×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-03-23  

Invigning av Bovieran.

Invigning av Bovieran.

Under onsdagen invigdes det andra Bovieran-huset i Sverige.
under invigningen var det öppet hus för alla nyfikna och tal av bland annat Maria Larsson, Barn och Äldreminister.
Konferencier under dagen var Fredrik Belfrage och han samtalade bland annat med Anders Drakenius, Trädgårdsansvarig och Göran Mellberg, Styrelseordförande Bovieran.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
10 Klickbara bilder.

Bovierans trädgård är en inbjudande oas av grönska nu innan vår natur vaknat efter vintern.

Under onsdagen invigdes det andra Bovieran-huset i Sverige.
under invigningen var det öppet hus för alla nyfikna och tal av bland annat Maria Larsson, Barn och Äldreminister.
Konferencier under dagen var Fredrik Belfrage och han samtalade bland annat med Anders Drakenius, Trädgårdsansvarig och Göran Mellberg, Styrelseordförande Bovieran.

Bovieran-husen är koncepthus.

I dagsläget finn det Bovieran hus på två olika platser i Sverige. Det första byggdes i Partille och det andra står nu i det närmaste klart här i Örebro.
Det är flera nya hus på gång över landet och Bovieran-husen är koncepthus där alla byggs efter samma mall. Naturligtvis kan den som köper sig en lägenhet göra egna val till lägenheten men annars är allt efter samma mall.
En fördel med att bygga koncepthus, berättade Göran Mellberg, är att de kan fixa till de fel som finns och få ännu bättre hus i framtiden. Det blir enklare också än att göra nya ritningar för varje hus. Husen är minst sagt gröna, förutom den stora centrala inneträdgården är de också klimatsmarta.

En grön oas var det första som mötte oss.

Anders Drakenius som är ansvarig för växterna både i huset i Partille och det i Örebro har gjort ett bra jobb att flytta en del av Rivieran till Örebro. En grön oas var det första som mötte oss när vi kom in på gården och man möts av palmer och många andra växter när man kommer in i den stora gemensamma trädgården.
Den inglasade trädgården är den centrala punkten i Bovieran och alla lägenheter har sina ytterdörrar ut mot trädgården.
Trädgården är både rekreation och socialt umgänge, det finns en boulebana och flera olika platser att sitta på.

Bovieran i Partille som nu har funnits över två vintrar har visat att inomhusträdgården mår utmärkt.

Invigningen inleddes med att Anders Drakenius fick berätta lite om trädgården.
Bovieran i Partille som nu har funnits över två vintrar har visat att inomhusträdgården mår utmärkt och de har varit inne och ansat trädgården i två omgångar för att den inte ska bli för vildvuxen.
Trädgården är en vinterträdgård. Under vintern är den naturligtvis inte lika varm som på sommaren men den blir aldrig riktigt kall. Det kallaste är runt 10 grader och det är för att växterna behöver den kylan ibland för att må bra.
Något som Anders Drakenius var extra stolt över var de stora palmer som finns och palmerna är majestätiska där de står.

Göran Mellberg har flyttat en bit av Rivieran till våra breddgrader.

Göran Mellberg, styrelseordförande Bovieran, är också den som har startat upp hela projektet med att flytta en bit av Rivieran till våra breddgrader.
Göran Mellberg har fullt upp nu med 20 nya husprojekt i varierande stadier över hela landet och efterfrågan på lägenheterna verkar vara stor.
Normalt brukar Bovieran räknas som seniorhus men man får faktiskt vara yngre också för att bo där. Bovieran har fått förfrågan från personer som är yngre än femtio men det vanliga är mellan femtio och sextio år.
Bovieran är också klimatsmarta hus berättade Göran Mellberg. Det har fungerat väldigt bra i det hus som redan finns, trots sommar med över 30 grader så var det aldrig varmare än 26 grader i trädgården och det är för att de regerar temperaturen lika noggrant på vintern som på sommaren.

En korg full med paraplyer.

Göran Mellberg fick också en present av sina nya grannar som är Längbro kyrka och församlingshem. Annika Hansson, Kyrkoherde i Längbro församling, inledde med att säga att Bovieran står på deras gamla mark och eftersom de nu kommer att bli så nära grannar ville de ge en gåva och först hade de tänkt på blommor men det finns det ju redan så många vackra i trädgården så det blev en korg full med paraplyer.
Valet av paraplyer var att när de boende är inne så kommer de aldrig att märka när det regnar ute, men när de behöver ge sig ut så står det en korg med paraplyer vid entrén.
Annika Hansson sa att de är jätteglada för sina nya grannar och det ska bli kul att lära känna alla nyinflyttade och de vill gärna ha ett gott samarbete.

Den här typen av boende är framtidens boende.

Maria Larsson, Barn och äldreminister sa bland annat i sitt tal att den här typen av boende är framtidens boende, svensk forskning har visat att de äldre som har möjlighet att behålla sitt sociala liv håller sig friskare längre upp i åldrarna, Bovieran är ett framtids koncept.
- Många som har tröttnat på sin villa och säljer den, vill ha ett attraktivt bekvämt boende där också möjligheten till det här, social gemenskap finns. Det är så centralt och värdefullt.

Hon får många brev till departementet där äldre beskriver sin ensamhet i dagens samhälle.

Det som är allra bäst för hälsan är att dansa och det skulle det säkert finnas möjlighet till här om man röjer lite. Ett sånt här boende gynnar samhället också eftersom de boende oftast inte har samma behov av hemtjänst och liknande.
Att få inviga ett boende för äldre är bland det roligaste Maria Larsson har i sitt arbete. Hon får många brev till departementet där äldre beskriver sin ensamhet i dagens samhälle.
- Livet har blivit torftigt, kallt, fattigt just för att många av de gamla vännerna har försvunnit och man kanske har blivit lite mer rörelsehindrad och inte kan ta sig ut på samma sätt som tidigare.

Ett sätt att minska ensamheten.

Den Svenska forskningen har tydligt visat att den sociala hälsan är viktig och att det finns möjlighet till socialgemenskap och att bygga in gemensamma utrymmen i boendet är viktigt på äldre dagar. Om fler boenden hade denna typ av utrymmen skulle inte ensamheten hos våra äldre vara så utspridd som den är idag.
Regeringen har satsat mycket på trygghetsboende, där det finns gemensamma utrymmen samtidigt som de har en egen lägenhet där de kan vara ifred när de vill. Maria Larsson uppskattar att besöka äldreboenden idag där de äldre spelar tv-spel tillsammans eller dansar. Det är att man har upptäckt att den sociala gemenskapen är så väldigt viktig i våra liv.

Man ska inte kasta sten i ett glashus, men ett bouleklot går bra.

Invigningen avslutades inte med en bandklippning utan med att Maria Larsson kastade ett bouleklot på den boulebana som finns i trädgården.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar