×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2013-01-24  

Höjda busspriser, inget hett ämne trots allt.

Höjda busspriser, inget hett ämne trots allt.

Jonas Karlsson (S) och Mats Gunnarsson (MP) pratade bussar med Örebroare.
Jonas Karlsson och Mats Gunnarsson ägnade sin eftermiddag åt att prata bussar och då speciellt stadstrafikens bussar med Örebroare, tanken var att de som var missnöjda med de nya priserna på stadstrafiken i Örebro skulle få en chans att prata med två av de som tog beslutet.

Jonas Karlsson (S) och Mats Gunnarsson (MP) pratade bussar med Örebroare.
Jonas Karlsson och Mats Gunnarsson ägnade sin eftermiddag åt att prata bussar och då speciellt stadstrafikens bussar med Örebroare, tanken var att de som var missnöjda med de nya priserna på stadstrafiken i Örebro skulle få en chans att prata med två av de som tog beslutet.

Inte många som ville diskutera priser.

Det var inte många som ville diskutera de nya högre priserna på stadstrafiken utan det var många fler som ville diskutera andra saker så som hållplatser och tider med mer.
Den senaste tidens turbulens efter att Länstrafiken höjt priserna märktes inte på de som kom till Stadsbiblioteket för att få diskutera bussar i Örebro.
Jonas Karlsson och Mats Gunnarsson fick däremot att göra direkt de kom till biblioteket eftersom det satt människor och väntade på dem.
Medan vi var med på biblioteket var det faktiskt ett äldre par som pratade priser men de ville ge ett förslag på att införa billigare priser när det är lågtrafik för att uppmuntra till exempel pensionärer att åka andra tider än när alla pendlare behöver åka buss.

Positivt med åsikter.

Jonas Karlsson var positiv till att människor kom fram och pratade även om det kanske var andra frågor än han hade väntat sig, att människor kommer fram visar på engagemang och vi tar tacksamt emot alla synpunkter vi kan få eftersom det hjälper oss att bli bättre.
De synpunkter han fått ta del av var bland annat felplacerade busshållplatser, långa restider och turtätheten.
Mats Gunnarsson hade pratat med ett äldre par som ville se billigare priser dagtid och de var de enda som hade pratat busspriser.

Väntade reaktioner.

Jonas Karlsson hade förväntat sig reaktioner på höjningen, men han sa också att diskussionen har blivit lite ofokuserad.
Örebro har en av de lägsta busstaxan i landet och vi är bara en av två städer som har tre timmars biljetter och anledningen till de förändrade priserna är dels att Landstinget har försökt att införa ett gemensamt system för busstrafiken för att göra det enkelt och i vissa delar har det blivit sänkningar men här i Örebro blev det höjningar.
- Grejen är den att vi har gjort en förändring i taxorna nu som innebär att vi försöker införa en taxa som är rättvis och likvärdig i hela länet och det har betytt att på vissa ställen har vi fått höja taxorna och på andra platser har vi fått sänka taxorna och det är klart att de som får en höjning är de som hör av sig, Sa Jonas Karlsson.

Så billigt som möjligt.

Mats Gunnarsson sa bland annat att vi är bland de billigaste i Sverige plus att vi har tre timmars biljetten som är unik eftersom det bara är Örebro och Västerås som har en tre timmars biljett.
Tre timmars biljetten var det många som sagt att de gillar under dagen och självklart skulle Mats Gunnarsson vilja se så billiga biljettpriser som möjligt men samtidigt så vill de ha en så bra service som möjligt och då måste man väga ihop de två olika delarna.
- Om vi säger att vi skulle ha halva priset mot idag, alltså 8 kronor, då innebär det att vi kanske måste ha trettio procent fler bussar och vi har mindre intäkter samtidigt. Då blir det jättesvårt med de här nya busshållplatserna eller nya busslinjer eller expressbuss till universitetet för det kostar ju också pengar., sa Mats Gunnarsson.

Fel med biljettvägran.

Jonas Karlsson sa att det är helt okej att ha synpunkter men det betyder inte att man ska ägna sig åt olagligheter som att vägra betala biljett på bussen, man får ha synpunkter och demonstrera men inte begå lagbrott.
Mats Gunnarsson sa att han tycker att biljettstrejk är dumt eftersom stadstrafiken är en kollektiv nytta som alla är med och betalar, två tredjedelar av biljettpriset betalas via skatten det är inget bra sätt att visa att stadstrafiken är viktig genom att inte betala den sista tredjedelen som biljettpriset är eftersom det betyder att lokaltrafiken får in ännu mindre pengar.

Det ska bli bättre information.

Både Mats Gunnarsson och Jonas Karlsson var tydliga med att informationen om ändrade biljettpriser var dålig, men varför den inte nådde ut till resenärerna vet de inte exakt.
Mats Gunnarsson sa att han tror att en anledning kan vara att Länstrafiken nyligen har blivit omorganiserad och att det därför kan ha brustit i arbetet.
Jonas Karlsson var tydlig med att informationsbiten ska ses över och att det nästa gång ska bli bättre.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar