×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-05-13  

Debatt på Mikaelskolan.

Debatt på Mikaelskolan.

På fredagsmorgonen ordnades en debatt mellan Johan Pehrson (FP) och Mikael Damberg (S).
Politikerna blev grillade av elever från årskurs 9 på Mikaelskolan, alla elever i årskurs nio hade fått komma med frågor de ville ha svar på.
Upplägget var lite ovanligt för en politisk debatt och det som verkade vara svårast för politikerna det var den korta tid de hade på sig att svara, men de klarade av det rätt bra ändå.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
4 Klickbara bilder.

På fredagsmorgonen ordnades en debatt mellan Johan Pehrson (FP) och Mikael Damberg (S).
Politikerna blev grillade av elever från årskurs 9 på Mikaelskolan, alla elever i årskurs nio hade fått komma med frågor de ville ha svar på.
Upplägget var lite ovanligt för en politisk debatt och det som verkade vara svårast för politikerna det var den korta tid de hade på sig att svara, men de klarade av det rätt bra ändå.

Bara skolfrågor.

Det var bara skolfrågor som kom upp och Ellinor, Elvira, Malin och Sara elever på Mikaelskolan var debattledare.
Patrik Ekelöf, lärare, var med som extra hjälp och då speciellt med att se till att politikerna inte pratade för länge.

Ja och Nej-frågor.

Inledningen med frågor de bara fick svara ja eller nej var inte så enkel, på frågan om de hade gillat skolmaten fick de applåder när båda svarade nej.
Både Mikael Damberg och Johan Pehrson var tydligen pluggisar i skolan eftersom båda svarade tydligt ja på den frågan.
En av de svårare att svara ja eller nej på var om svenska elever har blivit så mycket sämre mot andra länders elever som det verkar.
Båda tvekade men sen svarade båda två nej. Ingen av dem skulle heller kunna tänka sig att byta lön med en lärare.

Tydlig skillnad mellan politiska synsett.

Frågan om betyg visade på tydlig skillnad mellan de två olika politiska synsätt.
Johan Pehrson sa att han tror att utvärdering är viktigt och han jämförde med företag och organisationer håller på med utveckling av sina verksamheter. Det är bra att titta på hur det går och betygen ska vara en hjälp för eleven så den vet hur den ligger till i skolan.
Mikael Damberg sa att han tycker inte att det behövs betyg tidigare i skolan. Det viktiga är att eleven får veta hur den ligger till och där är det lärarens som har en viktig roll att berätta däremot spelar det inte honom så stor roll om betygen kommer i 6:an eller 7:an.
Det som är viktigt är att få en bred överenskommelse om hur betygen ska utformas, det funkar inte att ändra om vart fjärde år.

Det har satsats för lite på de lärarna.

En svår fråga de fick var varför Svenska elever ligger dåligt till internationellt när det gäller matematik?
Johan Pehrson svarade att han tror att det har satsats för lite på de lärarna under flera år. Förr var det fler som sökte sig till lärarutbildningen som redan hade läst naturvetenskap eller något annat ämne, så är det inte längre.
Johan Pehrson sa också att matematiken behöver komma in tidigare, redan i förskolan behöver mattematiken komma in för att stimulera barnen.
Mikael Damberg svarade att många matematiklärare var inte utbildade lärare och då har de inte rätt kunskaper för att kunna motivera eleverna och för att göra ämnet roligt.
En icke utbildad lärare har också svårare att lära ut saker på olika sätt, alla fungerar inte likadant och därför behöver man kunna förklara på flera olika sätt.

Lappar i en gryta.

Alla frågor eleverna hade kommit på fick inte rum och då hade de samlat ihop frågorna på lappar som låg i en gryta. Politikerna fick sen dra lappar ur grytan, lapparna med frågor var varierade och en del var lite svåra att svara på men både Mikael Damberg och Johan Pehrson svarade så bra de kunde, det märktes tydligt att de inte var förberedda på alla frågor de fick men de försökte svara och svara på ett sätt som var tydligt för eleverna.

Därför blev budskapen mer koncentrerade.

Debatten på Mikaelskolan var intressant att höra och att arrangörerna hade tänkt på att sätta tider för hur länge politikerna fick prata var bra, nu fick de tänka efter innan de svarade därför blev budskapen mer koncentrerade.
Skillnaderna mellan Folkpartiet och Socialdemokraterna blev också tydlig i deras svar.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar