×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-03-13  

Maria-Pia Boëthius, om kvinnor, män och media.

Maria-Pia Boëthius, om kvinnor, män och media.

Maria-Pia Boëthius presenterades av Åsa Wilson från ETC Örebro, som var en av arrangörerna för föreläsningen. Åsa Wilson passade på att berätta lite om ETC bland annat att fröet till ETC Örebro föddes på en föreläsning som Tankarnas Trädgård hade arrangerat med Johan Ehrenberg.
Etc Örebro startades under 2008 och är nu uppe i 2000 prenumeranter.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
1 Klickbar bild.

Maria-Pia Boëthius höll en föreläsning om kvinnor, män och media på Kulturhuset.
- Det som är totalt sensationellt och avvikande det är godhet och solidaritet.

Maria-Pia Boëthius presenterades av Åsa Wilson från ETC Örebro, som var en av arrangörerna för föreläsningen. Åsa Wilson passade på att berätta lite om ETC bland annat att fröet till ETC Örebro föddes på en föreläsning som Tankarnas Trädgård hade arrangerat med Johan Ehrenberg.
Etc Örebro startades under 2008 och är nu uppe i 2000 prenumeranter.

Den ägs av högern.

Maria-Pia Boëthius är journalist, hon är också väldigt kritisk till media i Sverige och i världen. Makten som media har att ändra på människors tankar är det hon vänder sig mot.
- I Sverige så är den ekonomiska, politiska och mediala makten i en och samma hamn. Den ägs av högern.
Maria-Pia Boëthius sa att så har det inte varit tidigare men det betyder också att nyheterna vi får är vinklade åt höger och även om Internet är bra så fungerar det inte jämt. Maria-Pia Boëthius tar Libyen som exempel, där vet vi inget om vad som händer just nu eftersom Internet inte fungerar.
Det visar på att sanningen kommer inte fram bara för att vi har Internet.

Samhällets röst?

Maria-Pia Boëthius som var med under den kvinnliga frigörelsen på 1970 talet undrar vad som har hänt om man tittar på hur samhället ser ut idag och enligt henne så är det medierna som ligger bakom den utseendefixering som finns i samhället idag.
- Medierna skapar opinion och sedan låter de företag mäta opinionen och publicerar den som samhällets röst.
Idag har vi kvinnor som opererar sig för att efterlikna den traditionella kvinnobilden som utmanades under 70-talet. Bilden av kvinnor idag är mer reaktionär än vad den var på slutet av 1800-talet.
sa Maria-Pia Boëthius.

Den som bara ägnar sig åt sitt utseende är ofarlig i samhället.

När kvinnor blev mer jämställda männen och visade att kvinnor kan allt som männen kan och tvärt om så startades den här utseendefixeringen för kvinnor och den börjar nu också ta sig in hos männen. Den som bara ägnar sig åt sitt utseende är ofarlig i samhället men lysande för marknaden, för om du bara tänker på ditt eget utseende så ser du inte allt det andra som finns runtomkring dig. Den kvinna som är missnöjd med sitt utseende är lysande för marknaden eftersom hon kan lägga sina pengar på skönhetsingrepp eller bantningskurer.

Det behövs en ny revolt mot den rådande kvinnobilden i samhället.

Propagandan i media är att du duger inte och för att medierna ska förändra sitt budskap behöver kulturen förändras men den förändras inte om inte media förändrar sig så det blir ett moment 22. Maria-Pia Boëthius vill se en ny revolt mot kvinnoidealet, det arbetet som fanns på 70-talet behöver startas upp igen och det behövs en ny revolt mot den rådande kvinnobilden i samhället.

Den största underhållningen är mobbning.

Det är inte bara kvinnobilden i samhället som Maria-Pia Boëthius vänder sig mot, utan alla dokusåpor och tävlingsprogram får sig en rejäl känga.
- Den absolut största underhållningen i landet Sverige för tio år det är oavbruten mobbning i televisionen.
Dagens underhållning går ut på att någon ska åka ut ur programmet det är inte att någon vinner tävlingen den här veckan som är underhållningen utan underhållningen är att någon försvinner.

Maria-Pia kallar det den största indoktrineringen i att skala bort empati i samhället som hon har hört talas om. Medias makt är stor och vi vet inte hur vi ska göra för att protestera mot media.

Det som är totalt sensationellt och avvikande det är godhet och solidaritet.

Det som ligger i topp hos media att skriva om är våld, helst riktigt otrolig tortyr eller liknande för det ger bra rubriker.
- Vi hoppas att det är 20 000 döda i japan, eller hur? Nu är det bara 1000, dödstalet stiger.
När Maria-Pia arbetade på Expressen så frågade hon chefredaktören om man måste skriva om hemskheter och svaret hon fick var att de skriver om det som är sensationellt och avvikande. Då kom hon inte på något bra svar men idag skulle hon ha svarat,
- Det som är totalt sensationellt och avvikande det är godhet och solidaritet.

Allt är inte svart eller vitt.

Maria-Pia Boëthius har många åsikter om media och hon är duktig på att uttrycka dem, den som tror att den vet hur världen eller vårt land ser ut i media kan behöva lyssna på Maria-Pia ibland för att få ett annat perspektiv och inte köra på i gamla invanda spår.
Det hon framförallt är kritisk mot är att de flesta tror på det de läser i tidningar eller ser på tv, sanning är inte svart eller vit därför är Internet ett bra verktyg för att se flera olika sidor av saker eller händelser.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar