×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-03-08  

Internationella Kvinnodagen 2011.

Idag firades Internationella Kvinnodagen.

Idag firas den Internationella Kvinnodagen för hundrade gången.
Mycket har hänt i jämlikhetssträvandena under dessa 100 år som gått sedan Köpenhamnsinitiativet men mycket återstår fortfarande att göra.
Här i Örebro uppmärksammades dagen bland annat på Kulturhuset med ett flertal föreläsningar och utställningar, flera olika föreningar och organisationer fanns också på plats med bokbord eller information.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
7 Klickbara bilder.

Idag firas den Internationella Kvinnodagen för hundrade gången.
Mycket har hänt i jämlikhetssträvandena under dessa 100 år som gått sedan Köpenhamnsinitiativet men mycket återstår fortfarande att göra.
Här i Örebro uppmärksammades dagen bland annat på Kulturhuset med ett flertal föreläsningar och utställningar, flera olika föreningar och organisationer fanns också på plats med bokbord eller information.

Ett bord för Örebro rättighetscenter.

Ett av bokborden på Kulturhuset var till för Örebro rättighetscenter.
Linda Höglin stod vid bordet för att informera om rättighetscenter. Tanken var att informera om alla människors lika värde och att diskriminering aldrig ska förekomma. Ofta när det förekommer diskriminering så är det inte enbart för att det är en kvinna eller en person med en viss etnisk tillhörighet utan det är flera aspekter inblandade och det kan vi vara lite dåliga på att se i samhället, berättade Linda Höglin.

Systerskap - Ett nätverk av aktiva föreningar.

Systerskap som är ett nätverk av aktiva föreningar och organisationer kommer att fortsätta fira nationella kvinnodagen även i helgen 11 - 14 mars, då bjuds det på mer föreläsningar utställningar och möjligheter att träffa representanter från olika organisationer. Den som vill veta vad som händer under Systerskap i helgen kan besöka http://www.systerskaporebro.se

Inne i A-salen var det dags för dagens första föreläsning.

Efter en kort presentation av Zozan Baransson, UNIFEM, där Zozan Baransson berättade om vita bandet kampanjen som Nerikes Allehanda och UNIFEM driver berättade hon också om kvinnors situation i Kongo där systematiska våldtäkter är vanliga, men också om den otrygghet som drabbade Örebro de många våldtäkterna var det dags för dagens första föreläsare, Jasmine Kara.

Jasmin Kara berättade om livet.

Jasmine Kara höll ett kort föredrag om sina upplevelser.
Jasmine Kara hamnade snett i livet redan vid 13 år ålder och att ingen vuxen grep in och frågade hur det var fatt, trots att många i skolan måste ha sett och hört hur hon och hennes pojkvän bråkade.
Jasmine Kara berättade att hon hennes pojkvän ofta bråkade utanför skolsjuksköterskans kontor men hon stannade aldrig och frågade om allt var bra utan istället fick de höra nedsättande kommentarer.

Tillslut orkade hon inte längre.

Till slut hade hon kommit till en punkt i livet där hon inte orkade längre.
Jasmin Kara försökte ta sitt liv med hjälp av tabletter, men lyckligtvis kom hennes mamma hem och upptäke henne.
På sjukhuset hamnade hon på ungdomspsykiatrins avdelning och det var där som hennes kontaktperson kom med en gitarr, vilket gjorde att hon hittade tillbaka till sig själv så småningom.

När hennes musikintresse kom tillbaka så satte hon upp tydliga mål för vad hon ville och nu några år senare har hon förverkligat de flesta målen och därför satt upp nya. Hennes förslag är att alla som har ett mål ska skriva ner målen på en lapp och sätta den där de kan se den varje dag.

Ett uppsatt mål ledde till New York.

Jasmine Kara satte upp sina mål inom musiken och sedan åkte hon iväg till New York och besökte alla musikförlag hon kunde hitta.
Efter alla nej hon fick så blev hon mer beslutsam att lyckas inom musiken och nu fyra år senare arbetar hon som artist och hon har också skrivit den självbiografiska boken Hälsa henne att hon ska dö.
Boken handlar om hennes stora kärlek som förvandlades till ett helvete.

Att vända motgång till framgång.

- Idag tänkte jag faktiskt berätta lite för er hur man kan vända motgång till framgång. Så inledde Jasmine sin föreläsning och hon försökte ingjuta mod att sikta mot stjärnorna genom att tala om för åhörarna att de kan göra eller bli precis vad de vill.
Publiken bestod av högstadieelever och det är viktigt att man i den åldern hittar positiva förebilder och det är Jasmine Kara.

Hon berättar på ett medryckande sätt hur hon gjorde för att ta sig dit hon är idag, men hon låtsas inte att allt var en dans på rosor heller, det krävs hårt jobb och mycket träning för att ta sig dit man vill.

När musiken fick tala.

Föreläsningen avslutades med att vi fick höra flera av Jasmines låtar och det är när hon sjunger som hon verkligen lever upp, det märks att musiken är viktig och eftersom hon bara hade två av sina musiker med sig till Kulturhuset så det blev ett lite annorlunda framförande med trummor och gitarr.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar