×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-09-26  

Amadeus går snart på teatern.

Länsteatern sätter upp Amadeus.

Örebro Länsteater fortsätter med musikalisk teater, nu är det Amadeus som kommer att spelas under hösten på Örebro teater och ensemblen får användning av sina sångröster även den här gången. Amadeus handlar om Mozarts liv sett genom hovkompositören Antonio Salieris ögon.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
9 Klickbara bilder.

Örebro Länsteater fortsätter med musikalisk teater, nu är det Amadeus som kommer att spelas under hösten på Örebro teater och ensemblen får användning av sina sångröster även den här gången.
Amadeus handlar om Mozarts liv sett genom hovkompositören Antonio Salieris ögon.

Wolfgang Amadeus Mozart och Antonio Salieri är huvudpersoner i teatern.

Antonio Salieri är hovkompositör och har makten att hjälpa eller stjälpa andra kompositörer, när han hör Mozarts musik för första gången så blir han överväldigad och tycker att det är det finaste han har hört men han har svårt att först att det är Mozart som har skrivit musiken.
Hur kan Mozart som skämtar och inte tar något på allvar vara samma peson som skapat musiken.

Örebro Länsteater har arbetat hårt för Amadeus.

Amadeus är antagligen mest känd genom filmen med samma namn och teatern och filmen har samma ursprung eftersom båda baserar sig på en pjäs skriven av Peter Shaffer. Örebro Länsteater har haft fullt upp under sensommaren med att få allt klart till premiären, det behövdes många kostymer som är tidstypiska för mitten och slutet av 1700-talet.
Det här är en kostymteater, kostymerna är överdådiga precis som de var under 1700-talet och en liten twist är att alla skådespelare har platåskor i olika utföranden beroende på vilken roll de har.

Regissören Alexander Öberg gillar akustiken på Örebro teater.

Vi fick en intervju med regissören Alexander Öberg och han berättade bland annat att den enda avdelning av teatern som inte har haft mycket att göra inför Amadeus var ljud och ljus avdelningen.
Alexander vill ha akustiskt ljud och därför har de tagit bort de flesta högtalarna och mikrofonerna.
Alexander gillar inte högtalarljud eftersom ljudet inte kommer från skådespelarna direkt då och ensemblen har övat mycket på att komma ut i rummet när de står på scenen.
Örebro Teater har också en helt fantastisk akustik enligt Alexander så mikrofoner och högtalare behövs egentligen inte. Alexander brukar undvika mikrofoner om det går, mikrofonljudet kan ta bort det naturliga i rösterna och det naturliga är viktigt för Alexander.
- En av de stora kvaliteterna med live musik och teater framförallt är att det är direkt, det går inte att dubba, det går inte att fuska.

Skådespelarna har övat körsång fyra timmar per dag inför Amadeus.

En annan sak som gör att Amadeus sticker ut är att alla musik framförs live och ensemblen har haft fyra timmar varje dag som de har övat körsång. Mozarts musik har arrangerats om för kör av Simon Bovin Schierup och det har varit lite av en kamp att få all sång att fungera som den ska.
Alexander ville ha all musik live men under de första körövningarna var det lite skakigt och han funderade på om det skulle fungera men nu när det snart är premiär så sitter det mesta där det ska, att Örebro teater har en så musikalisk personal är ett stort plus och Alexander tror inte att det är så många teatrar som skulle klara av att sätta upp Amadeus i den här formen.
Det slutgiltiga beslutet om att ha musiken live under föreställningen togs under uppsättningen av Ingvar det var då Alexander blev säker på att Örebro teater skulle klara av den här uppgiften.

Alexander Öberg känner igen sig i både geniet Mozart och den inte lika duktiga Salieri.

Alexander Öberg lockas av historien om Mozart för att den innehåller så mycket, men framförallt önskan om bekräftelse och att bli sedd. Alexander kan känna igen sig i både Mozart och Salieris karaktärer och i vissa scener kan han känna igen sig i båda två samtidigt. Både i geniet Mozart som söker bekräftelse och som vill bli omtyckt och i Salieri som inte är i samma klass som Mozart.

Amadeus är en bra teater för att väcka teaterintresset.

På frågan varför man ska gå och se Amadeus så svarar Alexander att den har något för alla.
- Är man en nybörjare på teater så tycker jag att man ska se den för att detta är en väg in att upptäcka teater för den har allt en bra teaterföreställning kan önska.
Är man mer van teaterbesökare så är det en väldigt spännande berättelse och en bra ensemble och vi har Nour El Refai som Amadeus.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar