×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-10-05  

Invigning av Seniorfestivalen.

Invigning av Seniorfestivalen.

Under förmiddagen invigdes Seniorfestivalen på Stortorget i Örebro.
Förutom tal så var det musik av Lyrans Musikkår och Kletsmet, det bjöds på kaffe och bulle och den som ville kunde gå en guidad rundtur på Rådhuset.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
7 Klickbara bilder.

Fisun Yavas (S) höll invigningstalet och hon talade bland annat om vikten av att seniorer ska ha mer att bestämma själva när det gäller hemtjänsten.

Idag onsdags invigdes Seniorfestivalen på Stortorget i Örebro. Invigningstalare var Fisun Yavas (S).
Förutom tal så var det musik av Lyrans Musikkår och Kletsmet, det bjöds på kaffe och bulle och den som ville kunde gå en guidad rundtur på Rådhuset.

Seniorfestivalen innehåller allt från föreläsningar till utställningar.

Seniorfestivalen är ett arrangemang som anordnas av Servicetorget Örebro Kommun i samarbete med flera olika pensionärsorganisationer. Syftet med Seniorveckan är att Seniorer ska ha en möjlighet att hålla sig aktiva så veckan innehåller lite allt möjligt.
Festivalen innehåller föreläsningar, utställningar och allt avslutas med en heldag på Conventum. Lördagen som är finaldag för Seniorfestivalen inne på Conventum kommer det att vara en stor mässa och sedan på kvällen är det en show inne på Conventum Kongress.

Fisun Yavas (S) höll inledningstalet.

Fisun Yavas tal handlade om vikten att äldre ska få bestämma själva över hur mycket hjälp de vill ha hemma och vad de ska få hjälp med. Det har länge varit så att kommuner bestämt vad det är äldre ska få hjälp med utan att lyssna på den äldre och höra vad den vill ha hjälp med.
Ett annat viktigt område är fler mötesplatser av olika slag så att seniorer kan hitta aktiviteter eller bara träffa andra. Många äldre blir ensamma och då måste det finnas något ställe att gå till där man kan få nya bekanta eller i alla fall sällskap en stund.

Alla som var med på invigningen visste inte om den i förväg.

Det var många som var på Stortorget för att vara med under invigningen och en av dem var Sonja Göthlin som egentligen bara passerade förbi men som passade på att stanna till och lyssna på musiken.
Sonja passade också på att få information om Seniorfestivalen även om hon inte skulle besöka någon av aktiviteterna.

Mer för seniorer, inte bara en festival en gång om året.

Iris Hedström och Inger Olsson var på Stortorget för att vara med på invigningen. Iris sa att hon tyckte att det var härligt att seniorer blir uppmärksammade, annars förväntar hon sig att bli undanskuffad. Båda två gillade upplägget på Seniorfestivalen, just blandningen av allvar och mer roliga ämnen finns det i föreläsningar. Iris och Inger skulle gärna se mer av den här typen av aktiviteter för seniorer, Iris tänkte gå på flera olika aktiviteter och på lördagen tänkte hon vara med på Conventum, både på mässan och senare på kvällen när det är festivalavslutning med underhållning.

Aktiv seniorer med många intressen.

Sören Hörnestig var på Stortorget för att lyssna till Harpans Musikkår. Sören har själv spelat med några gånger och Sören spelar flera olika instrument.
Musikintresset är stort och han tycker om att spela. Sören spelar flera olika instrument, även om han själv säger att han började lite för sent. Sören var 17 år ungefär när han började spela och sen har han spelat som amatör.
Den som tror att seniorer inte har något att göra behöver träffa någon som Sören, förutom musiken så är han ute och fågelskådar mycket och håller på med lite annat också så hans dagar är fulltecknade.

Lyrans Musikkår och Kletsmet underhöll med musik.

Förutom Lyrans Musikkår så spelade bandet Kletsmet som spelar klezmermusik, det är judisk folkmusik som kommer från Östeuropa och 1800-talet till 1930-talet var det många som spelade den musiken men efter andra världskriget så försvann musiken nästan helt men på senare år har den fått ett uppsving igen. Kletsmet består av studenter på Örebro musikhögskola och musiken är medryckande och lite ovanlig.
Det var rätt många som stannade kvar i blåsten på Stortorget för att lyssna på dem.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar