×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2007-05-02  

Första maj i Örebro.
© 2007 Johan Gullberg
Första maj var det dags för de årliga politiska tågen över centrala Örebro. Först ut var Vänstern
Vänstern samlades utanför skattehuset för att sedan tåga mot Stadsparken.

- Guldet blev till sand.
- Vad är väl en bal på slottet, när väljarnas stöd minskar och dör? Konstaterade Pernilla Calmerfalk från vänstern.

Murad Artin valde att tala om vänsterns krav på anställningsskydd, jämställda löner och en återgång till 80% A-kassa. Ett Örebro med gratis kollektivtrafik var ett av förslagen för att förbättra miljön

© 2007 Johan Gullberg
Klockan 14:00 var det dags för Socialdemokraternas tåg som utgick från parkeringen vid Kraffts måleri.

Årets talare var Thomas Östros viceordförande i riksdagens näringsutskott samt Helena Bergström skådespelerska.

Först ut på scenen var Lena Baastad kommunalråd för Socialdemokratiska partiet i Örebro. Lena Baastad talade om att det är med blandade känslor som hon talar idag. Örebro är för första gången på länge en borgerligt styrd kommun och hon är orolig över utvecklingen.

Det borgerliga styret ökar orättvisorna och slår på de som har det sämst. Örebro kommun stoppar de projekt som fanns före valet som är viktiga för de som har det sämst.
Men det är fantastiskt vad många det är här på Våghustorget idag, det är dags att säga Staffan Werme och Fredrik Reinfeldt se upp, vi är på väg tillbaka.


© 2007 Johan Gullberg
Nästa talare ut på scenen var Thomas Östros.

Thomas Östros började sitt tal med att säga att det var en härlig syn uppe från scenen, roligt att se att så många Örebroare och säkerligen människor från närliggande städer som hade kommit till Våghustorget för att visa Socialdemokraterna sitt stöd.

- Det märks att Sverige har en regering som bedriver en politik som är till för att öka klyftor i samhället, det gör att det sluter upp många på protestmöten.
Det visar att vi inte har tappat tron på solidaritet.

- Vi förlorade valet och för många av oss har nog hösten och vintern varit del i ett sorgearbete, vi måste lära oss att vi gick miste om styret, det betyder att vi måste utveckla vår politik.

- De flesta vet ju att de nya arbeten som kommer nu inte är den nya regeringens förtjänst, utan något som vi banade väg för tidigare.
Låt valet 2010 bli valet för allas rätt till sysselsättning.

- Årets första maj symbol är en bild av Sten Andersson som var en politiker som verkligen gillade att tala med och lyssna på människor.

- Nu när Moderaterna dominerar regeringen så vet vi att en del av deras vinst i valet var att de ändrade sin retorik och lät mer som oss i Socialdemokraterna.

-En av de saker jag lärde mig när jag läste nationalekonomi, var att om du marknadsför en vara eller produkt så är det säkrast att du levererar det som du har marknadsfört och inte något helt annat än vad kunden har väntat.
Det felet gjorde Moderaterna i valet.

- Nu ligger förtroendet för den nya regeringen långt ner på alla opinions undersökningar och det är tufft när opinionen faller.

- Deras teori är fel det är sammanhållning som för ett samhälle framåt, idag skickar vi ett budskap till regeringen och det budskapet är att det är dags för dem att ta en time out eller varför inte ett friår.

- Den borgerliga regeringen stänger dörrarna för utbildning för många, KomVux raseras i flera kommuner, de barn som behöver extra hjälp och stöd i skolan kommer att få problem, vi vill gå in med extra resurser tidigt för att alla ska ha samma chans, så ser inte den nuvarande regeringen på saken, utan de har redan börjat att sortera upp människor.
Om bara de rika gynnas kommer Sverige att bli omodernt.

Efter Thomas Östros var det dags för Lena Baastad, Jonas Karlsson, Emma Lidell och Martin Lind att ta plats runt bordet på scenen. De fick där svara på en fråga var.

Först ut var Lena Baastad som talade om att jobben fortfarande är socialdemokratins viktigaste fråga. - Även frågan om att skapa trygghet för de som ej har arbete är viktig, vi måste skapa möjligheter inte hinder.

Jonas Karlsson talade om att Örebro tidigare har haft en stark utveckling samtidigt som Örebro är en segregerad stad som har många utmaningar.
- Vi måste ta vårt ansvar allt går att påverka.
- Vi måste arbeta bredare och skapa naturliga mötesplatser för människor i staden sade han.

Emma Lidell:
- En del av det vi måste förändra i samhället är sättet vi konsumerar på, kanske inte ha tyngdpunkten på det matriella utan konsumera mer upplevelser och liknande.
- Vi skulle vilja att det fanns ett statligt bidrag som bostadsföretagen kan söka för att utveckla våra miljonprogrammsområden och få dem mer miljövänliga, men mycket inom den biten hänger på eget ansvar för hur man konsumerar.

- När det gäller äldreboenden så måste vi bygga fler och varierande, inte bara vårdboenden utan även boenden för de som blir ensamma för att deras livskamrat går bort, vi måste bygga in naturliga mötesplatser för de som är äldre när vi bygger.

Martin Lind var sist ut av de lokala politikerna.
- När det gäller Landstingsarbetet som fortfarande ligger under Socialdemokraterna så är tillgängligheten fortsatt det viktigaste för oss att arbeta med sade han och vidare.
- Det ska vara enkelt att ta en första kontakt med vården. Det behövs ett samarbete mellan vårdcentraler som ligger nära varandra för att patienter inte ska behöva vänta längre än nödvändigt för att få en läkartid.

© 2007 Johan Gullberg Efter de lokala politikerna var det dags för nästa affischnamn, Helena Bergström.

Helena Bergström inledde sitt tal med att säga att små barn kan inte demonstrera, vi som kan måste göra det åt dem.
- Barn är en resurs och inget annat.
- När jag blev ambassadör för Anna Lindhs minnesfond så blev jag informerad om den utbredda traficen som pågår genom Sverige och ut i resten av europa.
- Speciellt unga flickor från Nigeria är utsatta just nu de säljs väster ut och många av dem passerar genom Sverige.
Vart göms dom egentligen?
Hur kan de gömma så många flickor i vårt land utan att vi märker det?

- Ett barn bär vi alla på.
- Jag önskar att vi kunde glömma bort prestige och karriär och hitta lekkamrater istället. Välja lekkamrater utan att tänka på hur de ser ut, var vi föddes är ju trots allt en slump och inget vi själva bestämmer över.
- Jag är glad över att få göra film om likheter och olikheter.
- Tro på sagor vi behöver sagor där allt slutar bra.
- Utan mod och civilkurage blir vi som kammarherrarna i Kejsarens nya kläder, vi bara håller med och ser inte verkligheten innan ett barn kommer och talar om den för oss.

- Anna Lindh är en förebild.
Hon var fast rotad i familjen men vågade ändå sträcka sig ut över havet och prova på saker som krävde både mod och kurage.

- Vi som kan måste föra de riktigt små barnen och de riktigt gamlas talan då de inte klarar det själva.

Firandet avslutades med Internationalen.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar