×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2011-09-12  

Chilifestival.

Chilifestivalen.

Nu har Örebro fått en ny festival när Chilifestivalen slog upp sina grindar den här helgen. Chilifestival har tidigare varit på Virus bar men Janne Larsson en av arrangörerna hade fått tanken om att det här går att göra större så nu blev det istället två dagars chilifest på torget. Dagarna har innehållit musik, tävlingar och naturligtvis mat.
Nästa år funderar arrangörerna på att få festivalen att växa men om det blir av återstår att se. Fredagen i tältet var ägnad åt bara musik och musikmässigt var Chilifestivalen också sin egen, musikstilen var till stora delar blues eller jazz och flera av banden kom utifrån.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
138 Klickbara bilder.

Nu har Örebro fått en ny festival när Chilifestivalen slog upp sina grindar den här helgen. Chilifestival har tidigare varit på Virus bar men Janne Larsson en av arrangörerna hade fått tanken om att det här går att göra större så nu blev det istället två dagars chilifest på torget. Dagarna har innehållit musik, tävlingar och naturligtvis mat.
Nästa år funderar arrangörerna på att få festivalen att växa men om det blir av återstår att se. Fredagen i tältet var ägnad åt bara musik och musikmässigt var Chilifestivalen också sin egen, musikstilen var till stora delar blues eller jazz och flera av banden kom utifrån.

Traditionellt amerikansk musik passade väldigt bra på Chilifestivalens scen. Ljudet var bra som vanligt när det är de här arrangörerna, ljuset var suveränt första dagen men sämre dag två, i övrigt så märks det att de tänker ordentligt när de arrangerar något. Tältet var lagom stort och allt fanns på logiska platser.

Harakrikorven en utmaning som få klarade.

En av gästerna var Jesper Levin som är skapare av världens starkaste korv. Kön till hans tält var periodvis lång och det var många som provade korven men inte så många som lyckades få den T-shirt som var priset för att klara av att äta korven.
Av 22 försök under fredagen var det endast 4 som fick en T-shirt. Det var lätt att se vilka som testat eftersom effekterna av korvätandet satt i länge efteråt och en kommentar var att det var en spark i röven.
Jesper Levin har fått mycket uppmärksamhet för sin Harakirikorv efter att det har dykt upp filmer på Youtube. Receptet på korven är Jesper Levins eget och på frågan hur han kom på iden säger han med att skratt att han gillar att pina människor.
De här var första gången som Jesper sålde sin korv utanför Gamla Stan i Stockholm och han fick blodad tand och vill gärna ge sig ut till andra ställen.

Chilifestival ett tema som lockade.

Attila Balaz och Ebbe Bodemyr var två av alla som besökte festivalen under fredagen. Attila hade fått med sig fler än Ebbe till torget eftersom han fått till en after work med jobbarkompisarna och det var just Chilitemat som lockat dem till Olof Palmes Torg.
Ebbe som inte är från Örebro sa att det var en udda grej och Attila höll med så det var därför de var och hade en trevlig stund på festivalen.

Det blev handgemäng med förkärlek till gammal blues.

Det blev handgemäng var lite av husband under festivalen och de spelar gammaldags blues med mycket känsla. Bandet kommer från Göteborg och har spelat i ca två år, på festivalen kunde man lyssna på dem tre gånger, först på fredagen och sen två gånger på lördagen.
Att höra så pass unga musiker spela blus med sån känsla är inte så vanligt och det låter väldigt traditionellt och bra.
Elin Engberg som är ensam tjej i bandet spelar det största instrumentet eftersom det är hon dom har hand om kontrabasen. Elin berättade att de just vill värna om den gamla bluesen blues/rockband finns det många just nu men det är inte lika vanligt med ett rent bluesband och eftersom alla i bandet gillar gammal blues så blev namnet lite gammaldags.

Enmansbandet Kerry McKee visade att han verkligen låter som ett helt band.

Singer/songwriters fanns det också och även om Old Kerry McKee och Tim Vantol är ute på gemensam Sverigeturne just nu så är rätt stor skillnad på deras musik.
Old Kerry McKee är ett enmansband med munspel, gitarr och trumma, sen att han använder en grammofon som bakgrundsmusik när han behöver fixa något på scenen är bara en bonus även om ljudet är rätt raspigt.
Musikmässigt är han riktigt bra och han befinner sig i gränslandet mellan jazz och blues.

Tim Vantol var tillbaka på besök i Örebro.

Tim Vantol är Holländare och han har sina rötter förankrade i punken så musiken är mer rå även om han kör akustiskt.
Tim Vantol är ingen nykomling i Örebro, han har spelat på Virus bar några gånger och det märktes eftersom en del i publiken kunde sjunga med i hans låtar.
Han har gott om energi och att han känner sin publik gör det bara ännu bättre. Musiken är lite rå och med Tims raspiga röst så blir det bra även om han tar upp sorgsna ämnen i vissa sånger.

The Wait med en blandning av blues och country.

Örebrobanden som stod på scenen under fredagen var The Wait och Dead Man. The Wait kanske jag inte ska kalla ett Örebroband eftersom de kommer från Mullhyttan enligt Joakim Dimberg sångare i bandet.
Musikaliskt är det blues country mix och trots att det inte var så längesen vi hörde dem så var det kul att se dem i ett annat sammanhang och där deras musik kom till sin rätt, räknar med att höra dem många fler gånger.

Dead Man release party för nya singeln.

Dead Man passade på att släppa sin första singel det var en rätt stor publik på plats för att höra de nya låtarna.
Bandet har några nya medlemmar till den här skivan men de låter precis som Dead Man ska göra, musiken är fortfarande med de instrumentala bitarna i fokus och deras psykedeliska rock kommer säkert att bli älskad av de som har väntat på den här skivan. Deras första skiva är i stort sett slutsåld och det var stor efterfrågan på singlarna som vi naturligtvis passade på att köpa, under kvällen på Chilifestivalen.

Ultimate Chili Championship 3.

Lördagen startade redan klockan 12:00 med start på chilitävlingen, flera olika lag skulle på fem timmar laga chili som en jury sedan skulle betygsätta.
Alla lagen fick högrev och ett urval av tillbehör att använda till sina chiligrytor. Lagen bestod av två personer i varierande grad av kockkunskaper.
Vann gjorde lag Chili has no beans bestående av Markus Pettersson och Jonas Olsson. Jonas har kockbakgrund och Markus brukar laga chili rätt mycket hemma så det kanske inte var så konstigt.
Priset var förutom en pokal bland annat en rom provning för 6 personer på Lilla Örebro, Chilikvarnar från Verner och Verner.

Lena Ståhl, konstnär i metall.

Pokalen är tillverkad av Lena Ståhl och den är tillverkad i metall.
Lena är konstnär och hon arbetar med metaller, det går att göra mycket i metall och hon gillar att få beställningar på arbeten eftersom det motiverar henna att göra beställningen till sin egen.
Priset till Ultimate Chili Championship 3 ville hon skulle vara rött och hett så priset blev ett verk i mässing som påminner om lågor runt en chilifrukt och foten är en konservburk.

Chilipepparätartävlingen var jämn.

Det var också tävling i chilipeppar ätande och den vanns av Tobias som arbetar tillsammans med Jesper Levin och säljer värdens starkaste korv. Tobias tog hem segern genom att hinna äta fem chilifrukter på tid, de som kom närmst han "bara" med fyra.
Tobias skänkte priset som bestod av fem luncher på Rosengrens restaurang och en chiliplanta till nästa person som klarade av att äta världens starkaste korv.

SM i grillbygge avgjordes.

Det var också tävling i grillbygge och vinsten var varsin grill.
Grillarna var av den lite mer komplicerade sorten och på ungefär en halvtimme var första laget med Joakim Dimberg och Dan Adbring klara med monteringen. Det var en underhållande tävling och de två lagen var roliga att titta på när de kämpade med monteringsmanualen och för att få allt rätt ställe.

Öppen scen med ett husband.

Det var inte bara tävlingar under lördagen utan musik bjöds det på också och att ha en öppen scen där den som ville fick vara med och spela eller sjunga var en bra ide.
Nu var det inte så många som vågade gå upp och delta men Timo Tilli från Bluesstompers tog fram munspelet och övertalade Thomas Dahlberg att gå upp och sjunga en låt.

Surfmusik en kall septemberkväll.

Kvällen var full av blandad musik den stora överraskningen var The Archers med sin surfrock och att höra strandlåtar låtar en kall septemberkväll höjde temperaturen lite inne i tältet.
Bandet är riktigt bra och de har en energi som smittar av sig. Musiken är glad och uppåt precis som det ska vara, jag hade inte räknat med att få höra Surfin Bird av The Trashmen men det blev en glad överraskning och de gjorde den riktigt bra, det är en låt som får de flesta att le och the Archers fick igång publiken lite grand i alla fall på Chilifestivalen.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar