×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-09-13  

Het stämning gagnar ingen säger Torgny Larsson(S).

Het stämning gagnar ingen säger Torgny Larsson(S).

Under måndagen hade Socialdemokraterna en pressträff för att bemöta kritiken som har riktats mot valskolan som Alaa Idris (S) höll i Vivalla.
Den efterföljande debatten har fått en hård ton och missuppfattningar om vad som egentligen hände har fått stor uppmärksamhet och spridning på Internet.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Alaa Idris(S) höll i den omdebatterade valskolan.

Under måndagen hade Socialdemokraterna en pressträff för att bemöta kritiken som har riktats mot valskolan som Alaa Idris (S) höll i Vivalla.
Med på pressträffen var Torgny Larsson, Alaa Idris och Andreas Svahn från Socialdemokraterna och Mona Keinan som deltog i Valskolan i Vivalla.

Torgny Larsson som har varit med länge i politiken och nu är med om sin 13:de valrörelse.
Torgny har under sin tid i politiken arbetat aktivt med demokratifrågor och det som har hänt nu efter valskolan så är det bland det värsta han har varit med om under sin politiska karriär berättade han, det enda som kommer i närheten var valrörelsen 1985, då gällde det ombyggnaden av Gustavsvik.

Man kan mäta folkhälsa genom valdeltagande och det är en fråga som Torgny Larsson berättade att han brinner för.
Socialdemokraterna har engagerat sig mycket för att öka valdeltagandet och de har haft bra mobilisering i bostadsområden i Örebro och det har ökat valdeltagandet. Det har också funnits valambassadörer tidigare val och studiecirklar i hur man röstar och det har ökat valdeltagandet i Örebro så att det idag är på över 80 procent.
Torgny Larsson säger att han gärna vill se att valnämnderna är mer aktiva med att öka valdeltagandet.
En del valnämnder har mobila röststugor och i EU valet sist ökade valdeltagandet när valnämnden hade med sig en mobil röstlokal till en aktivitet vid Kumlasjön.

I 60-tals områdena är det fortfarande ett lågt valdeltagande och det delar Sverige och det betyder att den gruppen får inte sin talan tillgodosedd.
- Det är viktigt att man har lokala kandidater som attraherar lågröstande medborgargrupper alltså att man har en Alaa Idris en Bechet Barsom och andra kandidater som man ser som förebilder. Då ökar också valdeltagandet.

Torgny Larsson är kritisk till hur skolorna agerar eftersom de har som uppgift att visa hur den dagliga politiken fungerar men de tackar oftast nej till att få besök av en politiker ifall de inte kan få politiker från alla partier att komma. Torgny Larsson sa att de som är politiker är väl medvetna om att de också representerar det demokratiska systemet och inte bara ett parti.

Torgny Larsson säger att det som gör honom så upprörd är att det här verkar vara en medveten kampanj för att smutskasta den typen av arrangemang.
De första kommentarerna av människor i närheten av röstskolan var positiva men de ändrade sedan sin berättelse. Det här påminner om negativ campaigning där det sprids lögner på lögner och det är omöjligt att bemöta den, det är väldigt obehagligt att drabbas av den. Socialdemokraterna vill ägna sista veckan innan valet åt sina valfrågor och inte att behöva besvara frågor om valskolan i Vivalla.
- Tyvärr riktar sig det här mot enskilda ledande företrädare och ett enskilt parti i första hand och det är Kristdemokraterna, det är väl inte det parti man i första hand skulle vilja anklaga för att inte sköta moral och etik på ett lämpligt sätt.

Socialdemokraterna har försökt få en dialog med Kristdemokraterna i Örebro men inte lyckats. Socialdemokraterna i Örebro vill att det här ska sluta och även om de själva har sett att det finns självklara olagligheter i det som förekommit men de tänker inte ta till några åtgärder just nu eftersom de vill koncentrera sig på valet och de ledande Kristdemokraterna måste ta avstånd från det här sättet att agera.

Alaa Idris berättade hur hon hade lagt upp röstskolan och vad hon gjorde. Alaa Idris har själv arbetat som valambassadör och hon brinner för demokratifrågor.
Alaa är uppvuxen i Vivalla och det är mycket tack vare sin uppväxt i Vivalla som hon engagerade sig politiskt. Innan valrörelsen så satt Alaa och talade med några hon känner som bor kvar i Vivalla och de kom fram till att många avstår från att rösta för att de faktiskt inte vet hur man gör och att då ge information om hur man röstar kan vara en bra idé.
Alaa har inte bara haft valskola i Vivalla utan även på andra ställen och det har funnits ett intresse.
Bilden som har spridits från valskolan är att Alaa Idris slickar igen ett kuvert med röstsedel i och sedan skickar det vidare till publiken det stämmer inte för när det gäller det igenklistrade kuvertet så skickades inte det vidare utan Alaa öppnade det själv för att visa hur kuverten öppnas när rösterna ska räknas.

Alaa känner sig ledsen och kränkt över bilden som sprids av henne och hon har inte gjort något fel under röstskolan eftersom hon har uppmuntrat människor till att rösta men inte hur de ska rösta. Alaa Idris sa att hon önskar att de andra partierna kan ta sitt ansvar för att få fler att rösta, Socialdemokraterna tar sitt ansvar och det skulle vara bättre att fokusera på att öka valdeltagandet än att ägna sig åt smutskastning.

- Jag känner mig chockad och kränkt över att människor kunde sjunka så djupt sa Mona Keinan om hur hon känner inför den uppmärksamhet hon fått efter Tvärsnytts intervju.
- Det som knäckte mig mest var det att veta de gör det här bara för jag är mörkhyad och beslöjad och är muslim. Det är så det känns för mig, skulle jag vara en blond tjej med blåa ögon och blont hår, då skulle det inte vara något problem med vad jag röstar på eller om jag går till röstskola.

Mona Keinan känner sig lika svensk som en svensk tjej eftersom hon bara var fem år när hon kom hit så känner hon sig svensk.
Mona Keinan sa att hon är en del av Sverige och hon röstar på den ideologi hon tycker är bäst.
Mona Keinan hade innan röstskolan läst om alla partierna och att hon gick till röstskolan var att det var ett bra sätt att få information.
Mona Keinan har träffat både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt men hon röstar på den som lyckas övertyga henne bäst och det var Mona Sahlin och Socialdemokraterna.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar