×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-03-01  

Manifestation till Olof Palmes minne.

Manifestation till Olof Palmes minne.

Igår var det 25 år sedan Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm.
Till stor del har debatterna efter hans död kommit att handla mer om mordet än vad Olof Palme faktiskt gjorde under sin livstid.
För att hedra Olof Palmes minne hölls ett extra insatt Tankarnas Trädgård som inleddes med en manifestation på Olof Palmes torg.
Eva-Lena Jansson socialdemokratisk riksdagsledamot höll ett kort tal och sedan avslutades manifestationen med en tyst minut.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Eva-Lena Jansson (S) höll i en kort minnesstund på Olof Palmestorg.

Igår var det 25 år sedan Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm.
Till stor del har debatterna efter hans död kommit att handla mer om mordet än vad Olof Palme faktiskt gjorde under sin livstid.
För att hedra Olof Palmes minne hölls ett extra insatt Tankarnas Trädgård som inleddes med en manifestation på Olof Palmes torg.
Eva-Lena Jansson socialdemokratisk riksdagsledamot höll ett kort tal och sedan avslutades manifestationen med en tyst minut.

Eva-Lena Jansson berättade att hon hade hört Olof Palme tala under en ANC gala i Göteborg 1985. Mikael Wiehe hade presenterat Olof Palme med orden att här kommer Sveriges största artist. Eva-Lena Jansson hade känt sig stolt över att Sverige hade en statsminister som så tydligt tog ställning mot apartheid systemet i Sydafrika.
- Olof Palme var inte rädd för att skräda orden när han talade och hans stora engagemang för frihet och rättvisa var tydligt.

Eva-Lena Jansson avslutade manifestationen med ett citat av Olof Palme.
- Folkens längtan efter frihet kan icke nedslås med våld, den kommer att leva och den kommer till sist att segra.

Klas och Inger Göransson deltog under manifestationen.
Klas Göransson saknade Palmes stora internationella engagemang, politiker idag är mycket mer försiktiga i sina uttalanden. Olof Palme var rätt oförsiktig i vad han sa. Inger Göransson sa att Olof Palme kunde bli mördad på öppen gata förändrade det Svenska samhället. Förr så gick Gustav den VI Adolf och drottning Louis på gatorna utan livvakter och det är något som skulle vara helt otänkbart idag. Olof Palmes internationella engagemang är också något som Inger minns om Olof Palme och det är mycket det han är ihågkommen för.

Mer Mellanösternpolitik och revolution än Olof Palme.

Efter manifestationen följde en del med och gick ner till Hjalmar Bergmansalen för att lyssna på Raed Shaqdi och Mats Lindberg när de talade om utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika.
Ingen har kunnat missa de oroligheter som sveper genom regionen och är ledare i olika länder har blivit avsatta.

Raed Shaqdi inledde samtalet med att berätta lite om historien i området och att Mellanöstern och Nordafrika har varit oroligt i flera omgångar är ingen nyhet. Regionen har haft en orolig historia som började med kolonialtiden och sedan har den fortsatt med olika militärkupper om makten i de olika länderna.
Raed Shaqdi tog upp frågan om varför västvärlden har väntat så länge med att uttryckligen ge sitt stöd till folken som revolterar.
Gaddafi hade ett finger med i spelet i flera terrordåd fortsätter Raed varför har inte USA varit tidigare med sitt fördömande av honom. Det viktiga för Libyerna är att ta ifrån Gaddafi legitimiteten, de vill inte ha hjälp med att störta Gaddafi utan de vill att omvärlden ska ta ifrån honom hans legitimitet.

Revolution övergår oftast i diktatur.

Mats Lindberg pratade om möjligheterna i de länder där det nu har blivit revolution.
Han är ganska pessimistisk för den närmsta tiden eftersom han kan Europas historia och de revolutioner som har hänt i Europa har oftast slutat med att det sitter en diktator vid makten, det var på så sätt Napoleon blev kejsare i Frankrike bland annat. Det som ofta händer efter en revolution är att framtiden känns oviss och då vill många ha en stark ledare vilket leder fram till en möjlighet för en ny diktator.

Med tiden kommer förhoppningsvis demokratin.

Mats Lindberg anser däremot att i det långa loppet så kommer revolutionerna att leda till demokrati men det kan ta upp till 50 eller 100 år om vi har otur. Det som skiljer dagens revolutioner mot de förr är all den nya teknologin som finns att använda i dag som Facebook och andra it teknologier. Det kan förhoppningsvis skynda på processerna en del.

Under en revolution så handlar människor ofta kortsiktigt, det är få eller ingen som deltar i en revolution som vet vad som kommer att hända sen, det enda de vill är att få en förändring. Hur förändringen blir i de länder där det pågår revolutioner nu är omöjligt att säga, men alla hoppas på att befolkningen i länderna ska få det bättre.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar