×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-11-22  

Mats Odell (KD) besökte Andon Automation AB i Örebro.

Mats Odell (KD) besökte Andon Automation AB i Örebro.

Under måndagseftermiddagen var Mats Odell (KD), Ordförande riksdagens näringsutskott, på besök i Karlskoga där han hade en lunch med olika företagare.
Dagen avslutades på företaget Andon automation AB i Örebro.
Andon är ett rätt litet företag som specialiserat sig på att hitta robotlösningar till sina kunder och det är svetsande industrirobotar det handlar om.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
6 Klickbara bilder.

Under måndagseftermiddagen var Mats Odell (KD), Ordförande riksdagens näringsutskott, på besök i Karlskoga där han hade en lunch med olika företagare.
Dagen avslutades på företaget Andon automation AB i Örebro.
Andon är ett rätt litet företag som specialiserat sig på att hitta robotlösningar till sina kunder och det är svetsande industrirobotar det handlar om.

Mats Odell hade många frågor.

Mats Odell reser just nu runt i landet och pratar med företagare för att höra om företagares utmaningar och vad som behövs för att de ska kunna anställa fler.
Mats Odell visade sig vara nyfiken på vad Andon gör och han kom med många frågor under det föredrag som Mats Hamping VD Andon automation AB gav.

Andon en nygammal verksamhet.

Andon automation AB är en avknoppning från ABB men den här delen startade på ESAB för att sedan köpas upp av ABB.
Under 2000-talet hade ABB stora problem och omstruktureringen då bestämdes att att ABB skulle satsa på produkter, då hängde deras kompetens inom svetsning och robotar löst.
Lösningen blev att några av de anställda köpte loss verksamheten och när det var bestämt så gick allt fort.
Sedan 1 januari 2004 har Andon varit ett eget bolag och står på egna ben även om de fortfarande har mycket kontakt med ABB.
Det här var ett av de få företag som Mats Odell besökt som var resultat av en avknoppning och han var nyfiken på hur det hade fungerat.

Generationsskifte en utmaning.

En utmaning som Andon håller på med just nu är generationsskifte i företaget, flera av deras medarbetare är över 60 år och för att kunna behålla kompetensen som företaget är beroende av måste de internrekrytera berättade Mats Hamping.
Den spetskompetens som gäller både inom svetsning och inom robotar är svår att hitta men nu har företager en del medarbetare som varit med länge och förhoppningen från Mats Hamping är att de kommer att klara av det här utan allt för stora problem.

Svårt att hitta arbetskraft.

De första åren gick bra för Andon men sen slog första finanskrisen till och de bestämde sig för att försöka rida ut krisen och nu när det har vänt så vill de inte se en ny finanskris så snart som det börjar verka som, för då vet de inte om de klarar av den.
En av de stora utmaningarna som Andon har redan nu och som kan bli större framöver är att hitta kompetent personal. Andon är specialister på svetsrobotar och då behövs kompetens för både svetsning och robotar.
Men dagens ungdomar vill inte läsa den typen av utbildningar och även om Andon har anställt tre nya medarbetare skulle de kunna ha användning för tre till om de kunde hitta dem.

Mats Odell har ofta hört om arbetskraftsbrist.

Efter besöket på Andon fick vi en kort intervju med Mats Odell och jag frågade bland annat om det lunchmöte han varit på i Karlskoga.
Företagslunchen var med företagare ur olika branscher och där kom också frågan om arbetskraftsbrist upp. Mats Odell sa att det här är en läxa som den politiska sidan måste se till att utbildningen matchar efterfrågan.
Det behövs fortfarande arbetskraft inom industrin och likaså inom hantverk av olika slag, alla kan inte bli akademiker.
Yrkeshögskolor är något som regeringen precis har satsat på och där ska utbildningen fokusera på de yrken som inte kräver högskola eller universitetsstudier.

Utbilda till rätt yrken är bland det viktigaste just nu.

Gymnasieskolorna behöver bli bättre på att fånga upp vad det är för yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden idag och det är väldigt illa att många unga är arbetslösa när det finns företag som inte hittar den arbetskraft de behöver.
Mats Odell sa att han var överraskad att arbetskraftsbristen är så utbredd.
Mats Odell berättade att han visste att det fanns arbetskraftsbrist inom vissa yrken, men inte att det var så utbrett som det tydligen är.
Ett exempel där de inte har problem med att hitta arbetskraft är Luleå men där har de en teknisk högskola och det är antagligen därför de har det enklare an vad det är på andra ställen i landet.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar