×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2011-09-02  

26 smaker 26 landskap, en kulinarisk resa genom Sverige.

26 smaker 26 landskap, en kulinarisk resa genom Sverige.

Under september månad kommer 26 olika restauranger i Örebro län servera olika landskapsrätter.
Under gårdagen var det stor invigning på Örebro slott där det hölls tal av Landshövding Rose-Marie Frebran och Landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
7 Klickbara bilder.

Kockar som deltog i den kulinariska matresan.
Under en kort tid har 26 olika restauranger tagit fram 26 olika maträtter som visar den stora vidden av mat i de 25 landskapen med ett 26:te tillägg av Sápmi/sameland.

Landskap och restauranger:


Blekinge - Hasselfors Wärdshus.
Bohuslän - Sjökrogen Katrinelund.
Dalarna - Amano.
Dalsland - Spiragården.
Gotland - Virginska skolan.
Gästrikland - Bondbönan.
Halland - Restaurang Taste.
Hälsingland - Lilla Örebro.
Härjedalen - East West.
Jämtland - Grythyttans Gästgivaregård.
Lappland - Clarion Hotel.
Medelpad - Scandic Hotel Grand.
Norrbotten - Kalason Catering.
Närke - Ågatan 3.
Sapmi/Sameland - Loka Brunn.
Skåne - Magasinet, Sverkerska Gård.
Småland - Naturens Hus.
Södermanland - Kungsgatan 1.
Uppland - Skolrestaurangerna Sydost.
Värmland - Svensken & Dansken.
Västerbotten - Slottskällaren.
Västergötland - Hult Säteri.
Västmanland - Kilsbergens Konferens & Lodge.
Ångermanland - Drängen.
Öland - Brasserie Rendez-Vous.
Östergötland - Soleo.


Under september månad kommer 26 olika restauranger i Örebro län servera olika landskapsrätter.
Under gårdagen var det stor invigning på Örebro slott där det hölls tal av Landshövding Rose-Marie Frebran och Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).
Nästan alla 26 restauranger var på plats och Kalle Selander som var moderator pratade lite med alla kockar om deras landskapsrätter.

Sushi på svenska råvaror.

Invigningen startade med mingel i det gamla kapellet på Örebro slott och det är inte ofta jag har sett så många kockar på samma ställe.
Frans Jonsson och Ki Sandholm från East West Sushi hade fått Härjedalen på sin lott och de har bland annat gjort Sushi på röding.
Båda vill visa att sushi fungerar jättebra på svenska råvaror och att det är mycket mer än vad de flesta tror. De har varit tre stycken som har arbetat med det här men Frida Brynhildsen kunde inte vara med på slottet den här dagen.

Mycket hjälp av leverantörer.

David Lindqvist från Lilla Örebro fick Hälsingland och han har lagt mycket tid på att leta information, men de leverantörer han hittade i Hälsingland har varit till stor hjälp och han har också tänkt fortsätta med de råvarorna i fortsättningen också.
Det hade gått lätt att få inspiration men David hade gärna sett att de fått mer tid för arbetet, eftersom Hälsingland är en bit bort har han inte haft möjlighet att resa dit för att hitta inspiration, utan den har han skaffat över internet och telefon.
Boken som kommer var David imponerad av att förlaget har hunnit med och att den blev så bra.

Landskapen ger oss en identitet sa Rose-Marie Frebran i sitt tal.

- 26 smaker 26 landskap är en kulinarisk resa genom Sverige. sa Rose-Marie Frebran i sitt tal.
cite> - Vårt land är administrativt uppdelat i län sedan 1600-talet, men landskapen står sedan medeltiden för en starkare geografisk och kulturell identitet.
Rose-Marie Frebran fortsatte med att säga att i Örebro län finns det västmanlänningar, värmlänningar och flera andra landskap representerade. Alla landskap har sina genuina mattraditioner och om de administrativa gränserna ändras som de antagligen gör om några år så påverkar inte det Hjälmargösen eller andra lokala specialiteter. Landshövdingen avslutade sitt tal med att tacka alla som gör ett gott land ännu godare.

Eskil Erlandsson uppskattade att Örebro arbetar tvärtemot de flesta andra.

Eskil Erlandsson (c ) var den som införde matlandetambassadörer för att marknadsföra de lokala köken som finns i vårt avlånga land. Matlandet Sverige hade inte blivit av utan alla de kockar som finns i landet och Eskil passade på att tacka de kockar som var med på Slottet.
- Det som jag tycker är så fantastiskt med projektet 26 smaker 26 landskap är att ni verkligen ser till att sprida matlandet i Örebro län.
Väldigt många jobbar precis tvärt om, dom jobbar nämligen genom att de vill sprida sin egna regions mat till andra. Genom det här projektet ger ni ju faktiskt människorna i Örebro län en möjlighet att smaka på hela matlandet i er egna region, alltså tvärt om.

Matlandetambassadör ett utmanande uppdrag.

Eskil sa att han uppskattade att det inte bara var de fina krogarna som är med i projektet, han var mest förtjust i att två skolkök är med och att alla får vara med och att ingen har nekats.
Sverige har egentligen bara 25 landskap men i 26 smaker 26 landskap så ingår Sápmi/sameland som en egen del.
När Eskil Erlandsson skulle utse matlandetambassdörer var det naturligt att utse dem efter landskap och inte efter län eftersom landskapen är mycket djupare rotade i oss än vad länsgränserna är.
En nackdel med att utse ambassadörer efter landskap är att vissa regioner är det svårarbetat och det kan vara svårt att få flera Länsstyrelser att samarbeta, eller när ett landskap är mycket mindre än övriga delar av länet, det ställer också till svårigheter i arbetet.

Sverige ett genuint matland.

Eskil Erlandsson gillar mat och som den smålänning han är så står isterband med lingon högst upp på hans lista av maträtter, det berättade han innan invigningen startade. Eskil berättade att han nästan är beroende av lingonsylt, eftersom han vill ha det till allt han äter, annars mår han inte bra.
Han berättade att han älskar mat och han tycker att det är viktigt att vi tar tillvara på de olikheter som finns i vårt land. När Eskil Erlandsson växte upp skulle allt vara lika oavsett var i landet man bodde, men han vill lyfta fram de olika regionernas olikheter för att erbjuda besökare en genuin upplevelse som är speciell för just den regionen i Sverige.

Kort om tid och stressigt men väldigt roligt och utmanade.

Alla ansvariga kockar fick också en liten stund med Kalle Selander för att presentera de rätter de tagit fram och alla var väldigt positiva till projektet, de har lärt sig mycket om råvaror från andra delar av landet och de flesta hade haft stor hjälp av sina mentorer.
När projektet startade fick alla deltagare en mentor från sitt landskap för att göra deras arbete lite enklare. Flera av restaurangerna kommer också att fortsätta med råvaror från andra landskap nu när de har hittat nya leverantörer och smaker. Det som har satt lite käppar i hjulet var att mycket av de lokala råvarorna är säsongsvaror och därför har det varit svårt att få hem vissa saker och i vissa recept har de fått använda liknande råvaror istället.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar