×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-11-01  

Rosa Bandetgala i Örebro

Rosa Bandetgala i Konserthuset.

Om nu någon har missat det så är oktober nuförtiden en rosa månad och det pågår rosa aktiviteter nästan överallt.
I Örebro firades sista dagen i oktober med en stor gala på Konserthuset. Inne i foajen hade både nyckelfonden och lokala bröstcancerföreningen HILDA varsitt bord där de sålde olika saker till förmån för årets insamling.
Det är inte enbart rosa band som är till försäljning utan det finns pennor och andra småsaker att köpa också, tittar man på Rosa Bandet på Internet så finns det kläder och mycket mer att lägga pengar på om man vill stödja insamlingen. Många företag har också specialerbjudanden med rosa varor under oktober månad, där en del av priset går till Rosa bandet.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
31 Klickbara bilder.

Om nu någon har missat det så är oktober nuförtiden en rosa månad och det pågår rosa aktiviteter nästan överallt.
I Örebro firades sista dagen i oktober med en stor gala på Konserthuset. Inne i foajén hade både nyckelfonden och lokala bröstcancerföreningen HILDA varsitt bord där de sålde olika saker till förmån för årets insamling.
Det är inte enbart rosa band som är till försäljning utan det finns pennor och andra småsaker att köpa också, tittar man på Rosa Bandet på Internet så finns det kläder och mycket mer att lägga pengar på om man vill stödja insamlingen. Många företag har också specialerbjudanden med rosa varor under oktober månad, där en del av priset går till Rosa bandet.

Rosa bandet startade 2003 i Sverige men iden kommer ursprungligen från USA och där startade Rosa Bandet redan 1992 när Evelyn Lauder som var vice verkställande direktör på Estee Lauder blev inbjuden som gästredaktör till National Breast Cancer Awareness Month issue av Alexandra Penney.
Evelyn Lauder och Alexandra Penney kom tillsammans på iden med ett rosa band och de lyckades övertala flera av de stora kosmetikaföretagen i New York att skicka med sina kunder ett rosa band. I dag är det rosa bandet en internationell symbol för insamlande av medel till forskning om bröstcancer.

Rosa bandet i Sverige har till 2009 samlat ihop mer än 50 miljoner kronor och pengarna går till forskning om bröstcancer. Forskare har möjlighet att söka bidrag när de forskar om saker som hör ihop med bröstcancer och på så sätt har det lett till framgångar inom forskningen. Framgången med forskningen visas genom att det är fler som överlever bröstcancer idag än vad det var tidigare. Överlevnad från cancer räknas med fem eller tio år och inom fem år är överlevnadstalen så höga som 90 procent, i en sjukdom som förr oftast var dödlig.

Rosa bandet i Sverige har hittills hjälpt 131 forskare med bidrag så att de har kunnat forska och det har resulterat i flera nya upptäckter. En betydande upptäckt är att långvarigt bruk av hormonpreparat vid klimakteriet ökar risken för att drabbas av bröstcancer.
Rosa bandet vet också om inom vilka områden de behövs mer forskning för att öka kvaliteten på vården ännu mer och bland annat vill de se mer forskning om bättre behandlingsmetoder för att behandlingen av cancern ska bli så problemfri och lindrig som möjligt.

I år har Rosa bandet samlat in över 50 miljoner men insamlingen är inte slut för att det blir första november, 5 november stänger Rosa bandets webbinsamling men fram till dess har du som vill möjlighet att samla in lite mer pengar för att hjälpa forskningen om bröstcancer framåt via rosa bandet.

På plats i Konserthuset var också nyckelfonden. Nyckelfonden startades 1989 för att säkerställa hög kvalitet på forskningen vid universitetssjukhuset i Örebro. Nyckelfonden är inte som rosa bandet en global företeelse utan den är lokal riktad mot forskning av olika slag på USÖ.
Nyckelfonden har möjlighet att öronmärka pengar som de får in och det är vanligt med pengar märkta för just cancerforskning. De pengar som samlas in till just forskning om bröstcancer kommer att användas just till den forskningen och Universitetssjukhuset i Örebro har en historia av bra och patientnära forskning som gör att forskningsresultat snabbt börjar användas på sjukhuset.

Den Rosa Galan bjöd på varierande musik, allt från mindre lokala band till storheter som Björn J:son Lindh. Körmusik blev det mycket av och de hade slagit ihop flera olika körer till en jättestor kör på 250 personer.
Kvällens kör var egentligen flera olika körer som för kvällen samarbetade för att bjuda publiken på något ovanligt, för inte är det vanligt att körer är så stora att de nästan inte får rum på scenen. Den stora kören var sammansatt av Coro Accademia Feniarco, VOX Femina, Nora kammarkör, Risbergska vokalensemble, Örebro kammarkör, Örebro studentsångare, kören TONER samt elever från Karolinska, Karl-Johan och Risbergska skolan.

Förutom pampig körmusik fick vi höra Eva Eastwood, Cosmic Monkey and the masters of the Universe, Björn Wallgren och generalerna, Kören GLÖD, Oh Harry, Anders Paulsson och Niklas Andersson. Konferencierer under kvällen var Kalle Selander och Karin Kahnberg.

Musikstilarna var blandade och Niklas Anderssons framförande av Anthem från Chess var mäktig när den stora kören var med och sjöng. Kören Coro Accademia Feniarco från Italien bjöd på underhållande körmusik och det är inte så vanligt att man får höra beatbox tillsammans med körmusik, men det fungerade bra och gav en lite mer modern ton till arrangemanget.

Rosa Galan var arrangerad av City Örebro, Swicco och Konserthuset och Lena Atterling, City Örebro, var den som ansvarade för att hålla ihop det hela.
Lena Atterling berättade att arbetet med den Rosa Galan startade ordentligt i augusti i år och samarbetet mellan alla olika deltagare har fungerat bra. Lena Atterling berättade att det varierade musikutbudet berodde på att de som var med i musikgruppen hade olika kontaktnät och olika musiksmak, för att alla skulle bli nöjda blev det lite av varje och stor variation i stället för att ha en inriktning på musiken.

Redan nu finns tankar på att göra en Rosa Gala nästa år och Lena Atterling har förhoppning om att det ska bli så, men så här tidigt är det svårt att säga. Rosa Galan 2010 är ett projekt som Lena är nöjd med, att det sen jämt finns saker som kan göras bättre, det är naturligt även om vi måste erkänna att den här galan genomfördes på ett alldeles utmärkt sätt, något arrangörerna ska ha en stor applåd för.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar