×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-12-01  

Kungsgatan etapp två invigd.

Kungsgatan etapp två invigd.

Första delen av Kungsgatan invigdes under förra vintern och då var det tjockt med snö och vädret var inte det bästa, under den här invigningen var vädret bättre och det märktes att de som kom för att titta tog det betydligt lugnare den här gången.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
10 Klickbara bilder.

Nu är Kungsgatan i Örebro äntligen färdig och på tisdagen var det invigning med tal och musik.
Första delen av Kungsgatan invigdes under förra vintern och då var det tjockt med snö och vädret var inte det bästa, under den här invigningen var vädret bättre och det märktes att de som kom för att titta tog det betydligt lugnare den här gången.

Kungsgatan blir röd och blå.

Efter att ha varit en byggarbetsplats under stor del av sommaren och hösten så är nu Kungsgatan äntligen klar och all julbelysning är uppe och lyser upp höstmörkret.
Till skillnad från den första etappen av Kungsgatan med sina röda träd är det blått ljus som gäller på den andra och norra delen.
Jag kan erkänna att det kändes lite kallt jämfört med den södra delen och lite mer varma färgtoner skulle göra den delen betydligt mer tilldragande i mina ögon.

Invigningen innehöll både tal och musik.

Invigningen av Kungsgatan inleddes av kören Voxette med finstämd julsång. Nu Tändas Tusen Juleljus följdes av Jingle Bells som det är lite mer fart i.
Det var inte bara Voxette som underhöll publiken, Helena Salo, en av Örebros bästa sångerskor fanns också på plats och framförde ett par låtar.
Björn Sundin (S) höll invigningstalet och han inledde sitt tal med att säga.
- Det är ju väldigt lämpligt att vara här en sån här dag, när det börjar bli lite mörkt blir ju Kungsgatan som vackrast.
Björn Sundin fortsatte sedan sitt tal med att tala om att Örebro är en stad i ständig förvandling och förvandlingen sker på flera olika plan, del så växer staden så att vi blir fler som ska samsas på samma ytor och sedan så behöver stadskärnan vara föränderlig.
- Vi får aldrig slå oss till ro, en stadskärna måste alltid förändras. Jag tror att den här gatan kommer att tjäna som förebild för väldigt mycket av de förändringar vi gör framöver.

En nöjd stadsarkitekt.

Nina Dahlström, Eventansvarig City Örebro, pratade lite med Stadsarkitekt Peder Hallquist och Peder var noga med att påpeka att Kungsgatan är inte enbart hans skapelse utan det är många som har varit med under resans gång och nu när han ser slutresultatet så blev det väldigt bra. Peder sa också att Kungsgatan kommer att bli bättre allteftersom vi lär oss att använda den.
- Nu i början så är det lite nya sätt som att parkera på trottoaren, men anledningen till det är att gatan ska kunna förändras från sommar till vinter.
Under vintern är det parkeringar på trottoaren men på sommaren kommer det istället att ge plats åt uteserveringar så att trottoarerna har olika funktion beroende på årstid.

Nu är Kungsgatan klar, men arbetet i centrala Örebro är inte klart.

Stina Storm berättade efter invigningen att nu är det alla tvärgator kvar att ordna och sedan finns det redan planer för att ordna en mötesplats av Fisktorget så att det ska gå att använda på ett annat sätt än idag.
Det viktigaste är att se över gestaltningen av citykärnan, torgen är ombyggda men de är inte färdiga för det.
Stina Storm berättade att nu vill hon se en ordentlig utsmyckningsprogram för torgen som går efter årstiderna också. Kungsgatan är ett exempel på det eftersom fastighetsägarna har beslutat att belysningen i träden ska få sitta hela Januari också så satt det blir vinterbelysning och inte bara en julbelysning.

Björn Sundin berättade att han gillar den nya Kungsgatan.

Björn Sundin berättade att han gillar nya utseendet på Kungsgatan och nu behöver vi rikta blickarna mot de andra gatorna i centrala Örebro, speciellt gatorna i Norrcity behöver det göras något med.
Arbetet har påbörjats men innan allt är ordnat kommer det att ta riktigt lång tid. Det finns en del som är lite enklare att göra, bland annat att lysa upp Fredsgatan som Björn Sundin sa att han tror skulle gå att ordna rätt så lätt.
Just nu så ska det skickas ut papper för samråd om gatorna på Norrcity och sedan så får de se vad det kommer för förslag så att de kan arbeta vidare.
En av de större frågorna är vad som ska hända med järnvägen och där finns det flera olika lösningar som måste undersökas. Klart är att arbetet med de centrala delarna i Örebro bara är påbörjat och att det kommer att hålla på länge till för att skapa en attraktiv stadskärna, den här invigningen var en av de första men fler lär komma allt eftersom arbetet fortskrider.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar