×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2012-07-02  

Medeltidsmarknad i Wadköping.

Medeltidsmarknad i Wadköping.

Nu är den medeltida marknaden i Wadköping över för i år och vädret i år var en aning blandat. Lördagen var bra med sol och varmt medan söndagen regnade större delen av tiden.
Medeltida Marknad i Wadköping betyder att gräsytan mellan Wadköping och Stadsparken fylls med medeltida hantverk, försäljare och andra roliga saker.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.com
64 Klickbara bilder.

Nu är den medeltida marknaden i Wadköping över för i år och vädret i år var en aning blandat. Lördagen var bra med sol och varmt medan söndagen regnade större delen av tiden.
Medeltida Marknad i Wadköping betyder att gräsytan mellan Wadköping och Stadsparken fylls med medeltida hantverk, försäljare och andra roliga saker.

Välbesökt marknad.

Under lördagen när det var soligt och varmt så var det många som besökte marknaden.
I stort sett hela tiden i var där så var det trångt mellan stånden och de uppträdanden som var av gycklare och musiker lockade stora publikskaror.
Även söndagen med sitt regnande lockade marknaden besökare, det var inte lika trångt men ändå rätt många som gick runt och tittade, många hade på sig ordentliga regnkläder och de som inte hade regnkläder verkade inte bry sig om att det var väldigt blött.

En del nya deltagare på marknaden.

En av fördelarna med Wadköpings medeltida marknad är att det varje år tillkommer några nya deltagare, lite tråkigt att några gamla deltagare försvinner men de nya betyder att man vet aldrig riktigt vika som kommer att vara med.
Några som har varit med länge var där i år med, som drakdödaren och riddarklubben.
En ny bekantskap var Josefina Jansson som var på marknaden för att visa upp hur man kardar och spinner ull.
Josefina Jansson hade själv inte helt lätt när hon skulle lära sig att spinna ull till garn, för det första måste hon börja med att tillverka en slända och utan förkunskap är det inte helt lätt.

Barnaktiviteter som lockade både stora och små.

Barnaktiviteter finns det också på den här marknaden och det är inte hoppborgar och den typen utan här kan man bland annat prova olika vapen mot en stackars potatis, skjuta med pil och båge eller leka riddare och öva på att till häst träffa skölden med en lans.
En som fick prova på trähästen var Stålmannen Fredrik som kanske egentligen var lite för gammal för den aktiviteten.
Fredrik var på marknaden som del i hans Svensexa eftersom han ska gifta sig den 4 juli.
Fredrik fick prova på alla aktiviteterna som fanns på marknaden och han verkade ha rätt kul och än så länge så hade dagen varit rätt bra, trots att kompisarna fått på honom en Stålmannen dräkt.

Riddarlek till häst var populärt.

Historiska föreningen Lindorme var på Medeltidsmarknaden för första gången och det var de som hade häst på hjul för att öva med lans.
Föreningen är egentligen en utbrytargrupp ur en större förening men Lindorme ville ut och resa och vara med på olika marknader.
Föreningen har också andra projekt som att undervisa i skolor om medeltiden och då kommer de till föreläsningen i tidstypiska kläder, projektet är nystartat men de har redan fått några förfrågningar och jag tycker att det verkar vara ett bra sätt att göra historieundervisning levande.
Anders Engdal ordförande berättade också att Medeltida marknaden i Wadköping var trevlig och att Wadköping är en perfekt plats för den typen av marknad.

Medeltiden flyttade upp i centrala Örebro.

Under helgen var det också framträdanden i centrala Örebro.
På Våghustorget och Stortorget var det tre gånger varje dag uppträdanden från marknaden. Gycklarkompaniet Bastardus SaNs var först ut och de lockade rätt många att stanna till på Stortorget under lördagen.
Bastardus SaNs består av tre gycklare och de både sjunger och visar olika trick.
Det som gör en bra gycklarshow är ju pratet mellan tricken och det var de riktigt bra på.
Vissa verktyg användes bland annat ett svärd på ca 5 centimeter att användas under svärdsslukning.
Svärdslukningen var inte av det vanliga slaget utan det var näsan i stället för munnen som användes. En rått fälla användes också för som de sa, skadeglädjen är den enda sanna glädjen.
Deras version av Vem kan segla, var annorlunda och det var säkert många som skrattade åt den.

Stridslek i centrala Örebro.

Condottieri underhöll en inte allt för stor publik med lite stridslek.
Det jag uppskattade med deras uppvisning var att de talar om vad de har på sig i skydd och vad vapnen heter.
Deras stridslek utkämpas både med ord och vapen och om de hade varit lite tidigare uppe på stan hade de säkert fått en större publik, för de är skickliga i det de gör och även om det ibland syns att det bara är spel i striderna så gör det inte så mycket, det är trots allt inte mjukt gräs på något av torgen utan hårda stenar eller plattor.
Efter uppvisningen fick vi en liten pratstund med Nils ifrån Hagaborg och Padd Olle två av riddarna och de berättade bland annat att rustningarna de har på sig väger ungefär 20 kilo så de var tacksamma för den svala vinden som kom ner över torget.
Condottieri som förening har funnits några år nu men det är bara en hobby att resa runt på marknader, det här är inte första besöket i Örebro och vi hoppas att de är tillbaka nästa år med.

Skrål, historisk musik.

Bandet Skrål spelar medeltidsmusik och de hade också rätt stor publik under lördagen.
Under söndagen i hällregn var inte publiken lika stor men de spelade ändå trots att instrumenten är känsliga för fukt.
Skrål berättade efter spelningen att de är noggranna med att det ska vara historiskt korrekta instrument och musik. Det är roligt att dyka ner i gamla arkiv och återupptäcka musik och den medeltida musiken lämnar många tolkningsmöjligheter till den som spelar.
De använder många olika instrument, mellan 10 och 15 stycken och en del av dem är lite ovanliga. Vevlira, fiddla och rebec används förutom slagverk och flöjtar av olika slag, det ger deras musik en ny dimension och det är roligt att se instrument som inte är så vanliga.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar