×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-10-05  

Internationella Hyresgästens dag.

Den fjärde oktober firades Internationella Hyresgästens dag.

Den fjärde oktober firades den årligt återkommande hyresgästens dag.
Här i Örebro valde Hyresgästföreningen att fira den i Tybble centrum genom att tala med boende och bjuda på fika till den som vågade stanna till och svara på en enkät om sin boendemiljö.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Strax efter ett på måndagseftermiddagen satte Hyresgästföreningen upp sitt tält.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Ralle Ali-Khalid sa att han tyckte att hyresgästens dag borde ägnas åt att diskutera hur de hemlösa har det och han vill se fler nybyggda hyresrätter som de med låga inkomster kan flytta till.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Åke Simonsson i färd med att blåsa upp ballonger.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

- Det är aldrig fel att göra trevliga saker och det här ger oss i Hyresgästföreningen möjlighet att träffa medlemmar och höra vad de tycker. Utan medlemmarnas synpunkter har vi inget att jobba. sa Eva Sten.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Under dagen hann representanterna för HGF tala med ett drygt hundratal personer och har fått skriftliga åsikter från femtitvå.

Den fjärde oktober firades den årligt återkommande hyresgästens dag.
Här i Örebro valde Hyresgästföreningen att fira den i Tybble centrum genom att tala med boende och bjuda på fika till den som vågade stanna till och svara på en enkät om sin boendemiljö.

Den årligen återkommande dagen firas alltid den första måndagen i oktober, i år hamnade den dessutom på kanelbullensdag, och naturligtvis passade Hyresgästföreningen på att använda sig av detta och bjuda på bullar under tiden de stod i tältet och gick runt och pratade med boende som passerade förbi i centrum.

Strax efter ett på eftermiddagen fanns Hyresgästföreningen på plats för att slå upp sitt tält.
Från början var det tänkt att de skulle stå där till 16-tiden, men när boende började passera förbi på sin väg hem framåt eftermiddagen kunde de naturligtvis inte bara gå därifrån, sluttid blev istället förskjuten till 18.30 och under den tiden han de tala med ett drygt hundratal personer och har fått skriftliga åsikter från 52.

När vi var där under den tidiga eftermiddagen hann vi inte tala med fullt så många, men en vi han växla några ord med var Ralle Ali-Khalid.
Ralle Ali-Khalid är med i Hyresgästföreningen även om han inte bor i Örebro. När vi började prata med honom kände han inte till att dagen existerar, men han sa att Hyresgästföreningen borde ha varit bättre på att sprida information till sina medlemmar om att dagen finns.
Ralle Ali-Khalid sa att han tyckte att hyresgästens dag borde ägnas åt att diskutera hur de hemlösa har det och han vill se fler nybyggda hyresrätter som de med låga inkomster kan flytta till, det som byggs idag blir det så höga hyror så att vem som helst inte kan flytta in och det gör att vissa områden blir mer belastade än vad de skulle behöva vara.

Att Hyresgästföreningen valde ut just Tybble för sitt firande är att det har kommit in många klagomål från boende i området när det gäller lyhördhet och eftersatt underhåll.
Hyresgästföreningen valde att passa på att använda hyresgästens dag för att samla in information och få en bättre överblick av vad hyresgästerna tycker och tänker om sitt boende i området och senare ska de presentera ett underlag för den områdesansvariga för området hos ÖBO.

Eva Sten var en av representanterna från Hyresgästföreningen som fanns i Tybble och hon skulle vilja se att hyresgästens dag skulle få plats i almanackorna precis som kanelbullens dag som firas samma dag.
- Det är aldrig fel att göra trevliga saker och det här ger oss i Hyresgästföreningen möjlighet att träffa medlemmar och höra vad de tycker. Utan medlemmarnas synpunkter har vi inget att jobba med. fortsatte Eva Sten.

Hyresgästföreningen så som alla föreningar har svårt att behålla sina förtroendevalda och de försöker nu hitta de yngre i samhället vilket gör att många är upptagna dagtid och inte kan hjälpa till vid olika arrangemang, men sen kan det också vara att de som anordnar saker inom Hyresgästföreningen behöver bli bättre att få ut information till medlemmarna när det händer saker.

- Hyresgästföreningen är starka i områden där det inte är stor omflytt och de har märkt att de har lättare att värva medlemmar hos privata hyresvärdar.
- De som bor hos privata värdar tycker ofta att Hyresgästföreningen är en bra trygghet om det skulle bli något trassel med hyresvärden.

Just tryggheten om det händer något som slutar i en tvist mellan hyresvärd och hyresgäst är något Eva Sten tycker är viktigt, att medlemmarna i Hyresgästföreningen kan få hjälp med juridiska frågor som gäller boendet är bra och en extra trygghet. Det är också viktigt att Hyresgästföreningen är en stor förening eftersom det hjälper till när det ska förhandlas i olika frågor som gäller hyresrätter. Genom att vara med i Hyresgästföreningen kan medlemmarna också vara med och påverka på ett helt annat sätt än om man inte är medlem.

På frågan om varför så få känner till hyresgästens dag svarade Eva Sten att annonsera i dagspressen blir för dyrt och informationen ligger på Hyresgästföreningens hemsida, hon vill se att medlemmarna blir bättre på att använda hyresgästföreningens hemsida där sån här information finns och sedan att få in den i almanackorna så att alla kan se när dagen är.
Hyresgästens dag är inte en dag som sagt en internationell dag som firas på många håll i världen.
International Union of Tenants är en global organisation som är politiskt obunden och försöker att arbeta för hyresgästernas bästa. International Union of Tenants finns representerade i bland annat Australien, Japan och Nigeria för att nämna några få.
Organisationen startades på 1920-talet för att ta tillvara på hyresgästers rättigheter och arbetet fortsätter även idag.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar