×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-01-19  

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) på besökte Varberga.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) på besökte Varberga.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) var på besök i Örebro under dagen och bland annat ingick ett besök i Varberga för att se hur ÖBO renoverar ett av de äldre bostadsområdena i Örebro.
Varberga stod färdigt 1966 och räknas till ett av miljonprogramsområdena i Örebro.

Stefan Attefall blev guidad runt i Varberga av Christina Krönert-Lindh, teknik och energi chef på ÖBO.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
3 Klickbara bilder.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD)var på besök i Örebro under dagen och bland annat ingick ett besök i Varberga för att se hur ÖBO renoverar ett av de äldre bostadsområdena i Örebro.
Varberga stod färdigt 1966 och räknas till ett av miljonprogramsområdena i Örebro.

Stefan Attefall blev guidad runt i Varberga av Christina Krönert-Lindh, teknik och energi chef på ÖBO.

Christina Krönert-Lindh visade skillnaden.

Christina Krönert-Lindh visade en orenoverad lägenhet och visade på de problem som finns i ånga av de gamla lägenheterna med små och trånga kök och mörka rum.
I den nyrenoverade lägenheten var det ljusare och mer genomtänkt i hur lägenheten är utformad för att kännas modern.

Mona Ericsson som är inflyttad i den nya lägenheten fick möjlighet att prata med Stefan Attefall och hon hade bara beröm till ÖBO hur de har hanterat renoveringen.
Eftersom det är en omfattande renovering så har alla boende fått tillfälliga lägenheter under tiden och Mona Ericsson var nöjd med hur ÖBO har hanterat flytten fram och tillbaka. Visst hade hon småsaker som kunde vara bättre efter renoveringen men i det stora hela sa hon att hon var väldigt nöjd.

Stefan Attefall reser just nu runt i landet.

Stefan Attefall reser just nu runt i landet och har besökt flera olika miljonprogramsområden på olika platser i landet för att se hur de kommunala bostadsföretagen gör med de stora renoveringar som är välbehövliga.
Dagen i Örebro inleddes med ett möte hos Örebro bostäder där de fick en genomgång av Öbos renoveringar av miljonprogrammen. Stefan Attefall uppskattade möjligheten av att få se hur förändringarna har blivit i verkligheten.

- Örebro bostäder ser ut att vara ett välskött företag som har en stor uppgift framför sig att klara av renoveringar och nyproduktion. En sak som verkar vara gemensamt för de kommunala bostadsbolagen är att de är måna om kommunikationen med de boende innan renoveringar genomförs och det är något som Stefan Attefall berättade att han uppskattar, eftersom en bra dialog är nödvändig om renoveringarna ska bli lyckosamma.

Genomgång av lagar och regler.

Stefan Attefall har påbörjat en genomgång av de lagar och regler som gäller för att se vad som kan förenklas.
Stefan Attefall vill se mer diskussion om det regelverk som gäller nu och hur det bör förändras.
Regler kan tillämpas olika inom kommuner där olika avdelningar tolkar regler olika och sådant vill Stefan Attefall komma åt genom att förenkla de lagar och regler som finns eller att skicka ut direktiv om hur regler ska tolkas.
Ett exempel är att det inte skulle vara möjligt att sätta in hiss i alla de hus som nu behöver renoveras utan att det skulle bli för stora hyreshöjningar, alla gamla hus går inte heller att handikappanpassa till den höga grad som nybyggda hus har idag.
ÖBOs version av anpassning fungerar bra där de anpassar efter förutsättningarna i området. I Varberga fanns det en port på gården som var handikappanpassad utan trappsteg upp till dörren som annars är det normala i området.
Det finns inte hiss i alla trappuppgångar men den som behöver tillgång till hiss har möjlighet att få det, eftersom hiss finns i vissa trappuppgångar.

- Jag tycker att de verkar tänka rätt här, där varje område har ett antal lägenheter som har tillgänglighet fullt ut och kanske inte har ambition på varje enskild lägenhet.

Stefan Attefall sa att ÖBO tänker rätt även om inte alla lägenheter är anpassade så finns det ändå möjlighet att byta lägenhet inom samma område när man får andra behov. ÖBO planerar att bygga radhus i angränsning till Varberga och det är också något som Stefan Attefall tycker är bra att blanda bebyggelsen i områden för att blanda olika människor och att förändra miljonprogramsområdena som finns.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar