×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-09-17  

Moderaterna valspurtar med buss.

Moderaterna valspurtar med buss.

Under fredagseftermiddagen det Örebros tur att få ett besök av moderaternas valspurtsbuss. Bussen anlände till Våghustorget i Örebro och förde med sig Försvarsminister Sten Tolgfors och Justitieminister Beatrice Ask, två välkända moderatpolitiker.
Väl på plats möttes de båda av ett relativt stort antal lokala moderater och åhörare som kom för att lyssna på utfrågningen av ministrarna, en utfrågningen som sköttes av Kent Persson, moderaternas första namn i Örebro.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
9 Klickbara bilder.

Under fredagseftermiddagen det Örebros tur att få ett besök av moderaternas valspurtsbuss. Bussen anlände till Våghustorget i Örebro och förde med sig Försvarsminister Sten Tolgfors och Justitieminister Beatrice Ask, två välkända moderatpolitiker.
Väl på plats möttes de båda av ett relativt stort antal lokala moderater och åhörare som kom för att lyssna på utfrågningen av ministrarna, en utfrågningen som sköttes av Kent Persson, moderaternas första namn i Örebro.

Beatrice Ask lockade en stor publik till Våghustorget och hon svarade utförligt på frågor om bland annat polisen, välfärden, skolan och en hel del till.
Att frågor kom att handla mycket om satsningen på fler poliser är inte så konstigt Beatrice Ask är justitieminister, men hon fick också frågor om ekonomi. Det märks att Beatrice har varit med i politiken ett tag eftersom hon kunde svara på alla frågor på ett bra sätt och hon talar enkelt när hon vänder sig till väljarna, hon är en god talare som lyckas bra med att förmedla sitt budskap på ett klart och tydligt sätt.

Valresultatet är inte givet, trots att den sittande majoriteten under flera opinionsundersökningar haft vinden i ryggen ville Beatrice Ask inte ta en valvinst för given, utan hon påminde om att många bestämmer sig inte förrän de går till valstugan och pratat med partiföreträdarna, så det är viktigt att alla moderater arbetar ända fram till valstugorna stänger på söndag.

Kent Persson frågade Beatrice Ask vad som är den viktigaste satsningen för att få en bättre skola och svaret blev att det viktigaste är att satsa på kunskap.
Det betyder att det ska vara betyg från årskurs sex och att lärare och annan personal får kompetensutveckling. Beatrice Ask sa att hon vill se en satsning på speciallärare i skolan därför att det finns elever som har inlärningsproblem och då krävs det specialkunskaper.

Beatrice Ask vände sedan lite på rollerna och frågade Kent Persson vad han vill göra med skolan om han får en chans att bestämma över skolorna i Örebro?
I Örebro är det en koalition som styr och de har vänt skolresultaten. Nu har det vänt i Örebro och nu har skolorna i Örebro visat upp de bästa resultaten på länge blev svaret. Kent Persson berättade att han vill fortsätta att satsa på kunskap och ge lärarna en möjlighet att göra sitt arbete i skolan. Vi måste stärka skolan även i fortsättningen.
När Kent Persson tog upp frågan om att något har hänt med polisen under den här perioden, tidigare så stängdes det polisstationer men nu öppnas det nya, hur kan det komma sig?
Beatrice Ask svarade att Alliansen hade som vallöfte förra valet att öka antalet poliser och de har nått målet med 20 000 ny poliser med råge och det har blivit fler poliser i alla kommuner i landet.
- Vi har satt fart på att fler poliser ska arbeta ute, synligt så att människor ser och kan ta kontakt med poliser på ett bra sätt. Det är ju också när man är ute i polisverksamheten och planerar sin verksamhet ute där saker och ting händer som man förebygger brott och det är ju faktiskt det bästa om man kan undvika brotten.

Beatrice Ask talade om ekonomipolitik och berättade bland annat att
- Anders Borg är lite snål, när man kommer som minister och jag brukar alltid ha väldigt många bra idéer, man kommer med listor med allt man faktiskt skulle vilja göra och då har man ett samtal med Anders och det är väldigt jobbigt, man får jobba hårt.
Ministrarna måste arbeta och redovisa sina idéer innan de går igenom och därför är Beatrice Ask väldigt stolt och nöjd med den stora satsningen som har gjorts på polisen under den här mandatperioden.

Sista frågan Kent Persson ställde till Beatrice Ask var, kanske inte helt oväntat, varför ska man rösta på Moderaterna?
- Om man tycker att Sverige har haft en bra statsminister och en bra finansminister som har hållit hårt i den gemensamma kassan i landet under de svåra åren med finanskris.
Ett skäl är politiken att fortsätt att hålla hårt i finanserna och sedan ska Moderaterna fortsätta med arbetslinjen och Moderaterna är inte nöjda utan arbetet måste fortsätta med att få ut alla som kan i arbetslivet.
Sverige är unikt i Europa just nu i de flesta andra länder diskuteras försämringar i välfärden vi i Sverige kan diskutera förbättringar och satsningar på välfärden.

Sten Tolgfors talade mycket om Sveriges nya försvarssystem.
Tidigare kunde Sverige ha 10 000 man redo inom ett år, nu med det nya försvaret ska vi kunna ha 50 000 redo på någon dag.
Vi ska ha ett försvar som är klart att använda när vi behöver det. Sverige visar också internationell solidaritet på olika ställen i världen något Sten Tolgfors sa är viktigt och bra.

Varför ska Sverige vara engagerade så långt bort som i Afghanistan?
- För det första för att det är rätt, vi vet att utan vår närvaro utanför Somalias kust så skulle FN:s matleveranser som en och en halv miljon människor är beroende av skulle få avslutas för det blir för farligt.

Sten Tolgfors berättade att han pratat med svensk personal som säger att när ett skepp kommer fram så ser de att de har varit med och sett till att hjälpen kommer fram.
Vi tar ansvar för att det är rätt och riktigt men också för vår egen säkerhet.

Försvaret är nu på väg att bli en av landets största arbetsgivare för ungdomar, 16 000 unga räknar försvaret med att anställa under de kommande åren och det betyder ungefär 500 från Örebro län. Det är för att höja Sveriges försvarsförmåga och att ta ansvar för vår säkerhet, men också för andras säkerhet ute i världen.

Kent Persson frågade vilken fråga Sten Tolgfors tycker är viktigast för Örebro Län?
Svaret blev jobben och Sten Tolgfors har varit runt och besökt RUT-företag och alla ger en samstämmig bild av läget. ROT och RUT har betytt mycket för Örebro län eftersom de innebar jobb här.

Vad innebär ett universitet för Örebro?
- Det är vår motor för tillväxt. Örebro län har haft en lägre utbildningsnivå än landet i övrigt och vi vet att kunskap är konkurrenskraft. Örebro måste förbättra sina skolor på alla nivåer för det styr möjligheterna till jobb. T viktiga för grundskolan är kunskapsfokus, välutbildade lärare som inte förväntas leva en hel yrkeskarriär på den utbildning de fick när de var 25.
- Individanpassade insatser för varje elev, det är nämligen det som avgör hur det går. Om läraren är så duktig att han kan byta sätt att förklara, når man inte fram det första försöket så gör man andra och tredje och fjärde och man håller på ända tills man nått varje elev.

Sten Tolgfors har arbetat mycket med trygghetsfrågor och Kent Persson frågade om det har hänt något inom det området på de senaste fyra åren?
Svaret var självklart har det gjort det. Sten Tolgfors arbetar med trygghet i ett större perspektiv med räddningstjänst och bandförsvar. När Sten Tolgfors började arbeta med de frågorna fanns informationen bara på Svenska nu finns det information på många språk för att nå så många som möjligt, han har också arbetat med ett bättre brandskydd för äldre.

Med på Våghustorget var det också många lokala politiker från Moderaterna och Inger Högström Westerling gick runt och delade ut material om Moderaterna.
Inger Högström Westerling berättade att Moderaterna i Örebro det här valet har varit ute och knackat dörr och även om de har gjort det andra val också så var det här första året som det var riktigt organiserat och de har varit på många olika ställen i Örebro.
Frågorna som kommer upp är jobben och skolan i första hand. Det roliga med att knacka dörr var att de har blivit bra bemötta där de varit och de flesta har varit positiva till att Moderaterna knackar på.
Äldreomsorgen är också en stor fråga speciellt de som har en anhörig som behöver äldreomsorg så vill man veta var partiet står.

För Inger Högström Westerling är äldrefrågorna viktiga, snart är det dags för fyrtiotalisterna att gå i pension och det är viktigt att politikerna har tänkt långt framåt när det gäller den stora grupp som snart går i pension.
- Tristess och ensamhet är det största problemet bland äldre idag, det måste politiken hitta lösningar på. Äldre måste få möjlighet att träffas och ha kul, man vill inte bara sätta sig på soffan med armarna i kors bara för att man fyllt 80.
Moderaterna har pratat om seniorluncher på olika restauranger i Örebro.
Hur det ska gå till är inte helt klart men det finns olika förslag. På en fråga om att öppna upp skolmatsalar för äldre för att kunna blanda generationer mer så blev svaret att skolmatsalar är inte så kul men det ena behöver inte utesluta det andra. Inger Högström Westerling skulle gärna se att det blandades mer mellan generationer än vad det gör i Örebro. Många äldre skulle uppskatta att ha barn runt sig och en del barn skulle ha nytta av det om de inte har mor eller farföräldrar i närheten.

Örebro kommun gick ut och frågade några äldre om äldreboenden och de fick in många tips och idéer om vad som behöver ändras.
Många som snart kan vara i behov av äldreboende sa att de vill bo nära marken för då kan de ta sig ut för egen maskin även om de sitter i rullstol. I dag så är de flesta samlingssalar och liknande på bottenplan av de äldreboenden som finns så där kan det behöva tänkas om, det kanske är bättre att lägga dem högre upp och ha boytor längst ner.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar