagarna har jämt hållits i Örebro och det är något som Pontus Braunerhjelm tycker är bra, Småföretagardagarna har hållits på lite olika ställen i staden, förra året var de på Conventum och tidigare har de varit ute vid Universitetet.
Conventum är väldigt stort och slottet har en bättre miljö för den här typen av samtal, Småföretagardagarna samlar människor från hela landet, men det var inte så många företag representerade.
- Det är symptomatiskt, de är fullt upptagna med sina små företag och har ofta inte tid att komma hit, dom får man nästan rikta inbjudningar mot. Vi vill gärna ha med fler utav dom men det är svårt, sa Pontus Braunerhjelm.

Sista delen var ett lokalt fokus på konkurrensfrågor.

Eftermiddagen på sista dagen av Småföretagardagarna ägnades åt samtal om konkurrensfrågor och det var tre olika ämnen de tog upp, LOV, offentlig upphandling och konkurrensutsatta verksamheter.
Det sista samtalet arrangerades av Entreprenörskapsforum i samarbete med Företagarna. Det var inte många deltagare i den sista delen och det blev lite mer en information till åhörarna är ett samtal eller debatt.

Krångel och för stort.

De få som var i Rikssalen fick höra hur Lagen om valfrihet fungerar och de hinder som företag och speciellt små företag möter när det gäller offentliga upphandlingar.
Det vanligaste problemet är att det är för stora upphandlingar som små företag inte har en möjlighet att lägga bud på och ett annat vanligt problem är att det är krångligt.
Företagarna arbetar aktivt för att få kommuner och landsting att minska krånglet och att bryta ner upphandlingar i mindre bitar så att små företag har en möjlighet att vara med.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar