×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-05-12  

Långbesök i Örebro för Lars Ohly.

Långbesök i Örebro för Lars Ohly.

Lars Ohly (V) tillbringade större delen av onsdagen i Örebro.
Besöket började med kaffe och wienerbröd i ett 55+ hus och följdes upp med en stund på Järntorget och Våghustorget för att avslutas med grillning i Ulla Billquists park.

Lars Ohlys lockade många boenden till den gemensamma lokalen i huset där de samlade fick höra ett kort anförande av Lars Ohly och sedan hade möjlighet att ställa frågor.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
10 Klickbara bilder.

- En del säger att kommunpolitik inte är ideologi.
- En del säger att på kommun nivå finns det inga motsättningar, där tycker ju alla likadant.
- Det är inte sant sa Lars Ohly bland annat.

Lars Ohly (V) tillbringade större delen av onsdagen i Örebro.
Besöket började med kaffe och wienerbröd i ett 55+ hus och följdes upp med en stund på Järntorget och Våghustorget för att avslutas med grillning i Ulla Billquists park.

Lars Ohlys lockade många boenden till den gemensamma lokalen i huset där de samlade fick höra ett kort anförande av Lars Ohly och sedan hade möjlighet att ställa frågor.

Då är det ett ypperligt tillfälle att bjuda hit Lars Ohly.

Nu när det är val igen så ska Vänsterpartiet ut och prata med folk och då är det ett ypperligt tillfälle att bjuda hit Lars Ohly och passa på att visa upp något bra exempel på något som finns i Örebro sa Murad Artin (V).

ÖBO:s 55+ boende är unikt för Örebro.

Ingrid Gustavsson från Öbo började med att berätta om ÖBO:s 55+ boende som är unikt för Örebro.
55+ är till för de som är 55 eller äldre och i varje sådant hus finns det en gemensam lokal där de äldre kan träffas och umgås.
2000 startade ÖBO med något de kallade seniorbostäder och ett av de största kraven var på gemenskapslokalen, det är viktigt att den ligger i huset så att den blev lätt att ta sig till för de äldre.
ÖBO har satsat på 55+ boenden i de flesta av sina områden, det var viktigt att ställa om redan befintliga hus till seniorbostäder.
- Att bygga nya seniorbostäder är inte så svårt, det är bara det att det kostar så himla mycket pengar berättade Ingrid Gustavsson.

Det är viktigt att det finns seniorbostäder i olika prisgrupper.

Ingrid Gustavsson berättade också att det är viktigt att det finns seniorbostäder i olika prisgrupper.
En nybyggd seniorlägenhet går ofta på 10 000 kronor per månad i hyra och de som har bott länge hos ÖBO har rätt att kunna hitta billigare alternativ när de blir äldre så idag finns det hyror från 4500 per månad och uppåt.
Ingrid Gustavsson berättade också att ÖBO har anställt två stycken seniorsamordnare och det har varit mycket lyckat.
- Det har varit himla bra för ibland blir de lite osams och då kan vi komma in och hjälpa till och stötta upp.

Många olika aktiviteter för de boende.

Ove Söderberg som är boende i huset berättade lite om vad det är för aktiviteter de har i gemenskapslokalen.
Måndagar är det pilkastning men före pilkastningen så är det lätt gymnastik för damer och när Ove kallade det för tantgympa fick han genast mothugg av de äldre damerna.
Tisdagar är det bingo och syjunta på kvällen. Onsdagar är det kaffe som följs av högläsning. Torsdagar ägnar de åt kortspel. Kaffekokning och liknande sköts av de som vill genom att de skriver upp sig på en lista. De har också påskmiddag och julmiddag i lokalen.
Det finns också en anhöriglista så att andra boende kan kontakta anhörig om det händer något akut och Ove sa att det är en liten trygghet och vi vaktar lite grann på varandra här, om någon är sjuk eller så.

På måndagar har vi pilkastning och då sätter vi upp en bild av Fredrik Reinfeldt.

Ove Söderberg avslutade med att fråga Lars Ohly om de har likadant i Vänsterpartiet.
Lars Ohly svarade med att ja på måndagar har vi pilkastning och då sätter vi upp en bild av Fredrik Reinfeldt. Svaret resulterade i många skratt.

- En del säger att kommunpolitik inte är ideologi.

Lars Ohly talade om välfärd med de boende och han sa att Örebro frågorna är inte han så insatt i utan de tar Murad Artin hand om.
- En del säger att kommunpolitik inte är ideologi.
- En del säger att på kommun nivå finns det inga motsättningar, där tycker ju alla likadant.
- Det är inte sant sa Lars Ohly bland annat.

Den svenska välfärden byggs upp lokalt.

Lars Ohly fortsatte med att säga att det finns samma motsättningar på lokal kommunnivå som det finns på riksnivå i politiken.
Vänsterpartiet driver just nu frågor om välfärden, både på riksnivå och på kommunnivå.
Den svenska välfärden byggs upp lokalt och det blir mer välfärd som hamnar på kommunnivå nu än tidigare.
Kommuner får ta över ansvar för sådant staten har haft tidigare och det är inte jämt de får ekonomisk hjälp för att klara det ökande ansvaret.
- Nu tar sig privata företag in i omsorgen på olika sätt och när riskkapitalbolagen tar sig in i vården och deras långtidsplanering är fem - sju år.
- När jag pratar långsiktighet när jag är ute på skolor och så där då pratar jag generationer.

- Fyra miljarder inom vården det motsvarar 10 000 sjuksköterskor.

Riskkapitalbolagen har börjat uppmärksammas i media nu, en artikelserie där Svenska Dagbadet granskade de här bolagen. De visade att bolagen hade plockat ut 2,9 miljarder kronor i vinst. När Vänsterpartiet granskade siffrorna så tror de att den är för låg mer rätt är minst 4 miljarder kronor. Pengarna delades ut som aktieutdelningar och koncernbidrag. De har också ett sätt att klara sig undan att redovisa vinster genom att riskkapitalbolaget lånar ut pengar till vårdföretaget och sedan kräva en hutlös ränta.
- Fyra miljarder inom vården det motsvarar 10 000 sjuksköterskor, så hade vi använt pengarna till vård istället då hade vi fått väldigt många fler bättre utbildade inom sjukvården.

Endast det bästa är gott nog åt folket.

Ett annat problem som Lars Ohly ser berättade han, är att med privata aktörer kommer vinstintresset in i bilden och risken då är att man börjar ställa fel sorts frågor.
- Vilken patient är lönsam att bota? är en fråga som inte ska ställas i välfärden.
Vänsterpartiet vill att vård ska ges efter behov.
Lars Ohly citerade Gustaf Möller socialdemokratisk socialminister som en gång sa att endast det bästa är gott nog åt folket.
- Det synsättet som faktiskt inte tillåter välfärden att bli en plånboksfråga det häller på att raseras i Sverige idag.

Lars Ohly avslutade sitt anförande med att säga att det är viktigt för Vänsterpartiet att inte tumma på grundregeln som är, åt var och en efter förmåga åt var och en efter behov.
Det är en lika viktig ideologisk fråga i kommunalvalet som det är på riksplanet.
När man går och röstar så är det i lika stor utsträckning sådana frågor som man tar ställning till, också när man röstar kommunalt.

Fler och längre samtal än vanligt.

Efter besöket på seniorboendet fortsatte Lars Ohly till Järntorget där han besökte Vänsterpartiets valstuga och pratade med väljare.
På Järntorget vid valstugan han Lars Ohly med att prata med flera och det blev lite längre samtal än vanligt vilket Lars Ohly sa att han uppskattade.
Han lyckades också med att hinna lyssna på Håkan Juholts tal på Våghustorget innan han fortsatte till Ulla Billquists park på Norr i Örebro där Vänsterpartiet ordnat en grillkväll.

Att vara partiledare är inte ett jobb som liknar något annat.

Lars Ohly gav Håkan Juholt bra betyg som talare och att det ser ut att finnas samarbetsmöjligheter mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna eftersom Håkan Juholt verkar luta mer åt vänster i politiken, men än är det för tidigt att säga något säkert eftersom det tar tid att få ordning på politiken.
Att vara partiledare är inte ett jobb som liknar något annat, man får rutin på det man ofta gör som att prata inför människor och liknande men man stöter hela tiden på utmaningar och problem av olika slag.

- Folk ska veta vem jag är.

Uppmärksamheten när man blir partiledare är en stor skillnad, en undersökning som gjordes för några år sedan då Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt blev igenkända av 97 procent av svenska folket och Lars Ohly delade plats med Maud Olofsson med 94 procent.
Att vara igenkänd hör till jobbet och Lars Ohly sa att han misslyckas ju med jobbet om han inte blir igenkänd.
- Folk ska veta vem jag är.

Spännande ide.

Lars Ohly berättade också att han tyckte att seniorboendet var en spännande idé och det verkar fungera väldigt bra.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar