×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-09-07  

Socialdemokraterna presenterade sin satsning på förskola och skola.

Socialdemokraterna presenterade sin satsning på förskola och skola.

Lena Baastad och Thomas Esbjörnsson presenterade idag Socialdemokraternas planer för nästa mandatperiod inom barnomsorg och skola.
Socialdemokraterna vill minska barngrupperna på dagis till max fem barn per anställd och de vill också rusta upp skolbyggnader och där kommer Lillåns- och Vintrosa skola först i kön.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Arkivbild.

Lena Baastad och Thomas Esbjörnsson presenterade idag Socialdemokraternas planer för nästa mandatperiod inom barnomsorg och skola.
Socialdemokraterna vill minska barngrupperna på dagis till max fem barn per anställd och de vill också rusta upp skolbyggnader och där kommer Lillåns- och Vintrosa skola först i kön.

Under en pressträff under eftermiddagen berättade Socialdemokraterna hur de vill satsa på förskola och skola om de rödgröna vinner valen den 19 september.
Den kom att bli en ganska svävande historia med många om och men där målen hänger intimt samman både med hur det går i riksdagsvalet och kommunvalet och det innebär att siffrorna som presenterades omgärdas av stora frågetecken.

Socialdemokraterna i Örebro vill satsa 300 miljoner på förskolor och skolor. Satsningen kommer att resultera i mindre barngrupper och rustade både förskolor och skolor, gymnasieskolorna är inte inräknade i de pengarna just nu.
Socialdemokraternas mål, att minska barngrupperna till fem barn per anställd, det skulle innebära ca. 90 fler tjänster än i dagsläget. Minskningen av barngrupperna är inget som kommer att vara klart på ett år utan det är ett långsiktigt mål. Hur lång tid det tar innan målet är uppfyllt är svårt att säga eftersom det finns många olika saker som spelar in och det Socialdemokraterna visade upp nu var en schablonskiss på vad de vill om det blir en rödgrön regering.
De rödgröna har lovat att om de får bilda regering efter valet kommer de att e en riktad satsning på förskolorna i landet och för Örebro län skulle det betyda femton miljoner kronor som en riktad insats till att förbättra kvaliteten på förskolan.

Större delen av de 300 miljonerna kommer säkert att gå till att rusta upp skolor enligt Thomas Esbjörnsson, det har redan satsats mycket på att bygga nya förskolor medan skolorna har fått vänta och nu är det skolornas tur att bli upprustade.

För att Socialdemokraterna i Örebro ska kunna arbeta med att få ner barngrupperna på förskolan så krävs det att det blir en röd grön regering efter valet, även om det blir en borgerlig regering tänker de göra så gott de kan men då blir det mycket svårare eftersom de inte kommer att ha lika stor budget till sitt förfogande.
Förutom att minska barngrupperna på förskolan vill de införa att alla barn ska ha rätt till 30 timmar varje vecka istället för 15 timmar som det är nu.
Thomas Esbjörnsson vet inte om ökningen i timmar kommer att påverka köerna till förskolan i någon större utsträckning. Om det visar sig bli långa köer till några förskolor så får de titta på det då för att hitta en lösning.

Socialdemokraterna vill också att förskolornas gårdar ska vara en stimulerande miljö för barnen och därför vill de satsa pengar som personal tillsammans med barn och föräldrar kan söka för att förbättra utemiljön, det kan handla om att plantera växter eller rusta upp saker på gården.

Socialdemokraterna vill också utveckla barnomsorgen som finns på kvällar, nätter och helger. I Örebro finns det ett nattis i dag och det räcker inte till för att täcka behovet.
Att ha tillgång till barnomsorg på obekväma arbetstider är viktigt eftersom samhället inte längre är uppbyggt på att man arbetar vardagar och dagtid, det finns många fler varianter av arbetstider och om de dagis som redan finns kan utöka sina öppettider så kommer det att betyda att de behöver anställa fler också.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar