×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-05-06  

Nyamko Sabuni (FP) besökte Vivalla och valstugorna.

Nyamko Sabuni (FP) besökte Vivalla och valstugorna.

Nyamko Sabuni, Biträdande utbildningsminister, besökte under fredagen Örebro Folkhögskola och förskolan Villan i Vivalla tillsammans med Staffan Werme (FP).
Nyamko Sabuni fick möjlighet att prata om Folkhögskolans verksamhet och besöka förskolan som har en mängd språk och nationaliteter under samma tak.

© 2012 Johan Gullberg - knytpunkt.com
3 Klickbara bilder.

Nyamko Sabuni, Biträdande utbildningsminister, besökte under fredagen Örebro Folkhögskola och förskolan Villan i Vivalla tillsammans med Staffan Werme (FP).
Nyamko Sabuni fick möjlighet att prata om Folkhögskolans verksamhet och besöka förskolan som har en mängd språk och nationaliteter under samma tak.

Folkhögskolan i Örebro arbetar mycket med att motivera unga.

Folkhögskolan i Örebro arbetar med både långtidsarbetslösa och nya i Sverige som behöver lära sig svenska. Nyamko Sabuni ville höra mer om hur de arbetar här i Örebro.
Folkhögskolan i Örebro arbetar mycket med att motivera unga som hoppat av skolan att ta upp sina studier igen, folkhögskolan vill gärna växa och få möjlighet att hjälpa fler. De har många sökande per plats och det är aldrig roligt att behöva säga nej.

Därför behöver de reglerna ses över.

Studiemedel var också något de pratade om, nu är det inte säkert att eleverna hinner studera klart på den tid de har studiemedel och därför behöver de reglerna ses över.
- Vi måste se till att människor kan avsluta sin utbildning, det blir viktigare och viktigare, man kan inte konkurrera på arbetsmarknaden utan utbildning sa Nyamko Sabuni när vi pratade med henne på Järntorget.

Förhoppningen är att det ska redovisas konkreta förslag nästa år.

Det finns redan en utredning klar när det gäller tiden på studiemedel och den håller på att sammanställs just nu, när det är klart och kan redovisas vet inte Nyamko Sabuni idag men förhoppningen är att det ska redovisas konkreta förslag nästa år.
Problemet är inte okänt och Nyamko Sabuni sa att det är trevligt att de redan har kommit så långt i arbetet med att se över reglerna.

Så ser Folkpartiet i Örebro på Folkhögskolan.

Staffan Werme som var med Nyamko i Vivalla passade också på att berätta hur Folkpartiet i Örebro ser på Folkhögskolan.
Folkhögskolan startades för att lyfta landsbygden och ge dem möjlighet att utbilda sig. Örebro Folkhögskola har jobbat mycket med att lyfta människor.
Staffan Werme berättade att han vill se att Örebro Kommun ger Örebro Folkhögskola i uppdrag att utbilda fler. Som det är just nu får inte folkhögskolan tillräckligt med bidrag från staten för att kunna utöka sin verksamhet och där kan kommunen gå in och köpa platser.
- Man kan säga att staten ger tillräckligt med pengar med högskoleförbundet fördelar dom fel, som jag tycker det blir för mycket makramé och för lite allmän kurs.

Staffan Werme vill se Örebro Folkhögskola som ett nav för sociala företag i Vivalla.

Örebro Folkhögskola har aktivt valt att lägga sig i Vivalla och de har tagit tanken med folkbildning på rätt sätt. Staffan Werme sa att han skulle gärna se att Örebro Folkhögskola som ett nav för sociala företag i Vivalla.
Om Folkhögskolan kunde bli ett sådant nav kunde Örebro kommun använda dem för arbetsmarknadsåtgärder och de skulle säkert ha mycket större chanser att lyckas än vad kommunen själva har haft med projekt i området.
- Då kanske man ska använda en av de aktörer som finns ändå finns där och som är en del av samhället.

- Vi som kommun har också en del verktyg vi kan använda sa Staffan Werme och det var de han vill använda på ett nytt sätt.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar