×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-03-08  

Ingvar - En musikalisk möbelsaga.

Ingvar - En musikalisk möbelsaga.

Örebro Läns Teater fortsätter att imponera med de uppsättningar de väljer. Den 12 mars är det premiär på Ingvar - En musikalisk möbelsaga som handlar om IKEA och Ingvar Kamprad.
Ingvar! är skriven av Klas Abrahamsson och Erik Gedeon. Urpremiären var i Tyskland och sedan har den spelats på stadsteatern i Malmö och nu kommer den i delvis ny tappning på Örebro länsteater.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
10 Klickbara bilder.

Örebro Läns Teater fortsätter att imponera med de uppsättningar de väljer.
Den 12 mars är det premiär på Ingvar - En musikalisk möbelsaga som handlar om IKEA och Ingvar Kamprad.
Ingvar! är skriven av Klas Abrahamsson och Erik Gedeon. Urpremiären var i Tyskland och sedan har den spelats på stadsteatern i Malmö och nu kommer den i delvis ny tappning på Örebro länsteater.

Det första som slog oss når vi kom i teatersalongen var den avskalade scenen och hur väl scenens djup används i pjäsen och den enkla möbleringen som starkt påminner om den avskalade miljön hos IKEA där du plockar ner dina platta paket, samtidigt har de lyckats med att få in det enkla kontorslandskapet i bilden.

Pjäsen är regisserad av Sara Giese och du som brukar besöka Örebro länsteater kommer att känna igen de flesta ansiktena i ensemblen.
En nykomling till den här ensemblen är Maria Johansson och även om hon är välkänd i Örebro så brukar vi mest vara vana att se henne som sångerska.

Sara Giese berättade att hon kände sig hedrad att bli tillfrågad av Måns Lagerlöf teaterchef på Örebro länsteater om hon var intresserad av att regissera en opera om Ingvar Kamprad.
- Den handlar om Svenskhet ganska mycket. Sverige, svenskhet och entreprenörskap. En sorts satir som jag hoppas att alla kan känna igen sig i.

Egentligen så är det ingen opera även om det är ett genommusikaliskt verk, teatern handlar om nio börsmäklare som efter en stor börskrasch finner hopp i att återberätta historien om Ingvar Kamprad den goda kapitalistens förkämpe.
- Hela operan har ju nån form av Jesus Christ Superstar komplex. Det är ganska mycket lekar och referenser med Jesus historien.

Maria Johansson har redan arbetat med flera stora musikuppsättningar tidigare, men berättar att det känns kul att få spela i Örebro som är hemma plan. Maria sa att det ska bli skönt att få vara hemma och inte behöva reas så mycket ett tag framöver.
Nu ska hon vara fyra månader på samma ställe och det var länge sen hon var på samma ställe så länge.
Under arbetet med Ingvar - En musikalisk möbelsaga har Maria Johansson också arbetat med en röstskola för ensemblen. Sen har hon hjälpt till att studera in materialet, det ingår lite körsånger också och eftersom Maria är körpedagog har hon hjälpt till där också.

Det är inte så vanligt att Maria Johansson arbetar både som skådespelerska och sångpedagog förutom när hon arbetar i Örebro. Här har det hänt tidigare men oftast har hon bara en roll i de uppsättningar hon är med i.

En av de fasta skådespelarna på Länsteatern, Anders Hambraeus, fick i den här uppsättningen en ny utmaning eftersom han inte har sjungit så mycket i någon pjäs tidigare.
Sången var den stora utmaningen och när han läste manuset hade han roligt. Mycket av musiken känns igen som Här kommer Ingvar Kamprad som då har lånat musiken från Pippi Långstrump.
Det är en stor variation på musiken och det gick igenom redan när Anders läste manuset.

Det absolut svåraste berättade Anders Hambraeus var att det är så mycket sång, han kan inte läsa noter ordentligt vilket har gjort att han hat fått arbeta ordentligt för att lära in allt så att det sitter som det ska.
Det har varit en utmaning och en kamp men nu börjar det låta som det ska. En annan ny sak är att de har haft röstträning varje dag, för att alla ska lära sig att använda rösten ordentligt. Det finns flera i ensemblen som sjunger bra och har sjungit mycket tidigare men de har också behövt träna och då är det bar att ha Maria Johansson med i ensemblen eftersom hon är utbildad sångpedagog också.

Hela ensemblen består av Veronica Björnstrand, Christer Christensson, Niclas Ekholm, Peter Jansson, Anders Hambraeus, Kersti Johansson, Maria Johansson, Linus Lindman och Mia Ray.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar