×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-05-01  

Vänstern firade första maj på Våghustorget.

Vänstern firade första maj på Våghustorget.

Vänsterpartiet hade i år sitt första maj firande på Våghustorget.
Samling skedde i Slottsparken och trots det lite opålitliga vädret så var det ett betydligt längre tåg i år och det var också en stor skara som samlades på Våghustorget för att lyssna till första maj talarna. Konferencier för dagen var Maria Wetterholm (V) som trots lite tekniskt strul klarade av sin uppgift bra.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
5 Klickbara bilder.

Vänsterpartiet hade i år sitt första maj firande på Våghustorget.
Samling skedde i Slottsparken och trots det lite opålitliga vädret så var det ett betydligt längre tåg i år och det var också en stor skara som samlades på Våghustorget för att lyssna till första maj talarna. Konferencier för dagen var Maria Wetterholm (V) som trots lite tekniskt strul klarade av sin uppgift bra.

Malin Tinjan, Vänsterpartiets kandidat till kommunfullmäktige i Örebro.

Malin Tinjan talade bland annat om att årets insamling av pengar som Vänsterpartiet anordnar första maj går till Ship To Gaza som i år planerar att segla till Gaza igen med förnödenheter och hjälp. Om planerna går i lår så kommer den här flottiljen vara dubbelt så stor som den förra och därför svårare att stoppa.

Varje röst räknas kamrater.

Malin Tinjan talade om det kommande valet och vikten av att alla som får går och röstar.
Den 15 maj avgörs vilken väg Örebro ska ta. Ska Örebro fortsätta att vara styrt av Koalition Örebro eller ska det bli en ny vänsterstyrning med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna?
- Har man någon gång trott att ens röst bara är en i mängden så visade valet 2010 att så var inte fallet. I höstens val var det endast en röst som skiljde mandatfördelningen mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna och den då styrande höger koalitionen. Varje röst räknas kamrater.

- Det är de som är unga idag som ska bära upp samhället imorgon.

Malin Tinjan räknade upp flera olika områden där hon protesterade mot de beslut som Koalition Örebro fattade, som att sälja ut delar av ÖBO, de ändringar i lokaltrafiken som har gått igenom och firandet av det kungliga besöket.
Om barnfattigdomen sa Malin Tinjan att vi nu ser nu har en barnfattigdom på 15 procent, hon vill se att alla barn får en barndom som utvecklar, inspirerar och ger kraft.
- Det är de som är unga idag som ska bära upp samhället imorgon.
Malin Tinjan vill se en rad olika saker som ska minska barnfattigdomen bland annat, rätten till heltid, stärkta socialförsäkringar och höjt bostadsbidrag.

Malin Tinjan avslutade sitt tal med att uppmana alla på torget att hjälpa till med valarbetet.
- Ni kan hjälpa till att sprida budskapet. Genom att berätta om skillnader mellan socialistisk och borgerlig styrning.

Jonas Sjöstedt frågade om han och Fredrik Reinfeldt bor i samma land.

Jonas Sjöstedt har tidigare suttit i EU Parlamentet men är nu riksdagsledamot och i sitt tal ställde Jonas Sjöstedt frågan om han och Fredrik Reinfeldt bor i samma land.
Jonas Sjöstedt var med under Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring och han sa att Fredrik Reinfeldt var nöjd och verkade nästan lite självgod åt hur det Svenska samhället ser ut idag.
Hur kan han vara nöjd med samhället, möter inte vi samma människor undrade Jonas Sjöstedt, möter inte Fredrik Reinfeldt de som blivit utförsäkrade eller de som är arbetslösa och har hamnat i en FAS 3 åtgärd?
cite> - Som socialister kan inte vidrig vara nöjda med att de flesta har det bra, vi kan inte vara nöjda med att de flesta fått lite mer i plånboken genom sänkt skatt.
- Vi vill ha ett samhälle som är bra för alla.

Vänsterpartiets vision för Sverige.

Jonas Sjöstedt talade om Vänsterpartiets vision för Sverige och den betyder bland annat satsningar på järnvägen, tågen ska komma i tid och det ska vara bekväma vagnar med Internetuppkoppling med rimliga biljettpriser.
En annan satsning Vänsterpartiet skulle göra är att bygga bostäder och då hyreslägenheter, hyresrätter skulle också få tillgång till ett ROT-avdrag så att de gamla stora hyreshusområden som finns kan restaureras.
- Vi kommer steg för steg att bygga ut den alternativa förnyelsebara energin, storsatsa på vindkraften, solenergin, energibesparingar och biogasen.
- Vi kommer att stänga ner kärnkraftsreaktor efter kärnkraftsreaktor . Samtidigt som vi kommer göra oss av med beroendet av de fossila bränslena så bygger vi framtidens energisystem i Sverige.

Använda och inte avskaffa det statliga ägandet.

Vänsterpartiet vill använda det statliga ägandet och inte avskaffa det. Vattenfall vill Vänsterpartiet använda till att ställa om det svenska energisystemet och bygga vindkraft och solenergi. Modernisera vattenkraften och bygga om det svenska elnätet till en hållbar energilösning för hela landet.

Där man borde inför trängselavgifter.

Jonas Sjöstedt avslutade sitt tal med att tala om det upplösta samarbetet med Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Nu får Vänsterpartiet forma sin politik själva och de har skrivit sin egen vårbudget, vilket Jonas Sjöstedt tycker är bra.
- I en tid när politiken allt mer blir en sorts trängsel i mitten där man borde inför trängselavgifter.
- I en tid när politiken blir allt mer kortsiktig och bara handlar om de närmaste åren. I en tid där få vågar måla upp en bild av ett bättre samhälle så är det viktigare än någonsin att vi säger att det ända fullständigt rimliga, fullständigt anständiga samhället, helt civiliserade samhället det är det demokratiska socialistiska där demokratin får verka hela vägen ut.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar