×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-04-13  

Fredrik Reinfeldt samtalade med unga företagare i Örebro.

I förmiddags besökte Fredrik Reinfeldt Four PR i Örebro.

Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte under förmiddagen Örebro för ett samtal med unga småföretagare.
Mötet hölls i Drivhusets lokaler och de unga företagare som var på plats hade alla startat upp med Drivhusets hjälp och i många olika branscher.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
4 Klickbara bilder.

Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte under förmiddagen Örebro för ett samtal med unga småföretagare.
Mötet hölls i Drivhusets lokaler och de unga företagare som var på plats hade alla startat upp med Drivhusets hjälp och i många olika branscher.

Dansband som affärsidé.

En av deltagarna var Lotten Hansson som driver dansbandet Pure Divine.
Lotten har haft sin firma sedan 2006 och Lotten driver allt själv. Lotten berättade att hon hade problem när hon ville starta upp sitt företag eftersom hon inte fick ett banklån på en gång. Efter att ha fått lite hjälp privat så lyckades hon så småningom att få banklån.
Just nu drivs inte företaget för fullt eftersom hennes musiker fortfarande studerar, men tanken är att de ska ha Pure Divine som sitt heltidsarbete.
I nuläget har de ca fyra spelningar i månaden men under sommaren kan det bli fler. Lotten berättar att dansbandsscenen är mycket större under de varma månaderna, på vintern är det mer på helgerna men under sommaren kan det vara vilken dag som helst i veckan. Dansmusik är stort i Sverige och Fredrik Reinfeldt frågade Lotten om hur hon ser på konkurrensen i branschen.
- Det är väldigt många, där handlar det mycket om vad ska jag göra för att sticka ut bland alla de som finns, hur ska jag få publiken att komma och dansa till oss och inte till ett annat band som spelar ungefär samma sak. svarade Lotten Hansson.

Mer än bara tyg.

Emma Forsberg driver en tygbutik i Degerfors.
Emma Forsbergs butik är inte bara en traditionell tygbutik utan Emma har också en ateljé där hon designar och syr egna kläder.
I ateljen hjälper hon också kunder med lagningar eller andra sömnadsarbeten. En tjänst hon startat upp nyligen är att åka hem till både företags- och privatkunder för att mäta och sy upp gardiner för att sedan komma tillbaka och hänga upp de färdigsydda gardinerna.
Den biten i företaget har fått en positiv respons och många äldre som inte klarar av att hänga upp gardiner själva längre har använt sig av henne.

Fredrik Reinfeldt hade många frågor till Emma Forsberg och han uppskattade att hon hade startat eget i Degerfors som var en av Sveriges stora industriorter men som nu behöver ställa om och inte vara helt beroende av ett företag längre.
Emma fick berätta om hur hon ser det och hennes utgångspunkt var att ju fler lokala företag det finns i Degerfors desto enklare blir det att behålla kunderna på orten, om det är få egna företag så kommer många att åka till Karlskoga eller Örebro för att handla och det förlorar hela orten på i längden.

Gratis hemsida för alla idrottslag med hjälp av annonser.

En av de unga företagarna som drivit sitt företag längst var Mikael Blixt. VD Laget.se.
Laget.se erbjuder alla idrottslag en gratis hemsida för att underlätta information mellan spelare, ledare och föräldrar. Sidan har funnits sedan 2004 och Laget.se var också det företag som hade flest anställda av de som deltog på mötet.
Nu har Laget.se har precis öppnat ett kontor i Stockholm där deras säljare sitter, den den delen var lite svår att ha i Örebro berättade Mikael Blixt för statsministern.
Fredrik Reinfeldt kunde se att deras ide var bra eftersom han har barn som håller på med idrott.
Laget.se kände av finanskrisen, men det har inte varit så farligt eftersom de har sin egen nisch i sportvärlden. Nu planerar de att bli större i framtiden, siktet är mot resten av världen men ett krav som finns är att det finns ett utbrett internetanvändande eftersom deras tanke kräver att alla kommer åt hemsidan annars blir det ändå ingen större förenkling i kommunikationen i klubbarna.

På bra humör.

Fredrik Reinfeldt var på bra humör och det var ett avslappnat och trevligt möte med Örebros unga företagare.
Det kom många frågor från statsministern om många olika saker men mycket handlade om hur deltagarna såg på framtiden som företagare och hur det kom sig att just de startade företag.
Fredrik Reinfeldt sa att han är övertygad om att Sverige kommer att ha en stor tjänstesektor i framtiden och istället för att köpa varor av varandra kommer vi köpa tjänster.
Deltagarna på mötet var positiva till att starta eget och Emma Forsberg skulle vilja se att fler vågade starta eget, det är inte så svårt eller krångligt som många tror.

En miljö för egna idéer.

Efter mötet med unga företagare fick media möjlighet att ställa frågor till Fredrik Reinfeldt och statsministern kommenterade besöket med att:
- Jag upplever att här finns en miljö för egna idéer och som har övergått i egna företag och flera av dem har anställt och alla är väldigt unga och de har huvudsakligen Örebro som utgångspunkt för marknaden.
På frågan hur det går med regelförenklingar för små företag svarade Fredrik Reinfeldt att:
- Vi bedriver ett regelförenklingsarbete, då ska man dock veta att så fort man pratar regelförenklingar så är det väldigt ofta skattelättnader vi talar om.
- Eftersom jag de facto har varit med och genomfört flera så kan jag säga att det till slut ofta är det handlar om. Vi har ju kunnat påvisa att vi haft sju procents minskad regelbörda och därmed brutit en utveckling som före det egentligen bara gått mot ökad regelbörda.

Roligt att han tar sig tid att uppmärksamma den här frågan.

Anna Sjödin som arbetar på Drivhuset var nöjd med besöket och hon uppskattade besöket av Fredrik Reinfeldt.
- Det är jätteroligt att han har tagit sig tid att uppmärksamma den här frågan ungt företagande för vi måste göra det, det är ungdomarna som är våran framtid och få fler att välja och se potentialen i ett eget företag genom de kompetenser de har med sig från skolan eller universitetet.

Drivhuset har under förra året en riktad kampanj mot just kulturarbetare så där har det varit en ökning i företagsstarter annars så hjälper Drivhuset människor som vill starta upp företag inom de flesta områden, de tittar på den ide du har och bedömer om den är livskraftig eller inte.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar