×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-04-27  

Under förmiddagen besökte ledamöter från allianspartierna i riksdagens arbetsmarknadsutskott Lillåns Bleck och Plåt AB.

Under förmiddagen besökte ledamöter från allianspartierna i riksdagens arbetsmarknadsutskott Lillåns Bleck & Plåt i Örebro.

Under förmiddagen fick Lillåns Bleck och Plåt AB besök av ledamöter från allianspartierna i riksdagens arbetsmarknadsutskott och personal från arbetsförmedlingen.
Tanken med besöket var att Stefan Öberg, VD Lillåns Bleck och Plåt skulle berätta om företagets erfarenhet av projektet Byggnadsplåtslagare för nyanlända invandrare.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
5 Klickbara bilder.

Under förmiddagen fick Lillåns Bleck och Plåt AB besök av ledamöter från allianspartierna i riksdagens arbetsmarknadsutskott och personal från Arbetsförmedlingen.
Tanken med besöket var att Stefan Öberg, VD Lillåns Bleck och Plåt skulle berätta om företagets erfarenhet av projektet Byggnadsplåtslagare för nyanlända invandrare.

En viktig del i planeringen var att se till att utbildningen avslutades lagom till sommarens start.

Stefan Öberg höll ett kort föredrag om vad projektet gick ut på och plåtslagare är något som behövs.
Under utbildningen på Lillåns Bleck och Plåt har tolv nyanlända invandrare fått lära sig grunderna i plåtslageri och elva av lärlingarna har fått arbete efter utbildningen.
Arbetsmarknaden för plåtslagare är till stor del säsongsbunden till sommarmånaderna, så en viktig del i planeringen var att se till att utbildningen avslutades lagom till sommarens start.
Elever som får sitt betyg i februari har inte en chans att hitta en lärlingsplats men om de däremot tar examen i juni så har de goda chanser att hitta lärlingsplatser som sedan kan leda till anställningar, det är oftast så det fungerar.
Stefan Öberg var noga med att påpeka att efter lärlingsplatserna som följer utbildningen så tar det ändå flera år innan en plåtslagare är självgående och att hitta lärlingsplatser kan vara svårt och det är oftast där flaskhalsen är för eleverna.

Kursen är en gymnasieutbildning.

Det bästa för att kunna ha utbildningen ordentligt är om det går att lyfta den från företaget eftersom det kostar företaget att själva hålla i utbildningen.
Kursen är en gymnasieutbildning och tack vare det har inte Lillåns Bleck och Plåt behövt ta fram studiemedlen själva.
För att kunna ha utbildning i företaget har Lillåns Bleck och Plåt låtit några anställda vidareutbilda sig och den kostnaden är inte inräknad i vad projektet har kostat eftersom företaget kommer att ha nytta av deras kompetens även efter att eleverna är klara. Det är inte heller Lillåns Bleck och Plåt som håller i examen utan eleverna får göra sin examen på annat ställe.

En ny utbildningsomgång tillsammans med arbetsförmedlingen.

Stefan Öberg är själv nöjd med projektet och de har precis fått veta att de ska få hålla i en utbildningsomgång till tillsammans med arbetsförmedlingen och det är samarbetet mellan arbetsförmedlingen och företaget som är det ovanliga med den här utbildningen.
Samarbetet har fungerat bra och studielokalen där eleverna har fått arbeta ligger skild från den riktiga verkstaden på Lillåns beck och plåt eftersom det var en bättre lösning.

Inte så lätt att hitta dem som passar för yrket.

Göran Hallin från Mekaniska Verkstäders Riksförbund var också med under mötet och han var positiv till utvecklingen. Göran Hallin arbetar med Mälardalen som bas.
Han berättade att det är inte så lätt att hitta dem som passar för yrket och har lätt att lära sig.
VUXAM-utbildningar är bra eftersom de tar in elever allt eftersom de hittar intresserade människor.
Branschen för plåtslagare är duktig på att samarbeta när det gäller utbildning och det underlättar mycket, annars så är ett av deras största problem att de har svårt att locka människor till plåtslageriyrket. Det är få som vet att yrket finns och de behöver bli bättre på att berätta vad det är en plåtslagare gör.

Ett företag som vuxit.

Lillåns Bleck och Plåt AB startades 1990 och har under den tiden vuxit rejält från några få anställda till ett 60-tal.
Efterfrågan på plåtslagare är stor och Lillåns Bleck och Plåt utför idag arbeten över hela landet.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar