×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-09-11  

Till Anna Linds minne.

Till Anna Linds minne.

På lördagsförmiddagen invigdes en minnestavla till Anna Lindhs minne på Våghustorget i Örebro.
Anna Lindh var Sveriges utrikesminister när hon mördades inne på NK i Stockholm för åtta år sedan.
Det som lever kvar starkt är hennes engagemang i demokrati och mänskliga rättigheter. Det var många som kom till ceremonin på Våghustorget och det var flera andra partier representerade.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
6 Klickbara bilder.


Rosor runt minnestavlan.
Många av besökarna passade på ett lägga ned en ros till Anna Linds minne vid den nyinvigda minnestavlan.

På lördagsförmiddagen invigdes en minnestavla till Anna Lindhs minne på Våghustorget i Örebro.
Anna Lindh var Sveriges utrikesminister när hon mördades inne på NK i Stockholm för åtta år sedan.
Det som lever kvar starkt är hennes engagemang i demokrati och mänskliga rättigheter. Det var många som kom till ceremonin på Våghustorget och det var flera andra partier representerade.

Känsloladdat tal av Jonas Karlsson.

Det hölls tal av flera olika politiker och det var många som hade svårt att hålla tårarna tillbaka. Jonas Karlsson (S) var det som höll i programmet och det var han som höll det första talet.
Jonas Karlsson sa i sitt tal att det är svårt att komma ihåg att det är åtta år sedan Anna Lindh avled.
Han sa vidare att han fortfarande tydligt ihåg porträttet av Anna som ställdes ut på torget och alla rosor som lades där. Det var en stark känsla av vanmakt och sorg.
Jonas Karlsson berättade att han inte kände Anna Lindh personligen, men hon var ordförande i SSU när Jonas började engagera sig politiskt.
- Anna Lindh visade att politiken kan vara mänsklig och varm, men ändå handlingskraftig och rakryggad.

Sten Tolgfors minns Anna Lindhs starka tro på demokrati och mänskliga rättigheter.

Sten Tolgfors (M) sa i sitt tal att för åtta år sedan samlades det människor på Våghustorget för att minnas Anna Lindh och ta avstånd från våld.
Sten Tolgfors var med för åtta år sedan och han ville vara med den här dagen också. Sten Tolgfors kände Anna Lindh som politiker eftersom de båda satt i riksdagen. Anna Lindh var prestigelös men ändå tydlig i sin politik och än i dag så har ett av rummet i EU parlamentet hennes namn.
- Anna Lindh kunde också utveckla politiken där hon stod när hon kände att det var påkallat men hon stod fast i det som var centralt för henne.

Mona Sahlin mindes en kär vän.

Mona Sahlin var också på Våghustorget och höll tal, Mona Sahlin var nära vän med Anna Lindh och hon inledde sitt tal med att berätta om tre tonåringar som för 35 år sedan satt på en strand på Utöya och lovade varandra att vara vänner hela livet, de tre tonåringarna var Mona Sahlin, Anna Lindh och Jens Stoltenberg.
- Vem hade kunnat tro att Annas liv skulle bli så kort.
Monas Sahlin sa att hon saknar Anna Lindh och att hon har svårt att förstå att det är åtta år sedan Annas liv tog slut.
Mona Sahlin berättade att Anna brukade skicka sms nästan varje dag och hon köpte böcker ute på sina resor, men något som var speciellt var att i varje land Anna besökte så köpte hon lokalt bakat bröd för att hon ansåg att man lär känna ett folk bättre genom att äta deras bröd.
Anna sa ofta ungefär så här, missmodet är det farligaste modet och tålamodet är det viktigaste modet och på så sätt ville hon säga att arbete för demokrati och mänskliga rättigheter tar tid men vi får inte ge upp det arbetet.

Anna Lindhs minne finns kvar på många ställen i världen.

Mona Sahlin talade om att när hon är ute och reser i världen så kan hon besöka olika platser som har gator eller hus uppkallade efter Anna Lindh så hon lämnade ett starkt minne efter sig runt om i världen.
Det säger också till oss att vi måste tala högt eller skrika högt varje gång någon i världen trampar på demokrati eller mänskliga rättigheter och det är så vi ska minnas Ana Lindh.

Märkbart rörd Mona Sahlin efter ceremonin.

Mona Sahlin var märkbart rörd och hon ser att Anna Lindhs minne har förvaltat på ett bra sätt, hon skulle gärna se att Socialdemokraterna hade varit lite mer intresserade av utrikespolitik och mänskliga rättigheter.
Arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter är viktigt och det är ett arbete som aldrig tar slut.
Det är farligt om vi tar demokratin för given, Mona Sahlin vill se att vi påminner oss om vikten av demokrati även när det inte händer något hemskt, ofta är det just när det har hänt något stort som händelserna i Norge eller mordet på Anna Lindh som vi stannat upp och tänker att det här behöver vi slåss mot men det behöver vi änka på jämt inte bara ibland.

Musik av Torleif Ander och Mats Norrefalk.

Minnesstunden innehöll också musik som framfördes av Torleif Ander och Mats Norrefalk, stycket de framförde var Nagijala och det var ett passande stycke för att minnas Anna Lindh.
Christina Kjellsdotter Ander läste också en dikt av Thomas Tranströmmer som var en av Anna Lindhs favoritdiktare.
Konstnären Ann Siden var också på plats. Hon berättade att hon kände sig hedrad över att få uppdraget att få göra minnesmärket till Anna Lindh, Ann ville göra mer än bara en minnesplakett, det är därför hon har satt in Anna Lindhs skoavtryck så att de som passerar förbi kan stå i Annas fotspår.
Pappret och pennan är också med eftersom de är politikernas vapen.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar