Publicerat: 2012-02-13
Folkpartiet höll Mälardagar i Örebro.
Under helgen har Folkpartiet arrangerat en Mälardalskonferens i Örebro.
Konferensen har kommit till efter att flera olika medlemmar i Folkpartiet börjat fundera på hur de kunde dela med sig av sin erfarenhet och samtidigt ta del av andras erfarenheter.
Folkpartiet håller Mälardagar i Örebro.
Under helgen har Folkpartiet arrangerat en Mälardalskonferens i Örebro.
Konferensen har kommit till efter att flera olika medlemmar i Folkpartiet börjat fundera på hur de kunde dela med sig av sin erfarenhet och samtidigt ta del av andras erfarenheter.
Anna Ågerfalk sa att hon var nöjd med att medlemmar från sex olika län valt att komma till dagarna i Örebro.
Inte bara integration.
Integrationsminister Erik Ullenhags tal innehöll en del integrationsfrågor men också andra frågor som Folkpartiet behöver arbeta med framöver.Erik Ullenhag ställde den retoriska frågan, är det en bra ide att riskkapitalet tjänar stora pengar på att driva skolor och äldreomsorg?
Han svarde som väntat på sin egen fråga att Nej det är inget bra. Erik Ullenhag var inne på att man måste stanna upp och tänka efter ibland, i princip har de liberala redan vunnit slaget om privatisering och att öppna upp nya marknader, men de måste fundera mer på hur genomförandet ska vara i framtiden. Erik Ullenhag sa att han inte tycker att det är okej att riskkapitalbolag tjänar stora pengar på vård och skola och sedan för ut pengarna ur Sverige.
- I steg två har vi gjort samma fel som socialdemokraterna, vi har blivit kära i utförandet, i hur vi har organiserat det hela snarare än innehållet.
Flera utmaningar framöver.
Erik Ullenhag sa att riskkapitalbolag behövs men de kanske inte ska vara med och driva vård och skola, riskkapitalbolagen ska finnas i branscher där de behövs.De behövs inte i vård och skola där det ska vara en långsiktig verksamhet. Erik Ullenhag hade själv inte något bra svar men han sa att till nästa val måste Folkpartiet ha landat i de här frågorna och själva veta vad svaret är.
Folkpartiet håller just nu på med att ta fram ett nytt partiprogram och Erik Ullenhag var tydlig med att han tycker att de måste ta upp och diskutera många olika ämnen.
Något kritisk mot hur folkpartiet arbetar vid ett val.
För att vinna väljare måste Folkpartiet bli bättre på att berätta om de framtida samhällsproblem de ser. Erik Ullenhag var lite kritisk mot partiets sätt att fundera på hur de ska vinna väljare vid valen.Det är inte bara vid valen Folkpartiet ska vinna väljare utan också mellan valen sa han bland annat.
Väljarna vill veta varför de ska välja Folkpartiet. Partiet behöver bli bättre på att vara opposition mot verkligheten.
Så vinner vi mediekriget.
Mälardalskonferensen innehöll också seminarier och ett av dem var å vinner vi mediakriget och den kunde vi inte låta bli att gå på.Seminariet handlade till största delen om hur journalister tänker och vad politikerna behöver tänka på i sin kontakt med media.
Seminariet hölls av Andreas Åström och Karolina Wallström.
Andreas Åström har tidigare varit kampanjombudsman i Norrbotten och Västerbotten, efter det var han också pressekreterare på Stockholmsstadshus, nu arbetar han på handelskammare i Stockholm. Karolina Wallström har varit både pressekreterare och politisk sekreterare för Folkpartiet i Örebro.
13 punkter att tänka på.
Andreas hade med sig en lista på 13 punkter som kan vara bra att ha i bakhuvudet eftersom det är de som journalisterna använder när de bedömer vad de ska skriva om.De kriterier som fanns var bland annat konsekvens, nyhet, nya fakta och statistik,ovanlighet, konkretion, exklusivitet, timing, goda nyheter och dramatik.
För att illustrera sina punkter berättade Andreas Åström om hur de arbetade i Norrbotten och Västerbotten för att stoppa det planerade förbudet mot helikopterflygningar i fjällvärlden.
Kampanjen blev framgångsrik och det var den som gav diskussionerna till seminariet.
Om att närma sig journalister.
Andreas Åström var av åsikten att ett av de bästa sätten att komma ut med sina nyheter är att ringa upp en journalist och om de samtidigt erbjuder exklusivitet så blir det ännu enklare. Karolina kom också med förslaget att skicka ett mail som första kontakt för att se om journalisten svarar och vill ha mer information.Det var tydligen den här första kontakten som var det svåra att veta hur de ska göra. Andreas förslag var att man känner oftast om journalisten gillar att du ringer upp eller om det är besvärande och är det någon som inte gillar att bli uppringd så hitta andra sätt att ta kontakt.
En liten sak vi skulle vilja påpeka är vikten av att vara ute i relativt god tid, det händer emellanåt att pressinbjudningar kommer 15-20 minuter innan pressträffen ska genomföras, i de lägena händer det att det kan bli lite svårt att hinna förbereda frågor och komma i tid för att delta.
Rikskampanjer fungerar inte alltid ute i landet.
Det blev rätt mycket prat om att rikskampanjer inte fungerar utanför storstäder och Andreas Åström och Karolina Wallström höll med om det.Karolina sa att det inte var någon rikskampanj som hade fungerat i Örebro utan att de hade behövt bryta ner dom till lokal nivå. Andreas Åström sa att det bästa är säkert om den politiska sekreteraren med hjälp av andra tar fram det lokala materialet.
EU och mänskliga rättigheter.
Innan sista seminariepasset för dagen var det ett panelsamtal under ledning av Nina Larsson om EU och mänskliga rättigheter.Deltagare i panelsamtalet var Cecilia Wikström, Frida Johansson Metso och Fredrik Malm.
Bland det som slog mig mest när jag lyssnade var den stora skillnaden på hur de tre deltagarna reagerade på framtiden, Frida Johansson Metso och Fredrik Malm gav en känsla av att se det mesta i ganska mörka toner och ha en rädsla för vad som kommer att hända med världen när den ekonomiska maktbalansen allt mer förskjuts från EU-området och USA bort mot Asien och Kina.
Cecilia Wikström verkade se betydligt ljusare på framtiden och gav en känsla av att det är vi som själva kan vara med och forma vår framtid.
Nå nu har mänskligheten funnits i närmare 250 000 år, av det har ungefär 6000 år varit under olika civilisationer, så historiskt är civilisationen fortfarande i sin vagga och i framtiden kommer maktbalanser förflyttas, för ett historiskt ögonblick sedan var det romarriket, för en än kortare tid sedan var det det brittiska imperiet, nu är det USA:s tid som ekonomisk supermakt som verkar närma sig sitt slut och ett Kina som åter växer upp efter ett ögonblicks tynande tillvaro och det är något vi måste leva med och helt enkelt bara göra vad vi kan för att forma framtiden med de medel vi har tillbuds idag och skapa en bra framtid för kommande generationer.
Mycket att arbeta med på EU nivå.
Alla tre paneldeltagare såg stora utmaningar framöver för EU och Cecilia Wikström pratade mycket om att vi måste bygga upp tillit mellan länderna igen.- Nu är vi i ett läge där de flesta länder stänger sina gränser och det saknas förtroende mellan medlemsländerna.
- I framtiden så behöver EU se till att alla länder håller sig till de avtal som de har skrivit under sa hon bland annat.
Cecilia Wikström kallar sig själv för visionär och hon vill höja blicken och se tiden efter krisen som EU genomgår nu. Cecilia vill ge alla människor i EU hopp om att det kan bli bättre.
- I detta måste vi våga säga att det finns en tid bortom krisen för det är bara då vi kan skaffa oss verktyg att ta oss därifrån.
Kommentarer: