×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-08-31  

Länsteatern presenterade kommande program.

Länsteatern presenterade kommande program.

Länsteatern i Örebro presenterade under tisdagen sitt program för hösten 2011 och våren 2012.
Första uppsättningen i höst är Amadeus med Nour El Refai i huvudrollen.
Förra säsongen med Länsteater handlade mycket om företag med Enron och Ingvar, den här säsongen blir istället inriktad mot kvinnor och kvinnliga relationer.
Företagsvärden är mansdominerad och det gjorde att repertoaren förra året blev rätt gubbig men den här säsongen blir det mer kvinnor på scenen. Länsteatern i Örebro presenterade under tisdagen sitt program för hösten 2011 och våren 2012.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
3 Klickbara bilder.

Länsteatern i Örebro presenterade under tisdagen sitt program för hösten 2011 och våren 2012.
Första uppsättningen i höst är Amadeus med Nour El Refai i huvudrollen.
Förra säsongen med Länsteater handlade mycket om företag med Enron och Ingvar, den här säsongen blir istället inriktad mot kvinnor och kvinnliga relationer.
Företagsvärden är mansdominerad och det gjorde att repertoaren förra året blev rätt gubbig men den här säsongen blir det mer kvinnor på scenen.

Ny säsong flera nyheter.

En här säsongen innehåller också nyheter, förutom att det blir mycket teater så öppnas en ny teater scen i Nya China som ligger på Storgatan.
Nya China har tidigare varit bland annat bio men nu så tar Örebro Länsteater över lokalerna och där planerar de att ha ungdomsteater och på onsdagskvällar blir det Made in China som är kabaré kvällar där allt kan hända.
Blå Måndag flyttar till Nya China och Klubb Bubblan med Michael Horvath kommer också att finnas där, så det blir inte en ren teater scen.
Förra säsongen på Länsteatern gick mycket bra enligt Måns Lagerlöf och det gjordes flera förändringar i hur teatern arbeta, bland annat så införde de abonnemang och det är något som Örebroarna har tagit till sig ordentlig.

Musikalisk ensemble sjunger Mozart.

På Örebro teater så inleds säsongen med Amadeus och det är en kostympjäs i 1700-talet vilket har gjort att kostymateljén har fullt upp eftersom det är första pjäsen som utspelar sig i 1700-talet.
De har inte haft något i sitt förråd som går att använda utan allt måste skapas nytt. En roll som inte är traditionellt kvinnlig är Mozart, vilket inte är så konstigt med tanke på att Amadeus Mozart var man, men på Länsteatern kommer rollen som Mozart spelas av Nour El Refai.
Ensemblen på Örebro teater är väldigt musikalisk eller sensationellt musikalisk enligt Måns Lagerlöf och därför har de arrangerat om 24 musikstycken för kör.
Nu ligger ensemblen i hårdträning för att klara av körsången.

Blåvingar i samarbete med Riksteatern.

Länsteatern samarbetar också med riksteatern med uppsättningen av Blåvingar som handlar om kvinnlig vänskap.
Historien utspelar sig p ett skogshajk som tre väninnor brukar ha, de har hängt ihop länge och jämt varit ärliga mot varandra, eller har de det.
Pjäsen är skriven av Gertrude Larsson och hon gör upp med de förutfattade meningarna som finns om kvinnlig vänskap.

Föreställning för högstadieelever på Nya China.

Första uppsättningen på Nya China blir Alkohjulet som tar upp det svåra och komplicerade ämnet om att växa upp med en alkoholiserad förälder.
För att ta upp ämnet på ett nytt sätt så spelas föreställningen av clowner.
Det här är en föreställning som riktar sig till högstadieelever men vuxna kan också se den med tanke på det de visade på Örebro teater idag.

Relationsteater på Sicilien.

Ur vulkanens mun är en teater som handlar om ett par som åker på semester för att rädda sitt förhållande och tanken är att de ska ta sig upp på Siciliens vulkan men olika saker händer som lägger hinder i vägen.
Måns Lagerlöf berättade att det finns mycket man kan känna igen sig i när man tittar på den här pjäsen och det är bra att den handlar om en vanlig familj, de är inte extrema på något sätt eller har alkoholproblem eller något annat, utan det är en helt vanlig familj som genomlever en kris.

Syrror, en teater om USÖ.

Måns Lagerlöf sa att han är extra stolt över uppsättningen Syrror, den är skriven av Camilla Blomqvist.
Camilla Blomqvist tillbringade en månad på USÖ för att samla material. Nu sitter hon och skriver för fullt och hon har massor av material att använda sig av.
Tanken är inte att hon ska skriva en berättelse om allt det hon var med om utan det ska bli en dokumentär om det mikrokosmos som USÖ egentligen är.

Visukalen Fame en stor satsning.

En av länsteaterns satsningar är än så länge inte presenterad ordentligt och det är en Visukal.
Visukal är ett samarbete med Riksteaterns Tyst teater, Örebro Länsteater och Riksteatern i Örebro län.
Den som nu inte vet vad en visukal är kan vara lugn eftersom det är ett nyskapat ord för en visuell musikal på teckenspråk.
Länsteatern sätter ett högt mål och går direkt på den legendariska musikalen Fame. Tanken är att varje tecknande ska ha en sjungande skugga och föreställningen ska gå att se vare sig man är döv eller hörande.

Teckenspråksartist en nyhet inom kulturen.

För att visa vad en Visukal är så hade Länsteatern bjudit in Helena Wästborn som är teckenspråksartist att tolka Takidas Curly Sue.
Helena Wästborn är en av få teckenspråksartister som finns i landet och de håller just nu på att utbildar fler. Helena själv började när hon såg Tommy Fransson tolka en sång.
Det har varit rätt vanligt hos barn med döva föräldrar, responsen har varit bra och många döva har fått en större förståelse för musik, men även hörande uppskattar deras framträdande. De har teckentolkat melodifestivalen i två år och det har varit ett stort jobb, nu har det börjat lossna för dem och med Visukalen kan de säkert räkna med att många fler får upp ögonen för deras arbete.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar