×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-06-17  

Maud Olofsson (C) avgår som partiledare.

Maud Olofsson avgår.

Maud Olofsson ( c) tänker inte ställa upp för omval under Centerpartiets stämma i Åre under september. Maud Olofsson väljer att meddela redan nu för att ge sin efterföljare en bra start och så att den hinner förbereda sig och få en lite enklare start som Partiledare än vad Maud Olofsson själv hade när hon blev vald till partiledare 2001.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
1 Klickbar bild.

Maud Olofsson har varit partiledare för Centerpartiet sedan 2001.
Under perioden 2006 - 2010 var Maud Olofsson vice statsminister. Maud Olofssons avgån är ingen direkt överraskning, dock kommer den snabbare än vad många bedömare förutsett.
Efter valet 2010 har Maud Olofsson fått ganska hård kritik från de egna partileden och många kommer att komma ihåg henne som partiledaren som sa ja till kärnkraft.

Det finns flera personer i Centerpartiet som kan tänkas som efterträdare till Maud Olofsson.
Bland de mer framträdande är Anna-Karin Hatt, Annie Johansson, Eskil Erlandsson och Andreas Carlgren.

Maud Olofsson ( c) tänker inte ställa upp för omval under Centerpartiets stämma i Åre under september. Maud Olofsson väljer att meddela redan nu för att ge sin efterföljare en bra start och så att den hinner förbereda sig och få en lite enklare start som Partiledare än vad Maud Olofsson själv hade när hon blev vald till partiledare 2001.

- Jag insåg under valet att mitt eget parti behöver en förnyelseprocess.

Maud Olofsson talade om den tuffa tiden under förra mandatperioden med alla kriser som drabbade Sverige då. Det var en tuff tid men samtidigt inspirerande. Maud Olofsson har som näringsminister minskat bördan för småföretagare sa hon under presskonferensen sen gick hon igenom en hel del av det som hon som Näringsminister och Partiledare har hunnit med under hennes tio år vid rodret.
- Jag insåg under valet att mitt eget parti behöver en förnyelseprocess.
Hela arbetet är nu på väg till stämman i Åre.
Det svåraste med att vara partiledare är att veta när man ska sluta, nu kommer det en ny generation som kan ta över. Det jag önskar mig nu är att vi är ett modernt och öppet parti där kandidater kan anmäla sig.

Maud Olofsson sa att hon har tänkt på saken länge, även om hon inte har kunnat berätta det tidigare.
Nu ser hon fram mot mer tid med sin man och sina barn och att hinna ut i naturen och plocka svamp.

Maud Olofsson tackade sina samarbetskamrater i Alliansen.

Om Maud Olofsson kommer att sitta kvar som Näringsminister avgörs av den nya partiledaren inte av henne och hon tänker inte lägga sig i vem som blir hennes efterträdare och det verkade hon tycka var skönt. Det var en avslappnad Maud Olofsson som höll i presskonferensen.

Partiledare sedan 2001.

Maud Olofsson blev partiledare 2001 och hon har under sin tid sett Centerpartiet bilda Allians med de andra borgerliga partierna i Sverige och tack vare det ta regeringsmakten.
Samtalen mellan de borgerliga partierna hölls hemma hos Maud Olofsson och det var där Alliansen föddes.

Startade sin politiska bana i Västerbotten.

Maud Olofsson bor i Västerbotten och det var där hon startade sin politiska karriär, tidigt gick hon med i Centerpartiets Ungdoms Förbund och efter att ha blivit Distriktsombud för Norrland 1978 - 1981 så gjorde hon ett uppehåll med politiken för att bilda familj.

Omstrukturerat centerpartiet.

Maud Olofsson kom tillbaka till politiken 1992 när hon arbetade som politiskt sakkunnig hos Börje Hörnlund, sedan gick karriären snabbt vidare och 1998 var hon andra vice partiledare för Centerpartiet.
Partiledare blev Maud Olofsson 2001 och hon har omstrukturerat och moderniserat partiet under de år hon suttit som partiledare. Stundtals har hon utsatts för kritik för sitt styre och efter senaste valet höjdes många röster för att hon skulle avgå då partiet gjorde ett dåligt val.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar