×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2011-09-30  

Prova viltkött i November.

Prova viltkött i November.

Nu när 26 smaker - 26 landskap precis har avslutats så kommer Länsstyrelsen i Örebro med nästa matnyhet.
Den 7 - 13 November kommer Örebro län att ha en Viltmatsvecka och upplägget är liknande det som var med 26 smaker - 26 landskap men nu med fokus på vilt och speciellt på älgkött.
Projektet startades egentligen i Västmanlands län förra året och i år så är det åtta län med i projektet.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
6 Klickbara bilder.

Göran Gunnarsson, Ordförande Svenska Jägareförbundet Örebro Län, berättade att Jägareförbundet erbjuder sig att komma ut och besöka skolor om det blir någon skola som är med i projektet, tanken då är att Jägareförbundet kommer på besök och berättar om älgen.

Nu när 26 smaker - 26 landskap precis har avslutats så kommer Länsstyrelsen i Örebro med nästa matnyhet.
Den 7 - 13 November kommer Örebro län att ha en Viltmatsvecka och upplägget är liknande det som var med 26 smaker - 26 landskap men nu med fokus på vilt och speciellt på älgkött.
Projektet startades egentligen i Västmanlands län förra året och i år så är det åtta län med i projektet.

Rose-Marie Frebran talade om Örebro läns matkultur.

Den här första informationen inleddes av landshövding Rose-Marie Frebran som talade om Örebros roll som matlän och att Örebro län blir mer och mer ett centrum för Sverige som matland.
Örebro län har en imponerande antal kvalitets restauranger och vi har också ett måltidens hus, det växer också fram småskaliga matförädlare.
Det här projektet är intressant eftersom vi samarbetar med grupper som har särintressen sa Rose-Marie Frebran och då tänkte hon på jägarförbundet som inte jämt har haft samma synsätt som Länsstyrelsen i andra frågor.
Jägarförbundet är samarbetspartner i det här projektet för att skaffa fram lokalt vilt kött, utan jägare under älgjakten blir det inget älgkött.

Jägareförbundet är initiativtagare till viltmatsveckan.

Göran Gunnarsson, Ordförande Svenska Jägareförbundet Örebro Län, och Agneta Skagerström, Svenska kockars Förening Örebro, höll ett kortare anförande och Göran Gunnarsson inledde med att tacka för att Länsstyrelsen i Örebro ställde sig bakom projektet eftersom det ger projektet mer tyngd.
Göran Gunnarsson berättade att Jägareförbundet erbjuder sig att komma ut och besöka skolor om det blir någon skola som är med i projektet, tanken då är att Jägareförbundet kommer på besök och berättar om älgen, det är älgen som är temat för i år.
De ansvariga har också skapat en hemsida http://www.viltmat.nu där alla som är med i projektet får synasom de vill. På hemsidan kommer alla medverkande finnas sorterade efter län och förhoppningen är att det kommer att finnas recept och lite allt möjligt på hemsidan.
Hemsidan är helt ny och Jägareförbundet är de som är ansvariga för att sidan fungerar.

Bergslagsdelikatesser levererar viltköttet.

Med på informationsmötet var också Bergslagsdelikatesser som är de som ska sköta leveranserna av viltkött till restaurangerna. Tanken var egentligen att det skulle finnas en färdig prislista till mötet men Berskagsdelikatesser ville först ha en möjlighet att prata med restaurangansvariga för att få veta volymer och sådant som är viktigt för restaurangerna när de ska beställa.
Till en restaurang är det viktigt att de får med benen och det är det inte när de säljer till butiker som de gör redan nu. Bergsklagsdelikatesser är ett litet företag i Lindesberg och de har specialiserat sig på viltkött av olika slag. Hur det nu går med att leverera till restaurangnäringen återstår att se men om efterfrågan blir stor den vägen så är det bara bra.

Intresset för viltkött är stort inom restaurangvärlden.

Agneta Skagerström berättade efter den formella delen av mötet att restaurangerna sa att det här var en bra ide, Svenska kockars förening har valt att börja i det lilla med det här projektet och därför har de kontaktat samma restauranger som är med i 26 smaker - 26 landskap.
Flera av de som var med i 26 smaker arbetar redan med vilt i sina menyer men de som inte gör det redan blev jätteglada för det kan vara svårt att få tag på vilt och oftast så blir det att de handlar från de stora återförsäljarna och då är det inte svenskt vilt de får tag på.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar